Utama

Utama 2

Geng Stress

TAWARAN HANGAT!!

BANNER UTAMA (728X90) = RM200/ sebulan



BANNER+IKLAN TEKS +ENTRY- RM250/ SEBULAN


REVIEW / ADVERTORIAL - RM50


APA TUNGGU LAGI?? SILA EMAIL


akustress3@gmail.com


Kongsikan Entri Kami

Saturday, 24 November 2012

Info : Asal Usul Nama "Teddy Bear" (4 Gambar)


Siapa ada Teddy Bear? Golongan gegurl ni mesti ramai yang ada bebear kan. Yang beboy ada tak? Kalau ada, mai sini nak boh penampaq sedaih. Biasa nih! Wat malu kaum ja. Haha.. Tapi, pernah tak terfikir, macam mana menatang patung beruang tu boleh lekat nama Teddy Bear? Kenapa bukan Mickey Bear, Donald Bear ataupun Abe?


Ceritanya begini..

Pada bulan November 1902, gabenor Mississippi telah mengajak Presiden Amerika Syarikat, Theodore Roosevelt pergi berburu di Mississippi. Ramai jugak yang join. Dan pada masa tu ramai pemburu lain dah dapat tangkap dan bunuh binatang tu. Kemudian, pasukan Presiden tu pula dapat tangkap seekor beruang hitam. 


Lepas puas bertinju bertomoi dengan beruang tu sampai beruang tu dah lembik, diorang ikat beruang tu kat sebatang pokok. Lalu diorang panggil Presiden untuk tembak sendiri beruang tu sampai mati. Kiranya macam bagi penghormatan kat dia la sebagai seorang Presiden. Kalau tak, malu la dia sorang ja tak dapat tembak mangsa buruan. Dahla dia dulu hero masa perang kat Cuba dulu.

Colonel Theodore Roosevelt

Tapi, Presiden tu menolak dan mengangggap itu tak profesional dan tiada semangat kesukanan (keburuan). Lalu, dia mengarahkan diorang menembak sendiri beruang tu sebab taknak beruang yang dah lembik kena belasah tadi tersiksa. Peristiwa tersebut menjadi topik hangat di seluruh Amerika. Dan dijadikan kartun politik dalam paper The Washington Post. Ala.. Macam kartun dalam Utusan Meloya tu. Dalam kartun tu, beruang tersebut yang realitinya adalah seekor haiwan yang besar dan nampak ganas dilukis kecil dan nampak comel.

A 1902 political cartoon in The Washington Post spawned the Teddy bear name.

Seorang pemilik kedai mainan, Morris Michtom telah tertarik dengan kartun tersebut dan memberi inspirasi kepadanya untuk mencipta mainan baru. Dia pun menghasilkan mainan seekor beruang kecil dan menghantarnya kepada Presiden Theodore Roosevelt untuk meminta kebenaran menamakan patung beruang tu dengan nama samarannya, Teddy. Maka, lekatlah nama Teddy Bear dan popular hingga sekarang.

Sumber : Here

9 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

1st

CaTzMeOW said... Best Blogger Tips

owhhhhhh....

Anonymous said... Best Blogger Tips

Dia mengarahkan orang lain menembak beruang tu sebab taknak beruang lemah dah kena belasah tu tersiksa.. Tersiksa sbb ape? sbb kena tembak? abih tu yg dah ditomoi dgn orang2 tu smpai lembik tu tak tersiksa ke??

tak paham aku deh.

ooh aku tak minat teddy bear, btw. buat semak katil je nak tido.

Prince of Noob said... Best Blogger Tips

ooo macam tu ke...

btw jom join contest ni, cara penyertaan mudah sangat, mana tau leh dapat hadiah thumbdrive 8gb/16gb... klik je kat sini

encik cool said... Best Blogger Tips

kisah sejarah sgt amat tinggi nilai sejarahnya..

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Anonymoustersiksa sebab dah lembik kena belasahla. pe la kau ni.simple bm pun tak dapat faham -,-

Anonymous said... Best Blogger Tips

Bongok tu pun x paham..adik aku bace pun leh paham.

Anonymous said... Best Blogger Tips

maih nak selit kebencian terhadap utusan malaysia.. sudah2 la dgn politik admin...
-ameba

Anonymous said... Best Blogger Tips

tah, bodo punya admin

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...