Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Friday, 10 February 2012

Info : Jangan Letak Anak Patung Di Bumper Kereta


Jom kita baca kisah sebenar di sebalik amalan meletak anak patung di bumper belakang kereta. 
Saya teringat suatu perbualan dengan abang saudara saya semasa traffic jam di lebuhraya baru-baru ni. Pelbagai jenis kereta lalu melepasi kami dan abang saudara sy pun bertanya,

“Ha kau tahu tak, kenapa orang selalu letak anak patung bawah kereta dia?”

Saya lihat ada kereta lalu di hadapan, dengan anak patung Spongebob. Banyak dah orang buat, especially kereta sport. Ada tasmania devil, sylvester, tweety, pendek kata semua soft toy. kadang-kadang sampai buruk pun ada. Kesian tengok anak patung tu..

“Entah la,” saya duga. “Mungkin, nak bumikan elektrik semasa kilat kot?”

“Salah…”

“Sebab, ni budaya orang Thailand. Orang sana percaya roh orang yang mati kemalangan akan berlegar-legar di tempat dia mati. Takut nanti dia menganggu orang yang memandu, terutama roh kanak-kanak, jadi mereka pasang anak patung. Supaya roh kanak-kanak tu happy.”

“La ye ke,” kata saya. “Patutlah time saya pergi Bangkok dulu, diorg buat shrine tepi jalan. Kata tourist guide, kalau orang tu mati kat situ, buat kuil kat situ. Dia jadi penjaga jalan tu.”

“Ha tulah, orang kita ni suka ikut saja budaya luar. Asal cute je buat. Tak fikir pun sebabnya.”

Bila Google di sini saya mendapati perkara yang sama. Di sini pula, halaman blog pelancongan Thailand ni pula mengatakan bahawa trend ini dibawa oleh pemandu teksi Thai yang mahu meletakkan roh lain (dengan meletak anak patung) supaya roh orang mati dilanggar tidak menganggu kereta mereka.

Peehhh…nasib baik saya pun tak buat…, nanti rosak pula akidah percaya pada roh anak patung. Hari tu ada jgk terfikir nk buat mcm tu…, npk comelkan?? So…apa2 pun nk buat, kita rujuklah dgn mana2 sumber yg patut..supaya jgn nnt org ckp…

“ni lah dia..org yg suka beramal/mengikut....tapi takda ilmu…”

SEMOGA IANYA BERMANFAAT BUAT SEMUA

Sumber : MBakhri Ir



34 comments:

kak.D said... Best Blogger Tips

Info mnarik..:)

Anonymous said... Best Blogger Tips

tq...info menarik

Anonymous said... Best Blogger Tips

1st..aku punye..forever 1st

Anonymous said... Best Blogger Tips

tu sebab nyer..baru lah aku tau..tq2

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku ingat org yg drive tu nak culik budak2 sebab budak2 kan suka softtoy, dtg dekat sikit kat softoy tu di rembatnya budak tu..

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Cik.Orked hyi cik orked... awak ni menspoil kan mud anon smue la... pttnye awak tls 1st.. nnt smue akan mara awak... tgk la..

p/s : i single lg... rupe awak pn ade... jom dating.. heh3..

Anonymous said... Best Blogger Tips

oi anon 21:24..ko upgrade lah guna proxy lain..baru syok sikit kalau dapat 1st..boleh masuk dalam sejarah nanti..pasti cucu ko bersama cik orked banggar gila siot..

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Anonymous 21:24..kalo dating ajak la ku skali..kahkah..

ben xii said... Best Blogger Tips

sangkut je kepala bawah tu

Anonymous said... Best Blogger Tips

haha..ben xii..loser mana ko menghilang...cik orked tu dah tunang dow...aku rasa tunang dia 30++ kot..

Anonymous said... Best Blogger Tips

OHH CBB TU KA..THNKX ADMIN

benz zee said... Best Blogger Tips
This comment has been removed by the author.
benz zee said... Best Blogger Tips

ohshem . nama aku tukar jadi lain . damn

mr305 said... Best Blogger Tips

len kali letak bendera zionist setan dajjal lahant bgs biar kene kotor2 jalan.

Anonymous said... Best Blogger Tips

ohhhh...baru tau. aku mang dr dlu mang x pernah teringin nk ikut trend tu. xder makna nyer pn. org sakai jer wat cam tu.

Khairul Kayz said... Best Blogger Tips

kurafat...

Dodo Wembo said... Best Blogger Tips

info terbaekkk!

Anonymous said... Best Blogger Tips

@thehellwiththeworldtoday--1st

fart you....

Anonymous said... Best Blogger Tips

@thehellwiththeworldtoday--1st

fart you....

Anonymous said... Best Blogger Tips

bro bukan semua orng Thai percaya benda mcm 2...aku pun orng Thai(Malaysian)...tap aku xla percaya bukan2....say no 2 racism....peace..XD

Anonymous said... Best Blogger Tips

ishh... ya ke adat org thai.

sape2 besa main game racing PS2, kalo xsilap game 'Tokyo Xtreme Racer' akan perasan benda alah ni masa customized keta masing2.

mcm style org jepun hias keta je aku tgk.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Asal niat bukan untuk ikut amalan orang thai tu apa salah nya..? Niat untuk cute apa salahnya..? Jangan terlalu taksub la admin..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Xcute pun...mcm kejam jer rs

Anonymous said... Best Blogger Tips

Tak Cute. Tambah benci ada la. Macam sadis je. Hanya sesuai untuk pembunuh atau perogol kanak2.

Anonymous said... Best Blogger Tips

bongok, kalo x taw, macam mana nak rosak akidah..
da la racist..
bodo* nyer blogger..

Anonymous said... Best Blogger Tips

kat america pun buat cmtu...tapi kat truck2 yg besar2...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Itu terpulang kepada nawaitu (niat) seseorang....

Anonymous said... Best Blogger Tips

Aku nak gantung logo Myvi atau Honda jer, pasal tak suka dua2 brand tu, hehehe......

Anonymous said... Best Blogger Tips

kalo aku tak tau makna letak patung kt bumper ni pn, aku akan rase org yg buat tu mcm tak betul. ape ke hal la nak letak kt bumper. baik tmpal kt dahi ko jer. hahahaa

Anonymous said... Best Blogger Tips

yang aku tau masa kecik-kecik dulu orang tua aku cakap jangan ada patung dalam rumah, nanti malaikat tak masuk. walaupun comel nak buat macam mana..

Anonymous said... Best Blogger Tips

x salah kalau sekadar nk nmpk kiut...nawaitu org kn masing2...

farah said... Best Blogger Tips

info yg menarik....

The Ice Queen said... Best Blogger Tips

Aku x tau lak ltk soft toy kat bumper ni trend ..
Aku ingat soft toy tu tersangkut kt bumper and driver tu x perasan bnda tu tersangkut and drive terus smpai kotor2 soft toy tu .. Heee~~~
info yg terbaek .. Thanks for sharing ... :DDD

Anonymous said... Best Blogger Tips

bodoh sape yg wat kt sini...tiru la benda baek yg la tiru benda bodoh yg tak berfaedah...benda baek xnk ikot benda xbaek ikut...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...