Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Tuesday, 5 March 2013

WTF : Facebook Page Yang Menghina/Mencaci Orang Sarawak Dan Sabah (10 Gambar)

Facebook Page Yang Menghina/Mencaci Orang Sarawak Dan Sabah.
Admin begitu terkejut melihat satu fanpage petang tadi yang berbunyi begini "Semenanjung Malaysia Anti Sabah Dan Sarawak". Admin ingat tak ramai yang nak join page macam ni tetapi bila dibuka terdapat 2 ribu lebih Likes. Tak tahu dah apa nak kata. Dalam Page ini, memang admin page dia yang bernama Mohd Syahiran dari Johor (katenya) telah menghina dan mencaci seluruh rakyat Sarawak dan Sabah. Selain itu, dia juga menyatakan yang Sarwak dan Sabah lupa janji. Come on la, ko ingat Sarawak dan Sabah tu manusia? Boleh mungkir janji ko? Sejak bila ko berkawan dengan Sabah Sarawak? 
p/s: Seboleh-bolehnya kita tak patut menghina orang sesama negara. Apa yang Sarawak atau Sabah pernah buat pada kau? Jadi mari kita SHARE serta sama-sama cari orang ni serta tutup page yang tak berfaedah ini. Terima Kasih semua sebab tak tahan dah admin nak baca apa yang ditulis dalam fanpage itu.

Ini muka admin dia di Johor :


 ni facepage dia : SS

130 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

Bodoh!kalau bukan minyak dr srawak yg tolong mjukan smnanjung yg miskin tu xkemananya Malaysia.buka mata cket!!semua hasil bumi srwak tau!

Anonymous said... Best Blogger Tips

mungkin INDON yang menyamar kot coz aku terperasan beberapa kerat ayat2 yang indon selalu gunakan..(ingat,student indon di Malaysia tersangatlah banyak)

mungkin juga dari orang sabah/sarawak sendiri yang mahu memanaskan isu..bukankah mereka sekarang tengah hangat dengan kempen nak keluar dari malaysia?(kemana ye geng2 ni ye?sejak insiden lahad datu meletus terus senyap semua geng2 yang nak out dari Malaysia ni)

dan mungkin asli dari orang semenanjung yang butthurt dengan orang2 sabah dan sarawak.

pandangan aku..biarkan..biarkan... xD

Anonymous said... Best Blogger Tips

Kalau tak kerana Malaysia sudi ambil sarawak dengan sabah mampuslah korang dibawah filipina dan indon.

merempat dekat semenanjung macam pendatang2 indon,pinoy,bangla,myammar nak cari sesuap nasib.

ini fakta,jangan terlalu bangga dengan negeri sendiri sampai nak memperlecehkan negeri lain..ini menunjukkan kalian pun serupa dengan pengutuk2 negeri kalian.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Bro Admin,kalau lu perasan..kes2 yang melibatkan orang semenanjung menghina sabah seiring dengan isu2 golongan di sabah sarawak yang hangat berkempen soal kemerdekaan sabah/sarawak?

Anda tidak rasa ini adalah konspirasi terancang untuk menaikkan sentimen kebencian penduduk di kedua negeri ini??

HIT and RUN...

Anonymous said... Best Blogger Tips

buka la minda whai rkyat malaysia..kita d ceroboh,jd kita bselisih fhm ke?hncur la klu mcm ni...buka minda!

Anonymous said... Best Blogger Tips

Anon 21:07 ni agak2 asal dari mana ek??ni mesti penyokong tegar peter pan kan??hahahaha....cakap guna kaki.ayat pun mnunjukkan yg akal ko takde...kalau ko tak suka ngan negara Malaysia ni..apakata ko blah pg negara lain contohnya Indonesia..ok?? Jilat balik ludah anda ye!!!!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

anon 21:07 Malaysia tidak terbentuk tanpa Sabah dan Sarawak. jadi Tanah Melayu.. bagaimana anda boleh mengatakan Malaysia mengambil sarawak?... oh ya,negeri di Malaysia tidak menjamin taraf hidup menjadi tinggi. kalau sabah sarawak tidak termasuk dalam Malaysia sekalipun, jangan terlalu yakin awak tidak merempat,menyeludup masuk ke sabah sarawak. dan saya bukan terlalu bangga dengan negeri sabah tetapi awak menghina penduduk sabah bahawa mereka tidak boleh hidup senang tanpa semenanjung. malahan,taraf kehidupan penduduk sana ada yang lebih tinggi dari awak.. get a life please.

Anonymous said... Best Blogger Tips

budak x skolah!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

LOL,hakikatnya penduduk negeri mana yang teramai mencari rezeki di Johor dan selangor???

Geng2 sabah/sarawak ni lah..dah macam pendatang indon dah menyemak dekat selangor dengan johor..kata negeri sendiri maju berambuslah balik negeri sendiri.

Ingat,Kalau Semenanjung tak kutip sabah sarawak..korang dah lama sengsara bawah indon dan filipina..lagi mau eksen ka??

Anonymous said... Best Blogger Tips

tak pernah lagi aku dengar orang2 semenanjung terdesak nak cari kerja sampai ke sabah/sarawak.

penjawat2 awam yang ditugaskan kat SS pun sampai meraung2 nak tukar balik ke semenanjung.

tang mana majunya SS??sebab minyak tu je ke?kalau tak ada minyak?mampus miskin macam zimbabwe..

Jenny J said... Best Blogger Tips

i nak lancap satu2 anon2 ni....hihihi...

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Jenny Jhai mat kote,kote lu dah trim ke bulu tu..???

Anonymous said... Best Blogger Tips

oi..anon bahlul..bukan suma sabah srawak ada kaitan gn plipin..klu ktorg xmsuk malaysia..bukan suma borneo ni masuk plipin..
hmmm.. yg anon satu ni lagi.. bising2 nak ckp pasal kerja kat sana sini..bialah..org johor pun byk je menyemak keja kat singapore.. so, xpela..rezeki kat mana2 je.. lg satu..minyak je?? kreta kau pakai minyak apa?? gamat?? klu xda minyak.. ko tolak kreta jela..tu pun xreti besyukur.. suka memecah belahkan orang.. mgkin ko kcewa dtgglkn awek borneo.. itu..masalah peribadi ko.. jgn nak ungkit pasal negeri plak.. klu yg meraung2 nak pindah balik tu bukan pasal borneo miskin.. biasala..manja semua.. tu pun xpikir logik..
hmm mampus miskin?? xpelah..ckp jela mcm 2.. ada tuhan.. tapi xpernah pikir.. manusia ni khalifah.. tp dy nak memecahkan pula.. ikut kola.. aku harap, tuhan bagi hidayah kat kau..

Anonymous said... Best Blogger Tips

sesama islam dah perang dalam blog ini...teruskan bergaduh ya... suka i tengok u all gaduh pasal sabah dan sarawak... islam kan mengajar juga membunuh, merogol.. memaki dan mencaci dan jangan lupa..tu lah..jangan pandang tinggi sangat batang hidung tu.. tengok sesama agama dah perang tau... padan muka...muakkkkk

Anonymous said... Best Blogger Tips

patut orang2 semenanjung jangan peduli dengan sabah tu,biarlah pejuang2 kemerdekaan sabah tu yang defend sabah tu.

sabah kena serang,orang semenanjung jugaklah kena pergi selamatkan dorang..lagi mau cakap besar mau tubuh negara sendiri..jaga keselamatan negeri sendiri pun tak reti.

Anonymous said... Best Blogger Tips

ksian'y orang sabah nie, asyik2 di hina org semenanjung jak.. knpa org semenanjung x buat satu page supaya sabah keluar dripada malaysia .. pastu klu sabah dha kuar dri malaysia .. ak nak tgok org semenanjung mcm na dorang idup ,makin kaya ke makin miskin .. hmm

Anonymous said... Best Blogger Tips

kenapa nak kutuk sabah sarawak??? sila kaji sejarah betul2. masa nak mula2 mengundi dulu, orang cina lagi banyak dari orang melayu kat tanah melayu. so untuk meramaikan kaum bumiputera, tanah melayu ajak sabah dan sarawak bergabung jadi malaysia. orang melayu tak nak tanah melayu di monopoli orang bukan bumiputera. bila orang melayu yang memerintah sampai sekarang ni, bila dah maju, boleh pula lupa jasa sabah sarawak ni. korang gaduh macam ni tak berfaedah ape2 pon. negara luar tengok, gelak kan kita kerana bergaduh sesama sendiri. jangan hilang apa yang kita ada sekarang ni, baru nak tau erti bersatu. setiap negeri dalam malaysia ni saling melengkapi. tak payah nak gaduh2 macam ni. lebih baik fikir macam mana nak menyumbang kepada negara.

admin blog ni pon 1. udah2 le post entry pasal macam ni. membawa kepada sentiment kenegerian je. slalu dah post entry macam ni. post la benda2 yang berfaedah.

Anonymous said... Best Blogger Tips

ape kejadahnye la korg ni.. da jd gini pun sibuk nk gadoh2 lg.. maseng2 nak menang,, dpt ape woii??? habaq mai sikit.. haih

Anonymous said... Best Blogger Tips

bodoh kuali betul anon2 yang mengutuk sabah sarawak ni..pikir pakai lutut ke..sabah tu satu negeri je berapa je askar,polis yang ada,askar yang anta luar negara tu ko tak bising pulak..ni lah hasil kepala otak umeno bee n..tukar kerajaan..hahahahahaha

Anonymous said... Best Blogger Tips

Org kafir yg jahil jgn dilayan.. Nnt kt pon jahil mcm dia gak... Biarkan dia gan dunianya...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Yg patut tukar care idup ko tuh.. Biar usaha kuat sikit.. Aku tahu ko gagal dlm idup.. Idup nak berminta2 je.. Keje laa jgn malas...

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku nak tengok orang sabah/sarawak or orang semenanjung melarat kalau kita berpisah.

Mampuslah korang kena baham dengan orang2 sulu yang super ganas tu..time tu ler terhegeh2 nak minta tulung balik.

lepas tu jadi miskin sebab sumber hasil bumi dah habis,jadilah pendatang haram kat semenanjung ni naik tongkang.

Syed Omar Ezry said... Best Blogger Tips

Sume yg cakap stakat gune name Anon bek xyah..kote kecik..kalau brani gune name la wey!!~ Sabah/Sarawak?Semenanjung sume ade baik buruk die la..aku org Kedah..Pegi merate..Rata2 Sabah org die baik2 jugak xde pn susahkan aku...better dari Johor..biadab...bawak kete pn macam xde lesen..dek pengaruh Singapore..nak kate kaye pn x jugak..ape2 la labu...

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Syed Omar Ezryasal ko butthurt macam babi bunting huh setan??

Anonymous said... Best Blogger Tips

ADMIN YG BODOH A.K.A BENGAP. STOP UPDATE PASAL SABAH N SARAWAK. NAK TERUKKAN LG KEADAAN. SAJA NAK BG BANGSA KITA BERGADUH SBB ISU NI. BIARLAH ORG ATASAN YG SETTLE. MCM TADA BNDA LAIN YG KO NK POST. BENDA MCM NI PUN TA BOLE PIKIR KE? SAJA NK PECAH BELAH BANGSA KITA. BONGEK BTOL LA

Anonymous said... Best Blogger Tips

Kasi kenyang2 dulu dia mkn nasi lauk ikan sadin.lps tu,kita serang mental dia.kalau kita bunuh dia,kompom jadi kes makamah.so,cadangan aku,kita kasi gila dia.lpas tu pla,stiap org yg like page dia tu,kita kasi gila jua.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Klu btoi bdak smnanjung wat nie, aku malu dok smanjung..aku nk pndah dok sabah..bodo! Budak2 buta sejarah..balaih mak ang bwu tau.

Anonymous said... Best Blogger Tips

wow, saya sebagai orang brunei sangat terkilan dengan segelintir pemuda dan pemudi masyarakat semenanjung yang tidak kenal erti sejarah.
seperti tidak tahu banyak hasil negara malaysia datangnya dari sabah dan bukannya di semenanjung yang modern itu.
jikalau benar tidak suka akan negara sabah, kenapa tidak dari dulu diberikan sahaja hak milik penuh kepada Brunei?
saya yakin, 95% rakyat di sabah, kuching dan labuan akan bersuara menyambut dengan senang hati jika ada sedikit pun peluang bagi mereka berada di bawah kepimpinan raja kami.
jangan marah, ini cuma jikalau sahaja.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Ini bukan orang pas, tapi UMNO yang menyamar menjadi orang PAS, PKR dan DAP. Semua ini konspirasi terancang dan sandiwara UMNO

Anonymous said... Best Blogger Tips

udahla..jgn nak bangga...aku org sarawak tp menetap di semenanjung..malu aku sbg rakyat srwaak sik cmtu..patutnya kitak sma2 bganding bahu tatkala serangan dilahad datu.ni mau tunjuk sp bgus.mengong.

Anonymous said... Best Blogger Tips

jgn nak bgga ye bdak2 sarawak.harus ingt sarawak tu kecik semenjung ni besar.so jgn mmpi la nak menang..sabah aku syg sbb pnduduknya perihatin n hormat tk mcm segelintir bdk2 sarawak ni..habis madu sepah dibuang.lol

Anonymous said... Best Blogger Tips

semenanjung besar!!! besar dgn kebodohan adalah....mesti kakak engkau pernah kena pantat dgn budak serawak sampai mengandung....hahahahaa...kesian...

jack ham said... Best Blogger Tips

ahhh niii semua phoyo jee.....admin page fb tu cam lakhnat..nnti kan pembalasan..hakkktuihhh

Anonymous said... Best Blogger Tips

admin yang kaya raya dari iklan innity dek hit yang banyak oleh pembaca blogger, sila remove post ini dari blog anda. admin hanya akan mengeruh kan keadaan. tolong jangan post enty seperti ini lagi. never ever again. please. memang admin tidak berniat untuk menjadi batu api. tapi admin menjadi titik tolak kepada perbalahan ini. lebih2 lagi, sesama Islam berbalah. tolong faham dan alert. jangan nanti kalau dah kene ambil tindakan, baru nak berhenti post benda2 macam ni. STOP POST ENTY SEPERTI INI. demi kesejahteraan negara kita. secara tidak lansung admin menyumbang kepada ketenteraman negara. bukan kan itu lebih baik. dari post entry yang menyebabkan perpecahan, lebih baik post entry yang membawa kepada perpaduan negara. pray for sabah. pray for gaza. save gaza, free palestine. peace no war.

Anonymous said... Best Blogger Tips

brunei patut bawah Malaysia,brunei bukan milik orang brunei..

Brunei adalah milik Malaysia,cepat masuk Malaysia sebelum kami jajah brunei.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Admin adalah ORANG INDON!! sengaja nak memecahkan belahkan orang2 Malaysia!

Kalau korang jumpa Admin ni kasi penumbuk sorang sedas!

ps-brunei adalah milik Malaysia..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Eh dah kenapa ada bebal-bebal yang nak bergaduh sesama negara ni? Jangan stupid dumb dumb sangat boleh tak?

Johor, sabah, sarawak, kelantan, melaka, n9, selangor, perak, w.p, w.l, pahang, perlis, kedah,semuanya MALAYSIA.

takyah nak kutuk-kutuk sangat, semua pun manusia, ada lebih ada kurangnya.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Patut buang johor dari malaysia sebab sultan johor bad record..

jom sokong johor dibuang dari Malaysia dan ganti dengan singapore.

Anonymous said... Best Blogger Tips

orang kelantan patut masuk siam dari masuk malaysia..menyusahkan malaysia je bela kelantan ni.

mohon kelantan out dari malaysia.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Nak gaduh aper wehh... kalah bdk2.. org semenanjung yg anti ngan sabah sarawak bkn sebab aper... sbb awek2 cun sana x nak layan die... so anti gle... yg sabah n sarawak lak anti semenanjung pun sama sebab je... awek2 cun semenanjung x nak ikut lik duk sana...

Bila kita layan org bodo... kita pun sama bodo... atasi ngan bijaksana laaa....

Anonymous said... Best Blogger Tips

mohon penang dipulangkan kepada kedah,orang2 pulau pinang tak ada negeri..pergi lah semua orang penang duduk dalam laut sebab penang hak milik kedah.

Anonymous said... Best Blogger Tips

mohon Melaka diberikan kepada perak kerana melaka adalah milik sultan perak..sultan perak adalah keturunan langsung sultan melaka..mohon orang2 melaka balik indon.

Anonymous said... Best Blogger Tips

mohon kuala lumpur dipulangkan kembali kepada selangor kerana KL adalah milik selangor..mohon orang2 KL duduk dalam hutan kerana KL adalah milik sultan selangor.

Anonymous said... Best Blogger Tips

biasalah orang semenanjung katakan..apa nak hairan...sesama sendiri pun mengutuk menghina.. tak cukup sesama sendiri org lain pula jadi mangsa... dulu kepala masih kecik meme la duk diam2, sekarang dah pandai besar kepala dah..

Anonymous said... Best Blogger Tips

sabah sarawak ni mahu kasi indon dgn filipina pegang je,baru tahu langit tinggi rendah.

Anonymous said... Best Blogger Tips

alah sabah sarawak,mengata dekat org semenanjung..korang tu sesama sendiri pun gaduh..sakan korang mengutuk orang2 sulu di sabah padahal mereka juga rakyat malaysia.

suka2 hati korang kutuk dorang pendatang padahal dorang dah tinggal disabah beribu tahun..korang tu pendatang dari mongolia,taiwan dgn indon tak sedar diri plak.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Just report the page..

Anonymous said... Best Blogger Tips

jangan la gaduh -___-"

Anonymous said... Best Blogger Tips

sabah milik sulu,pulangkan sabah kepada sulu..penduduk sabah semua pendatang dari kalimantan indon je..mengaku2 pribumi asli...balik indon la!

Anonymous said... Best Blogger Tips

marilah bersatu rakyat borneo.. kita serang semenanjung!!
ayuh!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

geng tanah semanjung bersuara, mcm butuh je, cuba semanjung cina pegang, makan la korang

Anonymous said... Best Blogger Tips

sabah serawak pegi berambus duduk bawah jajahan istana reban

Anonymous said... Best Blogger Tips

korang tak yah percaya sangat yg nie page,org malaysia yg buat..pasti ini satu sabotaj...korang jgn percaya bulat..sampaikan terus bukak mukadimah,,sarawak majukan semenanjungla,,semenanjung majukan sabah la..tak payah semua itu..itu kerja pihak kerajaan..kamu semua kene bersatu hati..dlm keadaan isu Lahad Datu,,org2 luar ramai yg ketawa n saje nak kasi kita semua rakyat Malaysia bergaduh..Come ON la warga Malaysia semua..jgn tertipu dgn propaganda itu..kita yg penting doakan para perjuang kita menentang penceroboh bumi Malaysia..Utk makluman rakyat Sulu atau philipin yg berada di malaysia,,kamu kene fikir,,pertahanan Malaysia hanya menentang "penceroboh " bukan kami anti org Sulu,,kami hanya menentang penceroboh..Kalau betullah niat penceroboh itu datang utk menuntut hak,,kenapa tak terus pergi pihak kerajaan Malaysia untuk membuat tuntutan?,,kenapa terus ceroboh n bunuh sesukaati pertahanan Malaysia??mane2 negara dalam dunia ni,,sekiranya ada penceroboh,pasti penceroboh akan ditentang sekerasnya..jadi sekarang,,kalau la si penceroboh itu benar2 yakin yg bumi sabah itu hak mereka,,sila BUKTIKAN DAHULU..baru la gentle/....org yg suka berperang ni,,orang yang tiada tamadun yang tak fikir tentang kehidupan anak cucu mereka seterusnya....dari RZ

Anonymous said... Best Blogger Tips

bosan tengok sume rase dorang terbaik...
padahal sama gak makan nasik...
berak & kentut pun bau gak...

Anonymous said... Best Blogger Tips

ni salah admin pos benda haram jadah ngarut..yang g layan FB budak tu apsal,budak kurang akal pulak tu..pehtu pos sini..tumbangkan admin!..boikot blog ni..muahahaha....

Anonymous said... Best Blogger Tips

sabah dan serawak sebenarnya milik indonesia,kalian orang2 malay sabanarny adalah maling!

majulah indonesia ku!

Anonymous said... Best Blogger Tips

hahaha anon atas ni baghal macam unta ....

Anonymous said... Best Blogger Tips

xheranlah kat johor banyak mamat indo kan..... "KLU XSEMENANJUNG AMBL SBH SRWK, MAMPOSLAH JADI RAKYAR FLPIN" sedap betul bahasa korang ya.... ALLAH membenci umat ISLAM yang saling BERMUSUHAN.... korang ingat ada kuasa ke nak sedap ambil2 negeri ni....wahai sahabatku yang terpesong, semua tu kuasa ALLAH yang menentukan.... tiada daya hambahnya boleh mengubah sewenangnya. jangan kamu sibuk mahu berebut harta dunia yang sementara.... kerana kekal akhirat selamanya... korang cuma pilih syurga/ neraka.... sibuk jak nak angkat negeri masing2... orang yang sokong page ini, memang manusia yang xbertamadun dan mungkin xda sekolah kot.....

Anonymous said... Best Blogger Tips

Sedih la law still ade org mcm ni kt msia. dr zmn aku kecik, smpi skg org nk perlekehkan sabah & sarawak. butthurt oyyy.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Orang2 sabah cepat2 kemas baju balik indon,orang2 sulu dah tuntut hak dorang lagi apa mau ckp.

balik indon tanam jagung la.

Anonymous said... Best Blogger Tips

makin banyak aku baca komen2 ni, makin lucu...wakakakka......smua boleh jadi isu.....kita smua sama...kbergantungan....jgn la hina menghina....asyik2 cakap snanjung tolong sabah n sarawak n sbaliknya....out dr malaysia segala, sabah n sarawak mcm ni mcm tu...da sampai sabah n sarawak belum? dtg dulu baru tau...kami sini smua ok saja, aman...ni kes sulu jak buat panik. jgn la mhina negeri lain...da tu, asyik2 cakap atas nama 'semenanjung'...apsal x guna nama negeri masing2....baru tau apa beza kita smua n kbergantungan kita...peace malaysia....

Syed Omar Ezry said... Best Blogger Tips

2nd time aku nk ckp..stakat cakap gune anon bek xyah..korang just kutuk sana kutuk cni then jadi penakut blakang keyboard...ape point korang??kalau korang gagah berani tunjuk muke la wei..xyah takut..kalau korang btol bangga dgn kenegerian korang at least bgtau kat sume org sape ko..so sape2 anon2 yg kaki kutuk negeri org tp gune anon bek xyah..buang letrik mak bapak korang je..bek gi cari keje..at least dapat gaji tlg sket mak bapak korang lagi bagus kot..ke kaki kutuk ni sijil pon tarak??lagi la hina kan hoho~

p/s: sejarah pn hancus ade hati nak kutuk..buta huruf buta hati buta mata >.<

Anonymous said... Best Blogger Tips

keyboard warrior dikesan...lau kat luar...terkencing kencing budak ni minta ampun....puiiii....kimak la ko sana....

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Syed Omar Ezryorang kedah bodoh macam lembu sebab tu miskin macam indon.

Anonymous said... Best Blogger Tips

orang malaysia semua...

Syed Omar Ezry said... Best Blogger Tips

Wew...ramainye hebat blakang kb..ni la meleis yg merosakkan negara dalam masa 10 20 thn akan datang..gud luck anon2 sume ye!!~ blaja xtinggi then hina org lagi..

p/s: at least aku ade sume mende yg aku nak..gune duit sendiri...korang??ade otak jgn letak kat blakang!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

Apa yg kita dok gadoh nie, nama pown malaysia..kalu negeri sabah sarawak ad msalah skali pown kita kna tolong..kalu x negara kita xkan aman..cuba berpikiran matang skit..wat malu owg smnanjung jaa la..pastu 1 Malaysia..toya mak ampa..

Anonymous said... Best Blogger Tips

dunia nk kiamat, bnda yg tak prnh brlaku pn dh brlaku skrg...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Bodo..tok ang gila..xkacau duet mak bpak ang siye!

Anonymous said... Best Blogger Tips

hahaha anon 03:27 trasa dow...dia la tu yg prabih beras mak bpak dia...hahaha

Anonymous said... Best Blogger Tips

biarlah dia orang ISLAM dia tahu hukum hakam agama.....kasihan dia dan mak bapak dia.....bak kata orang sekarang ada aku kisah.....aku suka orang semenanjung, sabah dan sarawak.... merdeka....yang baik itu datang dari ALLAH S.W.T...yang tak baik datangnya dari kita manusia yang jahil ni.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Pa ar cm nie,tk bek ar duk kutuk2 ssma mnusia..stiap kta akn mti..ingt dgn siapa kta bhdpn nnti..skang nie mmg lh kta free show kan diri kta tuk tegkan sstu yg kta asew btul..ingt lh, stiap manusia ada klbhn dn kkrngn..npew nk kutuk2,cm mnew kalau kta yg duk dlm posisi dorg,pa lh korng rasew..bila kowg sdr,akn mlu ngn dri sndri..

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku cukup menyampah dengan selipar yang budak ni pakai!buruk la weh!

Anonymous said... Best Blogger Tips

ape mslh korg ni?? korg duk bising kat sini pun xde org nk dgr ar woiii.. kunun hati puas la??? puiiii! buat tambah dosa adalah.. mengong

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Anonymous

Malu ak jadi orang semenanjung...

Btw, ak da menetap 2 thun kat Sarawak skrg untuk smbung master...

FYI, org srwak mostly lagi friendly dari semenanjung... shame to u guys...

Anonymous said... Best Blogger Tips

huhu, sdih lh mcm nie..u_u".

Anonymous said... Best Blogger Tips

semua minyak SS dpt ke kerajaan pusat, hasil bumi dikaut oleh semenanjung..jadi xsalah org SS kerja kat semenanjung..ni pon maw jadi gaduh ka?..

Anonymous said... Best Blogger Tips

hahahaha...gaduh je la..last2 kawin gak sesama sndiri...adoyai..

Anonymous said... Best Blogger Tips

gaduh..gaduh..tu je kje ampa suma kn..bajet bgus..tp mmg org JOHOR slalu bajet bgus...haha..kenyataan..sorry to say dude..

Anonymous said... Best Blogger Tips

anon 14;33, hehehex btl gk tu.just kidding.n_n*

Anonymous said... Best Blogger Tips

Banga magang meh kitak nyak....semua x sekul....jako pasal politik...untak pabuk x ilmu...cko beranuk cko...sama jak baka sitan nglaban sitan....ngaga diri pun manah..tang ati warna celum...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Apasal pla bapak2 engko ngn pakcik2 engko yg brpngkat tingi n brkuasa hantar org2 engko prgi lahad dato..kn mampus..org engko dpt nama..perghh..eksen ja..apasal tak bagi kita org sabah ja handel..kami pn ada tngan kaki mata senjata n ada kem tentra..so ada tentra..lu olang pnya tahiko hantal olang lu..mati mapus..lu tahiko pnya pasal ma..lu olang dapat nama ma...piraaaa..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Ini semua sebab insan yang buat page ni. Kalau dia tak buat begini, takkan ada pergaduhan antara manusia. Jadi anggaplah ini berpunca daripada dia. Tentang keluar Malaysia, saya rasa dia yang perlu keluar, bukan orang lain. Akhir zaman memang akan ada insan yang suka melaga-lagakan sesama sendiri. Jadilah insan yang bertamadun dan janganlah melayan kerenah orang yang tidak berotak. Sekian terima kasih.

Anonymous said... Best Blogger Tips

dunia akhir zaman....sesama islam begaduh benda yang xpatut....taubat la menginsafi diri..... islam kemakmuran bukn satu faktor untk d pecah belhkan.....semenanjung mkn hasil borneo...borneo p sememnnjung cari rezeki...org semennjung p luar negara cri rezeki itu kan pergolakan ekonomi...adeh2....mcm mna mau tmbh maju dalam negara islm....lau sesma islm menmakihamun kain yg d pakai sendri...fikir lah

Anonymous said... Best Blogger Tips

BUKAN KE ORG MELAYU BERKETURUNAN DARI INDONESIA MASA PENGHIJRAAHAN DAHULU.YANG BETUL2 ASLI ORG MELAYU ADALAH ORANG ASLI YANG DUDUK DALAM HUTAN TU.BARU MELAYU ASLI SEMENANJUNG.ORANG MELAYU YANG DUDUK SEMENANJUNG TU SEBENARNYA RAMAI BERASAL DARI INDONESIA.KNP DOK KATA PULA SEPATUTNYA SARAWAK PATUT BAWAHAN INDONESIA, SABAH BAWAH PHILIPINELAH.PETA SABAH BESAR YE.JAUH DARIPADA PETA PHILIPINE.SO SABAH IS ORIGIN PEOPLE.MAJMUK KAUM DARI TAIWAN,HONGKONG,MONGOLIA,PHILIPINE,JAWA SUDAH CAMPUR KAT SABAH TU.TU ORG SANA KEBANYAKKANNYA MIX.ASAL USUL DARI CHINA DTG SABAH BERHIJRAH.JODOH DGN ORG SABAH.SEBAB TU SUDAH MIX UNIK PEOPLE.ORG DARI PHILPINE,INDONESIA PUN DTG KE SABAH RAMAI CARI REZEKI..TAK ADA PULA NAK KATA ORANG INDON,PHILIPNE MENYUSAHKAN.MASING2 CARI REZEKI.SABAH TAK ADA PULA NAK HINA INDONESIA KE,HINA PHILIPINE KE.

Anonymous said... Best Blogger Tips

ORG SABAH SARAWAK DTG SEMENANJUNG CARI KERJA TU SUKA HATI DIA LAH.DTG JAUH BUKAN NAIK TONGKANG,RAKIT YE.NAIK FLIHT GUNA DUIT SENDIRI.MAKNYA ORG SABAH TAK ADA LAH SUSAH/MISKIN SANGAT.BUKA PAKAI DAUN NAK DATANG SEMENANJUNG CARI KERJA.SUKA HATI DIALAH MANA DIAN NAK CARI REZEKI.YANG DOK KATA NAIK TONGKANG,RAKIT,BELON LAH..TU SEBENARNYA PEMIKIRAN ORANG YANG KOLOT.SABAH ADA OTAK LAGI NAK DTG SEMENANJUNG KENA NAIK FLIHT,BUKAN BODO NAK NAIK TONGKANG KE.ITU KEBANYAKKANNYA DARI INDONESIA NAIK BOT KE,TEKONG DTG KE SABAH CARI KERJA.SABAH DTG SEMENANJUNG NAIK FLIHT! OKAY..

Anonymous said... Best Blogger Tips

alahai budak sbh n srwak...kta yg byk brjasa kta juga yg kna kutuk...sabo jer lh...

Anonymous said... Best Blogger Tips

BODOH, ORANG PENAT-PENAT NAK MAJUKAN NEGARA KORANG BUAT PECAH BELAH, TAK SEDAR DIRI

Anonymous said... Best Blogger Tips

Bodoh betul org yg komen ni..yg mulakan isu ni bdk2 kat dalam FB tu yg kita pulak yg nak bertelagah nape? So wat kalau kalo budak2 FB tu x suka Sabah Sarawak, tu xbermaksud semua org pon ada perasaan yg sama.Ada ja org Sabah Sarawak yg xsuka org semenanjung, ada juga org xsuka Kelantan.So wat? Tu cuma pandangan segelintir ja..xpayah la habis smua org kau nak samakan. Kan lebih baik kalo kita berbincang dgn cara yg baik nak selesaikan masalah ni. Dari bertekak xhabis2

Anonymous said... Best Blogger Tips

malon anywhere

Anonymous said... Best Blogger Tips

pendek kata...kita dok d bawah pemerintahan melayu muslim adalh sgt tdk bgus.... tgk lh mna2 negara muslim yg lain..xdok 1 pn yg maju..smua dok lingkup~!!!!!!!!!!!!!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

SARAWAK + SABAH = ONE BORNEO

semenanjung tak suka kami ? get a life la .
kami pun boleh maju tanpa semenanjung Malaysia . kami boleh memerintah negeri sendiri tanpa masuk Malaysia . hok aloh , dulu bukan main baik dengan SARAWAK SABAH ,sekarang ? lupa daratan . memang dulu kami SARAWAK SABAH telah membuat keputusan yang salah masuk MALAYSIA , cuba la kami SARAWAK SABAH seperti Singapura , memerintah Negara sendiri . tak apa , kalau berterusan begini . one day , Sarawak Sabah akan memerintah sendiri nanti . kami tak perlu semenanjung la :D

Anonymous said... Best Blogger Tips

Korang ne gado2 nie pa sal heh!. .mcm budak2 matang la cikit ne stupid think. .admin nie pwn satu tkde bende len nak post ke?

Nor Adzwaty Rokkafella said... Best Blogger Tips

ada org lain di luar sana yg baca komen korang ni sambil makan pop corn

Dan said... Best Blogger Tips

hey.... camana cara awak dapat tahu admin fans page ni...

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Anonymous

zzzzzzzzzzzzzzz..... sudah jelas.. photo admin fans page frome johro kenpa abangku ini hubungkan dengan orang indo ....,

Dan said... Best Blogger Tips

asslamualaikum .... untuk muslim dan salam sejahtera untuk yg non muslim..., sebelumnya saya komen di blog ini sedikit kecewa dan ada beberapa komen cerdas, lucu dan bodoh..,

untuk kawan kawan dari Malaysia, Serawak dan Sabah
Maaf sebelumnya saya ikut campur dalam masalah ini, saya terusik beberapa komentar dari beberapa orang malaysia yang sangat rasis,
Pertama kenapa semua permasalhan Malaysia selalu orang dari Indo di salhakan, contoh admin dari blog dan fans page, sedangkan sudah sangat jelas di blog ini di jelaskan dan bahwa admin adalh dari Malaysia dan beserta photonya.

Kenapa kawan-kawan dari Malaysia nih selalu menghubungkan sesuatu yg tidak baik terhadap Indo, Terutama Malaysian dari semenanjung cobalah kalian baca sejarah dari awal bagaimana Indonesia membantu kalian saat pembentukan Malaysia.... kami banyak mengirim pengajar-pengajar agar kalian pintar sampai sekarang pun banyak pengajar dari indo di university kalian.

ketiga pada dasarnya seraawak dan sabah bukanlah milik Indonesia, salah besar bahwa serawak dan sabah adalah milik Indo dahulu (saya komen karena da yg menulis bahwa serawaka dibawah pemerintahan indo). Sebelum serawak dan sabah menjadi wilayah malaysia, Serawak dan Sabah adalah negara tersendiri, jadi mana mungkin serawak dan sabah bagian dari indo, serawak dan sabah mempunyai pemerintahan sendiri dan hari merdeka sendiri yang direbut dari collonial inggris bukan hasil pemberian. dan ada pula sejarah yg mengatakan bahwa Serawak dan Sabah sebenarnya milik kerajaan Sullu yang di SEWA inggris untuk bercocok tanam, namun ke salahnya inggris saat kemerdekaan Malaya (semnanjung ) serawak dan sabah di berikan kepada pemerintah semenanjung.

Ke empat ada yang berkata bahwa orang indo di semenajung pulang saja ke indo karena semenjanjung adalah milik orang melayu.
perlu kawan kutahu bahwa saat awal kemerdekaan Warganegara Melayu (orang melayu) itu sangtalah sedikit (baca sejarah) UMNO meminta bantuan ke Pemerintah Indonesia & Philiphin untuk memasukan orang-orang Indonesia dan philiphin yg berwajah melayu untuk di berikan IC Malaysia saat pemeilihan raya dan wajib memilih UMNO sebagai pemimpin, dan banyak dari orang indo dan Philipin saat awal Malaysia terbentuk tidak kembali dan berketurunan di Malaysia (Semenanjung, Serawak,d an sabah) dan bsia jadi kawan kawan dari Malaysia ini adalah ke turunan dari orang indo atau philiphin. sebab dahulu orang Melatyu di Malaysia itu sangatlah sedikit sebagai pribumi dan takut tidak menjadi pemimpin di tanah melayu orang-orang melayu minta bantuan ke Indo dan philiphine.

Jika Indonesia dan Philiphin tidak memasukan orang-roang Indo dan Philiphin ke wilayah malaysia mana mungkin dahulu orang-orang Pribumi melayu jadi perdana menteri..., sebab orang-orang Chaines & India lebih banyak jumlahnya di semenajung sabah dan serawak.

ini ada dalam buku sejarah indo tapi tak mungkin ada di buku sejarah malaysia....


ke nema ada komen yg menuduh bahwa orang indo mengadu antara semenanjung nda serawah serta sabah...

pertanyaanya untuk apa, Indonesia sudah banyak masalah untuk apa mengurusi negara orang. ada pun yg mengadu adalah salah seorang dari Malaysia (semenajung) sekolah di provinsi Atjeh membuat fans page dan menyebarkan kebencian, adu domba antar penduduk indo, dia membuat gamabr dengan peta indonesia dan diberinya bendera-bendera di tiap-tiap pulau dengan mengada-ada (berbohong). nama dan tepat di tinggal pun sudah di ketahui jelas orang semenanjung.

dan kawan ku dari malaysia yg menuduh bahwa fans page ini dari indo apa kurang kuat cukup bukti ... sudah di terangkan oleh admin bahwa benar admin dari fans page dari artikel ini dalh orang malaysia ?.

Dan said... Best Blogger Tips

sambung..

Di indonesia kami belajar berdemokrasid engan baik walau belum sempurna....., mungkin di malaysia suku melayu muslim lebih dominan karena itu adalah cara malaysia membuat pemerintahan seperti singapura etnih thionghoa lebih dominan karena kebijakan masing-masing negara.

di Indonesia kedudukan suku, ras, agama semua berada dalam posisi sejajar tidak ada seperti di Malaysia bahwa islam membawahi agma-agama lain.

walau ada permaslahan antar agama kami di indonesia mencoba berdemokrasi,, mungkin ada orang orang krestian yg sulit mendirikan Greja di jawa atau di sumatra tapi itu pun sama untuk muslim kesulitan mendirikan surau dan masjid di indonesia Timur sperti di Papua dan papua barat walau ada satu kecamatan penduduk muslim pribumi papua. Itulah demokrasi -_-

tapi satu hal yang tidak ada di indonesia yaitu permsalahan berebut Nama Allah di agam kristen dan Islam di Malaysia.

di Indonesia orang krsiten boleh meyebut Tuhan mereka dengan panggilan Allah...
karena di Afrika dan arab sendiri orang orang kristen menyebut tuhan dengan panggilan Allah ( tapi sebenarnya itu bukan urusan sy)

pada dasarnya jangan hubungkan kesalahan bernegara pemimpin kalian kepada negara lain cuma hanya ingin mempersatukan dan membuat image negara hebat.
China punya cara sendiri bernegara dengan Komunisnya, Autralia punya cara sendiri bernegara dengan Demokrasi Liberal, dan Indoensia punya cara sendiri bernegara dengan Demokrasi Pancasila ( pancasila=pengakuan Tuhan yg maha Esa, Kemanusian, dan kesamaan Derajat semua warga negara)



Anonymous said... Best Blogger Tips

Sabah Sarawak ada 50 tahun lagi perjanjian dngn British.Sehubungan dngn perjanjian itu,siapa yg pernah dikurniakn darjah kebesaran Permaisuri dijaga kepentingannya dari setiap aspek.Melalui perjanjian itu juga termaktubnya etika warganegara dimana rakyat semenanjung serta Sabah jika masuk Sarawak harus memiliki pasport.Ini kerana Sarawak masih menggunakn sistem Gabenor British sbg republik.Ingat juga apa yg ada pada perjanjian 18 perkara yg sekarang ini ditakuti olh UMNO dlm mimpinya untuk mendirikn empayar UMNO di Sarawak.Kita tak perlu gentar dngn sentimen Masyarakat yg xda otak dan buta pada hikayat lama bukan mitos.Apa yg mereka tahu cuma apa yg ada didepan mata bukan pada hakikat sebenarnya.Sekilas lalu masyarakat kita xjahil dan hina seperti yg mereka katakn.Apa gunanya dididik dngn agama jika corak kehidupan kini kembali kezaman jahil dngn maksiat,zina,buang bayi,arak,rasuah,bunuh,sumbang mahram,judi,fitnah,ajaran sesat,pengganas.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Oi saudara, bkn sbh xreti nk jga negeri sdri tp dah sbh duduk bwa malaysia kn..kmi xmnta pun korg tolong sbh hri tu k..sia2 je aku backup smnjg yg sllu kna hina oleh org indon..rpanya org smnjg lgi truk hina sbh..aku slh plak slma ni..aku ingt kita ni bersatu konon '1malaysia' la? Rupanya kita sdh perang dlm diam..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Puih! Bla la ko don.jgn pndai2 ckp sabah srwk milik indon..kmi tidak ada kaitan dgn indonesia..negara kami cuma MALAYSIA shj...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Aku sbg org sabah sgt sdih dgn isu ni..tolongla wei kita bersatulah demi malaysia yg kita cintai ini..jgn ungkit2 psl hasil minyak dan bantuan smsa pencerobohan..kitta satu malaysia kn kenala tolong menolong..ayuh SABAH SARAWAK DAN SEMENANJUNG kitta mesti pertahankan negara kita ni bkn kita plak yg bergaduh sesama sendiri..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Jgn cakap oooooiii. Takkan lah kmi merempat macam warga asing plak! Kami ada tanah untuk hidup bodoh!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

Kalau geng sabah/sarawak ramai kat johor dan selangor. Kamiorang" ada kacau korangkah? Tu tanda penduduk korang malas kerja!

Anonymous said... Best Blogger Tips

Sebelum mengeluarkan kenyataan baik anda buka buku sejarah.. Anda siapa nak tentukan negara? Sabah sarawak jika digabungkan ia mampu menjadi sebuah negara maju spt singapore dan brunei. Sebab kaya dgn tanah...oil & gas.. Hasil pertanian.. Jadi bersyukurlah anda sbb tak merempat di tempat sendiri...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Ahaha , bukan skrg di sabah ramai org semenanjung kh ? Adui bha ... merata2 aku nampak dorg nie ... di kk lagi lh ramai ...
Jangan ambil kesempatan nak tinggal di sabah k ... kami tahu taraf hidup di semenanjung tinggi , sampai sanggup nak kena pindah pergi sabah sbb senang je kau dpt rumah ye ... hahahah .. belum dtg pergi sabah , jgn lh sok tahu ...

Anonymous said... Best Blogger Tips

rupanya bodoh ye orang semenanjung ni mcm tai pon ada semoga ko orang semenanjung tu dimkn babi hutan klau tidak bodoh tentu perempuan kat semnanjung tu pndai jga akhlak tidak lh adik ko orang sana kena amput bodoh nataupun ko orang memang diajar membuang anak dan melakukan seks olh ibu bapa ko orang hahaha memang bodoh lh ko orang semnanajung ni.ha ini jugak ustaz,iman n whateverlh gelaran untuk babi macm orang islam ni masih lagi sbuk merogol gadis dgn kanak bawah umur kenapa pukik orang semenanjung sudah longar kh klau slalu di pakai memng ko orang ni layak jadi iblis pnagih dadah pun ramai orang semenjung cari krja kat tmpat ko orang tu mreka nak cari pnglamn bkan sebab serawak n sabah ni miskin atau apa duit gaji aku kat sini tak habis makn bro...klau ko orang semnjung tu tidak miskin masakn masih ada lagi orang semenanjung yang tak malu tayang muka kat tv minta blas kasihan dari orang ramai MALU LAH SKIT KLAU tak ada sbah sarawak tidak mkn orang semnjung cibai lu lh.

Anonymous said... Best Blogger Tips

rupanya bodoh ye orang semenanjung ni mcm tai pon ada semoga ko orang semenanjung tu dimkn babi hutan klau tidak bodoh tentu perempuan kat semnanjung tu pndai jga akhlak tidak lh adik ko orang sana kena amput bodoh nataupun ko orang memang diajar membuang anak dan melakukan seks olh ibu bapa ko orang hahaha memang bodoh lh ko orang semnanajung ni.ha ini jugak ustaz,iman n whateverlh gelaran untuk babi macm orang islam ni masih lagi sbuk merogol gadis dgn kanak bawah umur kenapa pukik orang semenanjung sudah longar kh klau slalu di pakai memng ko orang ni layak jadi iblis pnagih dadah pun ramai orang semenjung cari krja kat tmpat ko orang tu mreka nak cari pnglamn bkan sebab serawak n sabah ni miskin atau apa duit gaji aku kat sini tak habis makn bro...klau ko orang semnjung tu tidak miskin masakn masih ada lagi orang semenanjung yang tak malu tayang muka kat tv minta blas kasihan dari orang ramai MALU LAH SKIT KLAU tak ada sbah sarawak tidak mkn orang semnjung cibai lu lh.

Anonymous said... Best Blogger Tips

rupanya bodoh ye orang semenanjung ni mcm tai pon ada semoga ko orang semenanjung tu dimkn babi hutan klau tidak bodoh tentu perempuan kat semnanjung tu pndai jga akhlak tidak lh adik ko orang sana kena amput bodoh nataupun ko orang memang diajar membuang anak dan melakukan seks olh ibu bapa ko orang hahaha memang bodoh lh ko orang semnanajung ni.ha ini jugak ustaz,iman n whateverlh gelaran untuk babi macm orang islam ni masih lagi sbuk merogol gadis dgn kanak bawah umur kenapa pukik orang semenanjung sudah longar kh klau slalu di pakai memng ko orang ni layak jadi iblis pnagih dadah pun ramai orang semenjung cari krja kat tmpat ko orang tu mreka nak cari pnglamn bkan sebab serawak n sabah ni miskin atau apa duit gaji aku kat sini tak habis makn bro...klau ko orang semnjung tu tidak miskin masakn masih ada lagi orang semenanjung yang tak malu tayang muka kat tv minta blas kasihan dari orang ramai MALU LAH SKIT KLAU tak ada sbah sarawak tidak mkn orang semnjung cibai lu lh.

Anonymous said... Best Blogger Tips

salam...kepada penghina2 SbhSwak. mohon kaji semula sejarah. tanya dgn menteri2 dr semenanjung yg bijak pandai. yang pasti dalam buku sejarah untuk membentuk MALAYSIA, suruhanjaya Cobbold diminta membuat tinjauan ke SS mengenai "pembentukan Malaysia" iaitu gabungan antara persekutuan tanah melayu (gabungan tanah melayu di sem msia), SABAH (sebuah negara masa itu) dan SARAWAK (sebuah negara masa itu). pada masa itu Cobbold merupakan ejen UMNO utk meracuni pemikiran org SS supaya menolak pembentukan INDONESIARAYA. Hakikatnya SS pada masa itu boleh merdeka sendiri utk membentuk negara namun UMNO dgn licik membuat perjanjian kpd Ratu Elizabeth supaya MENDESAK SS membentuk malaysia. maka berlakulah konfrontasi menentang pembentukan malaysia. sebelum pembentukan malaysia UMNO berjanji 20% royalti hasil bumi adalah milik SS. dan sekarang hanya 5% shj diberikan kpd SS. mana lagi 95%? semua diserap ke sem msia utk membangunkan putrajaya dan selebihnya dibahagi samarata keseluruh malaysia.

kesimpulannya tanpa Sabah dan Sarawak malaysia tidak mungkin terbentuk dan mungkin sekarang semenanjung malaysia masih menggunakan nama "persekutuan tanah melayu" atau malayan united dan tidak mustahil tanah melayu masih miskin spt sblm merdeka. inilah hakikat sejarah sebenar yg tidak diceritakan di dlm buku teks sejarah.

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Anonymous
Oi mulut cilaka yang cakap malaysia sudi ambil sabah sarawak. Malaysia bukan lah "Malaysia" kalau bukan kerana Sabah/Sarawak/Singapura. Klu kmorg Semenanjung tidak layan kami macam 2nd class citizen tidak juga kami mahu keluar. Sampaikan kamu hina kami, cakap kami mundur, miskin, caci, maki. Siapa tak bangga dengan negeri sendiri? Melainkan orang yang takda negeri, pakai otak sblm cakap.

Yetekuu:::My Life::My Story::My Choice said... Best Blogger Tips

Nak bagitau.. Sblom sarawak masuk malaysia.. Sarawak under british ok..asl sarawak milik brunei.. Kli tak masuk malaysia mungkin sarawak masuk brunei balik.. Klu tak pun mybe srwk jadi negara sendiri.. Minyak banyak, hasil bumi banyak.. Brunei n singapore yg kecik tu pun bole maju tampa malaysia..

Yetekuu:::My Life::My Story::My Choice said... Best Blogger Tips

Yup betul tu.. Penyumbang ekonomi terbesar di malaysia datang nya dr sabah n sarawak.. Tmpa sabah n sarawak tanah melayu hanya la tanah melayu..

Yetekuu:::My Life::My Story::My Choice said... Best Blogger Tips

Nak tau sbb nya?? 95% hasil ekonomi kami semenanjung yang ambik.. klu semenangjung x sentuh langsung hasil kami dr dulu sudah tentu kami negeri yg paling kaya dan maju.. Sudah tentu sarawak akn jadi ibu negara malaysia...

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Anonymous
ah mampus la bha ko x bertamadun klau SS tidak join malaysia suda tentu kaya mcm singapore brunei skrg. org SM ni mmg pemalas harapkan dan bangga dengan hasi org lain SS.

klau filipina mau ambil pun ada jg pendapatan negara kmi byak westerner dtg. ko x tau psal SS ko diam ja la otak di lutut mcm ko ni tau ckp ja lebih.

Anonymous said... Best Blogger Tips

ORANG SEMENANJUNG NI MEMANG PEMALAS, ASYIK NAK HARAPKAN HASIL DARI SS. KALAU OTAK KAT LUTUT TU KATAK BAWAH TEMPURUNG LA JUGA NAMANYA. KALAU ORANG SS KELUAR BAGUSLA, POPULATION MALAY SM DENGAN CINA + INDIA 50/50 TENGOK LA NANTI SAPE KUASAI EKONOMI KONFIRM CINA PASTU HAK ISTIMEWA MELAU PUN TERJEJAS (SEPERTI MANA HAK2 20 & 18 PERKARA SARAWAK & SABAH). KONFIRM CINA RULES MCM KAT SINGAPORE/ DAH LAH TAK PANDAI BERSYUKUR NAK BANGGA2 HASIL "PEMERKOSAAN" DORANG TERHADAP SUMBER SEMULAJADI SS.

OI ORANG SM WAKEUP LA... TUN DR. MAHATHIR PUN KATE "MELAYU MUDAH LUPA" - (FAKTA) :D

P/S: SORRY EK MALAY SS TAK SAMA DENGAN MALAY SM. DAH LA PERKATAAN KHALIMAH ALLAH PUN NAK DIHEBOH INGAT TU PERKATAAN MELAYU KE. "ALLAH" TU BERASAL DR PERKATAAN ARAB LA. MAJU KONON TP X PANDAI NAK GOOGLE.

SS TINGGAL ATAS POKOK KE? ERM KESIAN TAK PENAH NAIK KAPAL TERBANG, RAMAI SS DAH PENA PI SM (: . ORS SM TAKUT EK KENE SUMPIT HAHAH.. BODOH LA KORANG NI JOM LA DATANG KLAU BRANI..

CIKGU2 DR SM PUN TAKUT NAK KE SS BAHAGIAN PEDALAMAN.. LAWAK LA KORANG NI

ORANG SM NI TAK PANDAI CKP ENGLISH CUME AREA KL, SELANGOR AND PENANG AND MOSTLY PUN INDIA AND CHINESE.

NOTA KAKI: JADI BERFIKIR LA SEBELUM MENGHINA SS. RAKAN2 SEPERJUANGAN SS JIKA ANDA MERASAKAN SS PATUH KELUAR DARI SARAWAK. SILA SIGN PETITION INI

http://www.gopetition.com/petitions/sabah-sarawak-rights/sign.html

*APABILA PETITION INI DAH MENCAPAI 300K AKAN DIBAWA KE ICJ (INTERNATIONAL COURT JUSTICE). PEMBENTUKAN MALAYSIA ADALAH MELALUI 4 BUAH NEGARA. SS BERGABUNG DENGAN MALAYSIA MELALUI HASIL TINJAUAN SURUHANJAYA COBBOLD MELALUI REFERRENDUM, BAGAIMANA SS MASUK BEGITU LAH JUGA SS KELUAR.

GOD BLESS BORNEO.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Aku sokong SSKM keluar dr Malaysia. Dengar2 ni yg jadi saksi nanti termasuklah PBB, ICJ and ade 72 buah negara kan. Ni tak perlu minta pandangan Raja2 Melayu pasal SS masuk melalui referrendum sebagaimana yg di post oleh saudara/saudari di atas. Hopefully this will end soon. Agi Idup Agi Ngelaban!

Anonymous said... Best Blogger Tips

saya seorang Islam di sabah dan saya juga terasa saya di hina oleh orang-orang islam semenanjung dan bukan ini yang diajar oleh uztazah di sekolah saya..adakah agama saya tersalah plih agama atau orang semenanjung yang tidak berotak..saya tidak sukalah begini saya sangat kecewa dengan orang-orang islam disana..Al Quran tidak pernah meriwayatkan hadis untuk menghina sesama manusia mahupun menghina orang Islam lain no one is perfect

Anonymous said... Best Blogger Tips

Maksud nye org semenanjung yg keje di s'pore tu mengemis jgak ke? Sbb apa s'pore SANGAT MAJU dr semua segi?? Sb tiada pemikiran klas ke3. Allah swt ni tersgt lah ADIL. Rezeki tu ade dimana2..jgn lh angkuh sgt bila bcakap. Mmg obvious swakian/sabahan dtg KL/Sgr cr rezeki., krn rezeki manusia mmg dah tertulis dimana,mcmana,bgaimana,brp & what not. Itulah takdir yg kta harus terima. Sy pnh melihat RAMAI org semenanjung yg berada d swak tp taknak blk sarawak..malah beli rumah d swak sampai ada cicit. Bukak stall chaw kue tiaw penang lg.. Adakh pakcik tu mengemis di bumi.swak?? Tidak. Krn itulah secebis rezeki yg Allah takdirkn utk pakcik tu. Jgn bongkak dgn berkata naik tongkang ke negeri aku or negara aku hy nk mengemis sesuap nasi. Kerana rezeki itu dari ALLAH bkn kta manusia. Indo,thai,bangla,nepal,sri lankan,or dr mana pun dia dtg, jika Allah kata rezekinya di m'sia jgn lh kta hina keji. Ingatlah manusia2 yg serba ada, Allah blh tarik nikmat itu sekelip mata. Kenapa BUMIPUTRA byk ketinggalan???? Krn kta byk buang masa dgn isu yg x berfaedah. Cina? Sgt maju sbb depa x pnh ada isu kenegerian. Cina sabah,sarawak & semenanjung sekrg ni sedang gelak dgn sikap kta. Jika cina berjaya, kta salahkn mereka. Sedangkn kta bumiputra anak jati terlalu LEKA dgn perka yg x berfaedah. Ada peluang cina ambil. Kta dibagi peluang kta buat bodoh. Sedih lah..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Tanah melayu sepatut dijajah singapor baru padan muka. Baru tau duduk bwh jajahan cina/non-muslim. Sekrg ni blh la berlagak sbb dlm comfort zone. Melayu semenanjung sekrg ni pecah kepada 3,UMNO,PAS&PKR.. YaAllah ya Tuhanku ko makbulkn lah doa ku ini..biarlah pembangkang menang besar di PRU akan dtg... Let them taste their own medicine Ya Allah. Amin. Then only they (melayu semenanjung) understand how important is unity. They (melayu semenanjung) want CHANGE desperately, Ya Allah let it be..pls grant their prayer.. Ameen ya rabbal alameen.

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku setuju... sakit plak ati... ngara sabah d ckap mcam 2... seolah- olah kmi dri negara sabah dan sarawak ne jakun sangat... cuba dri malaya stop ambik hasil kami... kta tngk sepa yg maju... len kali jangan ckap guna lutut... guna akal la...

Anonymous said... Best Blogger Tips

hei... kimak la ko... sdah lah pndduk semennjung ne trip bgus sumanya... kmu ngat kmi dri negara sabah dan sarawak x boleh maju tnpa korang ka... okey stop ambik hasil dri negara kmi... tngk ngara sepa yg maju...

Anonymous said... Best Blogger Tips

bodoh semua

Fremont Rince said... Best Blogger Tips

Semenanjung sucks, you need to be careful what you said around people!! got that?

Anonymous said... Best Blogger Tips

Hanya org bodoh saja yg bergaduh demi negeri nya sptmana penyokong2 bolasepak yg bodoh itu...umat Muhammad yg benar hanya akan rela mati utk agama bukan utk negeri krn perjuangan atas dasar negeri atau negara tiada pernah dituntut oleh Islam...begitulah jadinya manusia akhir zaman apabila cinta dunianya melebihi kpd cinta akhiratnya hingga azan berkumamdang pun dia masih sibuk dgn kecintaan dunianya...Sikap sombong yg menghina ini adalah sikap iblis laknatullah yg ingkar kpd Allah utk sujud kpd Adam krn merasakan dirinya lebih mulia...begitu juga sikap org Yahudi yg merasakan dirinya manusia terpilih dan sbb itu memandang hina trhadap manusia lain selain bangsa mrk...jadi untuk apa kita mengambil sikap2 makhluk yg dilaknat Allah ini menjadi contoh kpd diri kita utk memperjuangkan sesuatu yg lebih kecil iaitu perjuangan atas dasar kenegerian...open your mind

Anonymous said... Best Blogger Tips

ceh kau la open mind ko.pndapat ko ni dipengaruhi agama je la.cuba beri pndapat dari perspektif yg x one-sided pls u blind worshipper ade ke smua bidang pun nak kaitkan ngan agama!? kita gaduh ni psal kita berjuang ngan apa yg kita rasakan betul brdasarkan bukti dn informasi yg kita dpt( nmun gitu ade sesetengah jga le org yg cuma bgaduh sbab butthurt atau trolling je)itu la namanye mnusia.mnusia gaduh psal diorang ade prasaan belawan demi sesuatu yg dianggap betul atau beneficial demi pihak trtentu atau semua pihak.kan ke preasaan ni dcipta oleh allah gak? klu dea marah juga sbab kita buat camni mlas le aku nak ikut die lol #yolo

Khan Myae said... Best Blogger Tips

@Anonymoussbb org semenanjing sdh ambil hasil sabah dan sarawak bodohh .. klu x semenanjing miskin bodoh

Khan Myae said... Best Blogger Tips

@Anonymousfuck off la .. semenanjing da ambil hasil sabah dan sarawak blh la ckp mcm tu .. cuba dri awal .. mmg semenanjing mcm ko da jadi pengemis

Khan Myae said... Best Blogger Tips

@Anonymousbodoh klu bukan hasil dar sabah sarawak .. org2 semenanjing da jadi pengemis .. puii

Jan Adrian said... Best Blogger Tips
This comment has been removed by the author.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...