Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Friday, 23 March 2012

OMG : Harddisk Dengan Kapasiti 1 Yottabytes = 1 Trillion Gigabytes


Hardisk dengan kapasiti 1 Yottabytes (1 Trillion GB) - kini sedang dibangunkan oleh syarikat NSA di sebuah ruangan seluas 92,903 m2 sebagai tempat penyimpanan hardisk dengan kos keseluruhan sekitar 2 billon dollar (RM 6 billion).

Mengikut perancangan, tempat ini mampu menyimpan data sebesar 1 Yottabytes yang dijangkai akan siap pada tahun 2015. Pasti korang tertanya-tanya apa itu Yottabytes kan?? Berapa besar kah 1 Yottabytes? Jangan risau, di bawah ini ada beberapa data untuk korang fahami.

1000 Gigabytes (GB) = 1 Terabytes (TB)
1000 Terabytes (TB) = 1 Petabytes (PB)
1000 Petabytes (PB) = 1 exabytes
1000 Exabytes = 1 Zettabyte
1000 Zettabytes = 1 Yottabytes

p/s : Pergh.. Agak-agak berapa movie format BluRay dapat muat dalam harddisk ni? Juta2 kot.. hohoho..

Sumber : Here


10 comments:

si pengilot said... Best Blogger Tips

yeah!!!!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

klw ad..mst beli nie..hohoho

Anonymous said... Best Blogger Tips

ak nak satu...

thehellwiththeworldtoday-_-1st said... Best Blogger Tips

bapak besarnye

ben xii said... Best Blogger Tips

gila babi . memang hard disk tu untuk keperluan kajian kot . memang tak dijual

Silentpuppets said... Best Blogger Tips

500gb pon dah xtau nak isi ape...haha

Anonymous said... Best Blogger Tips

tunggu tahun 2015: "alaaa... akunyer drive 1 yotta jer.. kat pasaran dah 2 yotta dahh :( "

Anonymous said... Best Blogger Tips

500 GB aku dah penuh dgn movie..bolehla sambar 1...kalau murahla...awal2 keluar mesti BAPAK MAHAL..

Norasyimah Saifullah said... Best Blogger Tips

prghhhh besarnya

Anonymous said... Best Blogger Tips

teringat dulu mase sekolah, 2007 i guess, hard disk 80GB was the largest at the time, masuk game ngan movie plus blue pun still tak full

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...