Utama

Utama 2

Geng Stress

TAWARAN HANGAT!!

BANNER UTAMA (728X90) = RM200/ sebulan



BANNER+IKLAN TEKS +ENTRY- RM250/ SEBULAN


REVIEW / ADVERTORIAL - RM50


APA TUNGGU LAGI?? SILA EMAIL


akustress3@gmail.com


Kongsikan Entri Kami

Tuesday, 20 November 2012

Sejarah : Inilah Dia Ferris Wheel Pertama Di Dunia (6 Gambar)


Pada masa dahulu, Ferris Wheel boleh dikatakan agak sukar untuk ditemui, namun pada masa kini, dengan bilangan peminat Ferris Wheel yang semakin meningkat, ia mudah di dapati di kawasan-kawasan yang menjadi tumpuan orang ramai contohnya seperti taman tema dan fun fair berdekatan korang. Walaubagaimana pun, korang tahu tak bila Ferris Wheel ni wujud?

Ferris Wheel yang pertama sekali di dunia telah dibina di Amerika pada tahun 1893, dan bertujuan untuk mengatasi kejuruteraan dalam pembinaan Menara Eiffel (Eiffel Tower). Pada tahun tersebut, World’s Fair telah diadakan di Chicago dan Amerika pada masa itu sangat bercita-cita tinggi untuk menarik perhatian dunia terutamanya Perancis, yang telah membina Eiffel Tower sebagai tarikan utama World’s Fair mereka.

George Washington dan Gale Ferris memutuskan untuk menewaskan rekaan pihak Perancis dengan membina sebuah keluli roda besar yang boleh berputar dengan tempat duduk mewah di mana para pengunjung boleh menikmati pandangan jelas Chicago dari udara.

Pada masa Ferris Wheel ini dibina, ia mempunyai ketinggian lebih sedikit daripada bangunan pencakar langit yang tertinggi di Amerika pada masa itu dan putaran roda besar itu dipacu dengan dua buah enjin stim dengan kapasiti 1000 kuasa kuda setiap satu. Roda tersebut dilengkapi dengan 36 buah tempat duduk dan boleh memuatkan 60 orang dalam setiap tempat duduk.

Idea tersebut telah berjaya mendapat perhatian dari seluruh dunia, dan yang pertama memberi respon adalah Britain dan kemudiannya merebak ke seluruh Eropah.













p/s : Pergh.. mesti seram gler kalo naik Ferris Wheel zaman tu.. 

Sumber : Here

11 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

1st!

Anonymous said... Best Blogger Tips

tak best tul post ni

Anonymous said... Best Blogger Tips

sb kau bodo
bab2 info tanak amek tahu

Anonymous said... Best Blogger Tips

hahahahaha xbest ekk info ni.....kn dh kena bodo haaaaaaaaaaaaa ni mkn diaaa

Prince of Noob said... Best Blogger Tips

so ferris wheel ni masih ada sampai sekarang atau atau bertahan sampai tahun berapa?

Anonymous said... Best Blogger Tips

tahun 1893, maknanya sempat jugalah arwah tuk dgn nenek aku naik agaknya. Keretapi stim pertama kat Malaysia pun tahun 1885.

lulu chan said... Best Blogger Tips

kukuh sgt ??????????

Anonymous said... Best Blogger Tips

moyang ak pnh g usa dulu
rasanya pernah la naik natang ni kot

Anonymous said... Best Blogger Tips

ADA LAGI ANJING GILA BABI YANG COMMENT 1ST

Anonymous said... Best Blogger Tips

boooooooooooooooooooooooo!!!!
boooooooooooooooooooooooo!!!!
boooooooooooooooooooooooo!!!!
boooooooooooooooooooooooo!!!!

Prince Of Noob = BABI

Anonymous said... Best Blogger Tips

BABI ??? ap salah die ko ckp babi ?? INI SUME SALAH UMNO NIE !! SALAH BN !! ank2 mude kuang ajar !!! SALAH MREKA !!!

MOYANG MR.FAPSON

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...