Utama

Utama 2

Geng Stress

TAWARAN HANGAT!!

BANNER UTAMA (728X90) = RM200/ sebulan



BANNER+IKLAN TEKS +ENTRY- RM250/ SEBULAN


REVIEW / ADVERTORIAL - RM50


APA TUNGGU LAGI?? SILA EMAIL


akustress3@gmail.com


Kongsikan Entri Kami

Friday, 18 March 2011

7 Fenomena Aneh Di Dunia

Assalamualaikum dan salam sejahtera to all the bloggers and blog readers out there.. as for the second post of this newly created blog, i will share some of the cool facts just for your pleasure.. CEKIDAUT!! Oh..before aku terlupe, this AKUSTRESSGILERR blog dimiliki oleh 3 org sahabat iaitu, Me-X, J-Marx and me myself, MaxJinx.


Not everyone knows about these most bizarre phenomenon in the world as world is very large. Ade byk gler fenomena-fenomena yang buat kite semua ternganga and sometimes mcm xdpt diterime akal. So, without further ado,  here’s top 7 most bizarre phenomenon in the world that maybe you guys haven’t know:

1. Eternal Lightning in Venezuela


Fenomena aneh ini berlaku di Venezuela dan dikenali sebagai "The Catatumbo Lightning". This bizarre natural phenomenon dapat dilihat di muara sungai di  Lake Maracaibo Catatumbo, Venezuela. Fenomena yang dikenali sebagai 'cloud lightning' ini membentuk a line of flash sepanjang 5 KM!! giler stress..panjang nk mampos tu.. blom abis stakat tu, this bizarre lightning boleh terbentuk 140 hingga 160 malam dalam setaun, 10 jam setiap malam, dan 280 kali setiap jam!!! fuh..stress gler aku bace..  This could almost be called a permanent storm!!. It has the intensity of lightning 400,000 amperes, and visible up to 400 km away. Menurut kajian, perlanggaran antara kilat berlaku disebabkan oleh angin yg bertiup dari Andes. As for the bright side, kilat2 ini digunakan sebagai penunjuk arah bagi kapal2 dan nelayan di kawasan tersebut..

2. Hujan Ikan di Honduras




Cerita tentang hujan ikan telah banyak di explained di dalam Hoduran Folkore. Tetapi, ianya bukan sekadar cerita dongeng, malahan ianya betol2 berlaku di Honduras!! Stress! Fenomena aneh ini berlaku EVERY YEAR diantara bulan May dan July di Departamento de Yoro, Honduras. Para saksi berkata fenomena ini bermula dengan kemunculan awan hitam di langit and followed by kilat, petir, angin kuat dan heavy rain for 2 – 3 hours. Sebaik sahaja hujan berhenti, Beratus-ratus ikan yang masih hidup dijumpai bergelimpangan di kawasan darat. Giler amazing stress! Orang2 kat situ pun ape lagi..dapat ikan free trus masak buat makan satu family. Diorang kt sane siap buat festival setiap taun untuk celebrate hujan ikan ni. Mesti mak aku suke kalo fenomena like this happens in my hometown. Mane nk dapat ikan free jatuh dari langit??   

3. Climbing Goats in Morocco




Kambing panjat pokok?? YES..it's true. mungkin kambing2 kat Morocco ni stress sangat kot sebab xde rumput kat sane. The truth is, kambing2 ni panjat pokok bukan sebab takut nak kene korban, tapi sebab diorang nak makan buah kat atas pokok Argan. Style glerrr!! Mmg high taste r kambing2 kat Morocco ni. Respek r kat kambing2 ni.. If kambing kat Malaysia pun pandai panjat pokok, memang abes r buah2 kt depan umah kite..haha.. Memang bizarre!

4. Hujan Merah di Kerala, India


 
Bermula dari  25 Julai to 23 September 2001, fenomena hujan merah telah berlaku Southern India, Kerala Province. Giler seram macam hujan darah. But, bukan hujan merah je, yellow rain, green and black rain also been reported!! Government of India found that hujan merah ni telah di “colored” by the spores of algae, which spread in the air. Then, sejak tahun 2006, bandar Kerala became the world’s attention again because of the same bizarre phenomenon. Stress beb... 

5. Longest waves in Brazil


Fenomena aneh ni berlaku dua kali setahun between February and March. Air laut dari Atlantic Ocean melimpah masuk ke Sungai Amazon lalu membentuk the world’s longest wave!! Stress beb.. Ombak panjang ni terbentuk apabila arus air laut Atlantic bertembung di muara Sungai Amazon dan terjadilah ombak yang boleh mencecah sehingga 12 kaki tinggi and can last up to more than half an hour!


6. Black Sun in Denmark



During spring in Denmark, about one half hour before dusk, lebih kurang 1 juta Sturnus Vulgaris (sejenis burung) berkumpul from all over the place to join and form a remarkable collection of the air sehingga membuatkan the sky looks dark. Fenomena ini dikenali sebagai 'Black Sun', dan dapat disaksikan pada awal musim panas di bahagian western Denmark. Interesting kan?? 

7. Pelangi Berbentuk Api di Idaho



Seriously, aku rase this is the Rarest of all naturally occuring atmospheric phenomena. Amazing giler ciptaan Allah ni.. Atmospheric phenomenon yang dikenali sebagai
Circumhorizon Arc atau Fire Rainbow ni berlaku apabila matahari memacak tinggi di langit (more than 58 degrees above the horizon). Cahaya matahari masuk straightly melalui circus clouds lalu membentuk sejenis hexagon crystal plate dan membentuk a prism effect. Mesti korang familiar dengan prism effect ni if korang blaja sains kt sekolah rendah dulu. mesti korang tau la.. So, gabungan prism effect degan awan circus ni akan membentuk pelangi yang berbentuk api. Style gilerr beb.... stress!

credits to worldinterestingfacts 
Read More.. "7 Fenomena Aneh Di Dunia"

Sejarah K-Pop

Okay, sekarang ni dunia tengah demam K-Pop (even aku Me-X pun minat gak). Tapi, tahukah korang apa itu K-Pop? Me-X sendiri pun tak tau, so why don’t we go and check check check it out yo!

Perkataan “K-pop” itu adalah abbreviation of Korean Pop atau lebih dikenali sebagai Korean Popular Music yo. K-pop ni adalah satu genre muzik yang dicampur, diadun dan dibakar dlm ketuhar dgn bahan2 seperti muzik electronic, hip hop, pop, rock dan R dan B (R&B). Pastu, K-pop ni merebak seperti virus Trojan, lalu menjadi *‘subculture’ di kalangan para remaja (seperti Me-X gak, aku muda lagi yo). Buktinya? Hang pi la tengok kat luar, ada yg rambut nya kaler hijau, purple la itu la. Ada gak yg menari dan perasan die pandai menari, ikut step mcm dalam MV artis korea yo. In other words, K-pop ni femes seantero benua dgn fesyen dan style idola2 korea, contohnya: *jeng jeng

*”Subculture” =  is the ideas, art, and way of life of a group of people within a society, which are different from the ideas, art, and way of life of the rest of the society.

Girls Generation a.k.a SNSD ( slurp ….. Me-X likey…)
KARA ( sweet yo..)
 
4Minute ( Day-m *Damn )
 
Rainbow ( I like lagu “A”, dgn tarian tak-nak-bukak-baju-tapi-I-bukak-sikit-je-untuk-U)
 
Super Junior ( yg meletup bak volcano dgn lagu ‘Sorry Sorry sorry’)
 
Rain ( King of K-Pop)
 
Lee Hyori ( Queen of K-Pop yo…yummy..)

Yang paling me-X respect adalah, even though the K-pop idols tak produce album English, still dieorang punya album masuk list kat iTunes dan Billboard 100. Examples are like, Wonder Girls – Nobody, Taeyang  - Album “Solar” die. Pelik dan hyperlink-nya ajaib, naper pulak lagu2 orang kita tak pernah ‘singgah’ kat situ. Naper la lagu2 artis ngetop kita macam Mawi, Tomok tak masuk carta omputeh ek? *ketawa dan jatuh tergolek mcm Stephen Chow.

Back to the future, SM entertainment (femes dgn Girls’ Generation aka SNSD, Super Junior) South Korea’s largest talent agency adalah founder kepada K-pop  girl group and boy band ni. Pastu, companies macam YG entertainment (femes dgn 2NE1, BigBang), DSP Entertainment (SS501, KARA, Rainbow ) dan JYP Entertainment (Rain*tpi die dah kua, bukak company sendiri yo! dan lain2 seperti Wonder girls, 2PM) pun mai sekali.

Start dari tahun 2000-an, K-pop ni menjadi-jadi sebab Companies kat South Korea melatih remaja yg talented  dari umur yang muda dengan latihan menari, menyanyi dan jadi hensem dan cantek. So, a good of combination of talent, hard work, Hotness dan lagu ngetop, idols ni pun menjadi femes yo..Siyes best, semua girls minat oooooo…U guys tak nak ker? LOL …

Personally, I am a fan of Rain, 2PM and of course Girls’ Generation, KARA, 4minute. So, why not u guys cuba tengok kelincahan tarian dan keayuan girl groups ni.  HoHo, satisfaction guaranteed. 

Enjoy! *layan yg High Definition je, baru clear ar, puas hati yo! Haha


Read More.. "Sejarah K-Pop"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...