Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Friday, 23 March 2012

Info : Gaji & Elaun Untuk Agong, Sultan, PM Dan Menteri



So, mari kita lihat berapa gaji dan elaun yang diberi pada orang orang ni semua. Orang-orang penting negara kita ni..

Aku mulakan dulu allowances untuk Agong dan Permaisuri Agong.

Elaun untuk Agong dan Permaisuri Agong

Ini adalah dibawah Undang-undang Malaysia Akta 269 (Akta Peruntukan Diraja 1982).
Ini budget tahunan untuk Agong. Akan dibayar secara bulanan kepada Agong. Selain dari elaun untuk Agong ni, mereka masih dapat elaun Sultan di negeri masing masing.

1. Privy Purse - RM360,000 (bermakna bulanan adalah RM30,000).
2. Elaun kerajaan - RM120,000 (bulanan sebanyak RM10,000)
3. Elaun diraja Istana Negara - RM144,000 (bulanan sebanyak RM12,000)

So, total setiap bulan seorang Agong dapat adalah sebanyak RM52,000 .

Elaun untuk Permaisuri Agong ialah

1. Privy Purse - RM67,200 (iaitu RM5,600 sebulan).
2. Elaun kerajaan - RM21,600 (RM1,800 sebulan).

Total sebulan Permaisuri Agong dapat ialah RM7,400.

Selain daripada tu, setiap tahun Agong dapat lebih RM53 million untuk perbelanjaan istana, sambutan tetamu dan untuk gaji pekerja dia. Breakdown nya adalah seperti berikut

1. Perbelanjaan istana dan sambutan tetamu - RM52,259,100
2. Gaji kakitangan istana - RM1,004,880

Elaun untuk bekas Agong dan bekas Permaisuri Agong

Aku tak pernah tau wujud nya elaun ni. Bermakna setiap bekas Agong yang tukar setiap 5 tahun tu akan dapat elaun bekas Agong dan bekas Permaisuri Agong. Ini adalah dibawah peruntukan Undang-undang Malaysia Akta 270 (Akta Istana Negara Elaun-elaun Diraja 1982) pindaan 2006.

Dibawah akta ni elaun akan dibayar kepada bekas Agong dan bekas Permaisuri Agong setiap bulan untuk seumur hidup. Contoh nya lah kan , macam Sultan Azlan (bekas Agong), selain dari elaun Sultan dia dapat tiap bulan, dia juga dapat elaun bekas Agong.

1. Elaun Diraja Istana Negara untuk bekas Agong - RM15,180 sebulan.
2. Elaun Diraja Istana Negara untuk bekas Permaisuri Agong - RM4,500 sebulan.

Boleh dikatakan kat Malaysia ni kebanyakan Sultan dah pun jadi Agong, just imagine berapa banyak kerajaan belanjakan untuk kesemua bekas-bekas Agong dan bekas-bekas Permaisuri Agong yang masih hidup?

Pencen khas untuk balu Agong

Ini adalah pencen untuk balu Agong. Bermakna kalau Agong tu meninggal semasa dia tengah jadi Agong, so balu dia akan dapat pencen ni. Contohnya pencen khas ni Siti Aishah dapat sebab Sultan Selangor mati masa tu dia tengah jadi Agong kan . Kira untung lah Siti Aishah ni sebab dapat pencen khas. Anyway, ini adalah di bawah Undang-undang Malaysia Akta 223 (Akta Pencen Khas Raja Permaisuri Agong 1979).

So, ini lah yang Siti Aishah dapat.

1. Pencen seumur hidup - RM4,500 sebulan.
2. Kereta (cukai jalan dan bayaran pendaftaran percuma) atau wang pukal RM250,000 untuk kereta. Juga dapat RM2,590.87 sebulan untuk driver dan maintenance of car.
3. Rumah Kerajaan yang akan disenggara oleh Kerajaan atau wang pukal RM750,000.

Elaun Sultan dan kerabat (contoh Kedah)

Elaun untuk Sultan dan kerabat kat setiap negeri adalah dibawah peruntukan negeri masing-masing. Setiap negeri ada Enakmen Peruntukan Diraja. Ini contoh untuk Kedah. Basically, kat negeri negeri lain pun lebih kurang sama juga amount nya.

1. Elaun Sultan - RM52,600 sebulan.
2. Elaun keraian Sultan = RM15,480

So, setiap bulan Sultan (contoh disini ialah Sultan Kedah) ialah sebanyak RM68,080.

Untuk Sultanah pulak elaun nya adalah

1. Elaun Sultanah - RM12,000 sebulan
2. Elaun peribadi Sultanah - RM2,600 sebulan.

Sebulan Sultanah akan dapat RM14,600.

Elaun lain lain untuk kerabat ialah
Raja Muda - RM13,000
Raja Puan Muda - RM5,200
Tunku Bendahara - RM4,000
Bini Tunku Bendahara - RM1,250
Tunku Temenggung - RM3,500
Isteri Tunku Temenggung - RM900
Tunku Laksamana - RM3,000
Isteri Tunku Laksamana - RM600

Banyak lagi elaun untuk kerabat bergelar.

Selain daripada tu kerabat-kerabat lain pun dapat allowances juga. Contoh macam anak anak Sultan dapat allowace dalam RM1,000 sebulan and kerabat jauh sikit (bukan anak Sultan) dinamakan kerabat kategori 2 juga dapat allowace sebanyak RM500 sebulan.

Gaji dan allowances untuk Perdana Menteri, Menteri dan Ahli Parlimen

Ini semua adalah dibawah Undang-undang Ahli Parlimen (Saraan) pindaan 2005 ....

Gaji untuk Perdana Menteri, Menteri, MP adalah seperti berikut,

Perdana Menteri - RM22,826.65 sebulan
Timbalan Perdana Menteri - RM18,168.15 sebulan
Menteri-menteri Kabinet - RM14,907.20 sebulan.
Timbalan Menteri-menteri Kabinet - RM10,847.65 sebulan
Setiausaha Parlimen - RM7, 187.40

Ahli Dewan Negara - RM6,508.59
Ahli Dewan Rakyat (ni kira MP lah) - RM4,112.79

So, contohnya macam Pak Lah... dia adalah Perdana Menteri dan juga Menteri Kewangan dan Menteri Keselamatan Dalam Negeri dan juga dia adalah MP, so monthly income dia ialah

= RM22,826.65 + (RM14,907.20 x 2) + RM4,112.79
= RM56,753.84.

Ini formula untuk calculate pencen bekas MP.

Pencen:
1/144 x tempoh perkhidmatan (bulan) x Gaji

Minimum pencen dapat ialah separuh dari gaji MP. Bermakna kalau jadi MP satu penggal pun akan dapat pencen paling sikit pun RM2, 056.40. Lagi lama jadi MP lagi banyak pencen dia akan dapat.

Gratuity:
1/48 x Gaji x 12 x tempoh perkhidmatan (bulan)

p/s : Bestnye jadi diorang ni. Kami hanya share.. Bukan nak pertikai. Kebenaran tidak dapat disahkan.. Tapi dah byk blog yang post pasal benda ni..so, baca je la.. Bukan kami yang tulis ni. Boleh rujuk sumber di bawah.

Sumber : Here




55 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

o.0

Anonymous said... Best Blogger Tips

mngaji bodo pown gaji tinggi kan...
untung laaaaaaaaaaaa

jebengotai said... Best Blogger Tips

ntah la btul @ x..kite pon x tahu niat sbnar sumber..tp entry ni akan membuat certain2 pihak memberontak..

Anonymous said... Best Blogger Tips

harap admin lebih peka dalam penggunaan perkataan 'mati' terhadap sultan. sepatutnya 'mangkat'. agak tidak sopan dan biadap disitu.

Anonymous said... Best Blogger Tips

dmmm duit cukai aku...

Anonymous said... Best Blogger Tips

SEMUANYA SULIT..MANA LA DAPAT NTAH PASAL GAJI DORNG..KALAU BTOL PON..MEREKA PUNYA BEBAN KERJA PON BNYAK..CUMA KITA XNMPAK JERK..PUNYA LA MCM NI KORANG NAK PERTIKAIKAN DUIT RAKYAT..BNYAK SANGAT KE YANG DISUMBANG??NTAH2 ZAKAT PON MAK BAPAK YANG BAYARKAN

Anonymous said... Best Blogger Tips

ko jeles la tu admin x dpt jd anak sultan...kalau nak gaji besar belajar pandai2 la admin bodoh....tu pn nk pertikai ke....bagang pya admin...

Anonymous said... Best Blogger Tips

gaji PM mmg betul pn...elaun tu mmg betul jgk...tp kenapa nk bukak isu ni...ko ada tgk singapore pya x...jgn membodohkn diri la admin...jd wakil rakyat la klu ko nk dengki tgk gaji dgn elaun dorg tinggi...pas2 kompom ko xthn pya sbb kena sumpah seranah bila jd wakil rakyat...3 bln jd wakil rakyat pas2 terus sakit jantng....

Anonymous said... Best Blogger Tips

klu nk di banding kn dgn negara2 maju yg lain cm England, Dubai, Arab Saudi, Brunei..dll negara yg masih mgamalkn sistem beraja ni..Sultan kt Malaysia ni xdela teruk sgt..xde lg ak dgr rakyat Malaysia mati kebuluran..rlek2 sudey..

Anonymous said... Best Blogger Tips

saya hanya halalkan kepada yang amanah dan adil.so paham2 la yer.

Anonymous said... Best Blogger Tips

sultan juga hamba.pm juga hamba..berpada2 la yer .jangan la lebih kan mereka sgt.kalau dgn allah korg bahasakan `aku`..so bahasa dgn sultan pun nk pertikai ke???bab gaji mmg tolak tepi la..mmg la kna hormat dorg,tp jgn over.Nabi kita dlu mcm mana hidupnya..skrg nie aku tgk blom buat salah dah kna mintak ampun...peace yawww.

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku nak negara islam.. sistem pentadbiran islam.. pemerintahan islam.. x kesah lah org ats dpt brapa.. yg penting islam mesti dipakai dlm pentadbiran.. takbir!!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

Bukan buat kerja ape pun gaji berpuluh ribu..... Puiiii dah la malas bersedekah

Anonymous said... Best Blogger Tips

TAKBIR!!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

soory la bukan nk kate ape......
ape kate la dari bagi dorng ni gaji banyak2 baik bagi rakyat..... cukai makin naik...gaji rakyat tak naik2. kata nk umumkan gaji minimum....mane PAKCIK NAJIB????? PRU da dekat........kalo kalah jangan tertonggeng menyesal yer pak....

Anonymous said... Best Blogger Tips

Dah mmg dr zaman firaun lg sape yg jd raja kaya raya... Nsk buat camner... Kalo raja2 pun gaji taraf keje biasa2... X panggil la raja/sultan....

Anonymous said... Best Blogger Tips

nasib la saper yg lahir dlm keturunan raja tiap2 blan masuk duit x yah pikir nk uat keje berat2

Anonymous said... Best Blogger Tips

senangnyer hidup diaorg makan duit rakyat.. aku nie nak carik rezeki pun kena berpanas hujan n terik.. mcm2 cukai kena,semakin lama semakin naik.. ughhh..stress

Anonymous said... Best Blogger Tips

best kan jd sultan...
serang ngeri org..pastu anta rombongan diplomatik..pasti putera die jd raja kt negeri jajahan..dorg jd kaya-raya..pnduduk asal negeri tue???org2 asli??susa2...:)
J.L

Anonymous said... Best Blogger Tips

tringat lagu time kecik2 dulu.. nenek ku kawen dgn anak raja.. hehehe.. kayo..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Apalh nak heran.. Aku salesman jualketa pun boleh dapat RM25,000 sebulan...

thehellwiththeworldtoday-_-1st said... Best Blogger Tips

dah bayar zakat?

ben xii said... Best Blogger Tips

aku taktau plak salesman kereta yang gajinya RM25000 ada masa dengan benda alah ni ?

Anonymous said... Best Blogger Tips

zzzzzz

Anonymous said... Best Blogger Tips

rezeki dye da tertulis cmtu,,,,syukur la ape yg kite ade,,,(^__~)

Anonymous said... Best Blogger Tips

Kalau kaya sangat rakyat kebulur pun watpe..duit tu dari sumber hasil negeri jugak,duit rakyat gak...brapa ramai lagi rakyat malaysia miskin xcukup makan..esok2 tanggung la depan mahkamah Allah Taala..Allah x pandang pun raja ke presiden ke...Allah tidak memandang rupa dan harta kamu,tapi Allah pandang hati dan amalan kamu...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Beli rumah kna byo cukai, ada kreta pun sama, cukai jln bagai, gaji beso sikit pun nk cukai, bygla nk byo umh, kereta, sekolah ank, mkn, hulur2 mak pak,bil2 lain2, baru simpn sikit nk raya, simpan sikit awal thn je.. Nak ko.. Segala mcm nk byo..brg mkn dh mhl.. Ikan kembung pun sekilo 8 hengget..minyk mahal.. Kerja mcm nk mampos..belajar tinggi2 kerja sikit punya gila susah.. Kalu kecik mcmna nk idup belum paper ptptn cari dah.. Mslh lagi besau gaji naik.. Income tax pun naik.. Bkn aku je rsa beban mcm nie.. Kwn2 Aku semua pun complain yg sma.. Bkn xtau bersyukur, tpi cuba yg dari kecik dah kaya ttue.. Meh turun rsa kerja mcm kami, hidup mcm kami.. Ank2 kami kalau mk pak xberharta.. Tah2 merempat di tanah sendiri

Anonymous said... Best Blogger Tips

Tak logik betul, anak sultan dengan kerabat jauh sikit (bukan anak sultan) blh juge dapat allowances!!! Dahlah ada ayahanda, boleh je minta dgn ayahanda yg kaya, bukannye kerajaan kita ayahanda dia org, dia org bukannya tak boleh kerja sendiri kat luar bagi menampung hidup, buat ape bergantung pada org lain punye duit.

Anonymous said... Best Blogger Tips

betul, walaupun negara kita banding dengan England, Dubai, Arab Saudi, Brunei yeng juge kerajaan beraja, rakyat dia org masih mampu sewa atau beli rumah mewah pakai duit sikit je, tapi kita org buat ape guna duit banyek cuma blh beli rumah kecil je. rumah, kereta, ape je benda semua giler. semua ini sudah dicas dgn cukai import, cukai barang, cukai tanah, cukai rumah, cukai jln apa benda yg kamu blh sebut atau pakai, semuanye ada aje dikenakan cukai yg terlampau tinggi. yg kita nampak cukai semua ni bukan untuk kebajikan rakyat kita org tapi suap mulut pemerintah negara kita ja yg jumlahnya berlimpah-lipmah. kalo syaki kenyataan di atas, buat ape kita blh nampak stadium umum di Kuala Terengganu boleh runtuh, kolam renang umum boleh megalami kebocoran air, jalan raya ada beribu-ribu lubang di mana cuma lubang tersebut diisi dengan tar bukannya selurah jalan raya diisi dengan tar, malah juge ade tol di highway yg berlainan dicas dengan harga tol yg tinggi, tapi tak nampak highway tu selalu ade pembaikian dilakukan. ada highway yg selalu traffik jam, tapi tak ade buat flyover yang baru bagi melancarkan jalan tu, warna tar yang semakin luntur warnanya membawa maksud banyak kereta lalu lalang menyebabkan permukaan jalan raya dikikis dan ditenggelamkan. siapa suka pakai highway yg makin hari uzur fungsinya yg semakin licin tu?

Anonymous said... Best Blogger Tips

Biar la Derang kaya raye...asal kite jangan miskin di akhirat kelak...cari duit pun paling lama hidup 70 tahun..kalau umo panjang...kat akhirat kelak nak hidup beribu-ribu tahun....harte kat dunia tak de nilai kat sane deeee...

Anonymous said... Best Blogger Tips

X payah la nk maki2 admin.. dia cuma share je.. dia x mention pun yg dia dengki ke ape ke.. klau adapun maybe admin cemburu je.. akupun cemburu gak... normal lah tu..

Hidup admin!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

bagus korang keja jadi pembantu rumah je. itu semua pun nak dengki. setimpal lah dengan pangkat dia tu. kalo jadi kuli nak gaji lebih tu dah melampau namanya. pttuuiihh.. bodo punya olang.

Anonymous said... Best Blogger Tips

lantak diorang la...
korang yang bodo xrety cari duit..
diorang pown da bnyak bg sumbangan...
celikkk mata 2 sikiiittt.....admin bg info nie da ckup bguss...xska sudaaahhh...jahiitt mulut 2...

Insan kerdil mahu bersuara said... Best Blogger Tips

pendapat aku biar mereka bergaji besar tapi pada masa yang sama rakyat mahu juga seperti mereka

Anonymous said... Best Blogger Tips

komen2 dkt post ni berilmiah sikit walaupun bercanggah pendapat. kat post2 lain tu... alahai... tahniah kepada yg sudi memberi komen

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku rasa apek jual ikan kat umah aku tu lagi kaya, income 40000 per month dok diam2 jer...xde orang tnye pown...

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Anonymous defug!! bodoh la ko neh..admin just perli la bangang!! ko igt kiteorg n admin dengki sgt ke dgn gaji hasil duit cukai rakyat tuh!! apa yg kiteorg bengang!! cuba ko bayangkan rosmah tu mampu beli cincin harga juta2,sdngkan gaji najib + sumer alaun just 22 riban jer... kalo dier kumpul 10 tahun skalipon..mampu ke beli cincin harga juta2..tu baru cincin belom memda lain lg........ kiteorg bukan nk tuduh xtentu pasal n bukan jugak pro pmbangkang..tp kalo cmni la pemimpin kat mlaysia mmhg naharommm bangsat la

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Anonymous apa yg ko merepek ni naharomm!! apa lak serang negeri org ni? pastu putera raja jd raja? wat do u mean? i dnr gt it!!!
lagi satu apsal lak kait dgn org asli ??? msti ko neh org sabah @ srwak kn? setahu aku,,mmg org kt sana sllu anggap org melayu semenanjung neh rampas hak org asli~~

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Anonymous nak bersyukur pon agak2 la... rakyat keje bagai nk rak... bayar cukai mcm2 lagi, barang lak makin mahal... yg kaya xpela la ckp cm tu..yg sederhana cm ak n rakyat mlaysia neh..komfem la makin hari makin serabut.... deorg tu bukan pernah hidup susah pon... kita ni dr kecik dah hidup susah..blaja tinggi2 pon gaji ciput je... harga barang makin naik,.. cukai makin meninggi... sapa yg xrunsing beb...
anak2 makin besar.. yg kaya kat atas nun..cukai xperlu bayar,rumah free..makan pon org bagi,,dpt elaun bagai~`~ hisshh kadang2 tu betol gak apa yg pernah diperjuangkan oleh Karl Marx (marxism) status kelas membuatkan rakyat makin hidup susah...yg kaya akan terus subur dgn kekayaan

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Anonymous Fuck!!pangkat deorg tuh sebb keturunan ..bukan sebab pencapaian pon... kalo aku neh lahir dlm keluarga raja..komfem la aku xstress cmneh!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

@ last.. rakyat yg miskin..

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku tak phm dgn segelintir manusia yg tak reti nk bersyukur.. yg korang sume nk pertikaikan gaji pangkat-pangkat tertinggi tu bwt per?? pakai akal logik dah la.. masing-masing dr kecik dah di hantar ke sekolah, kalo sume nk sama taraf susah la.. tak abis-abis dgn perkataan 'tlg rakyat lg bagus'.. bg aku senang je, kalo ade sape-sape yg ckp mcm tu mmang aku tanpa segan silu terus cop 'bodoh'.. otak ade tak nk pakai..

Anonymous said... Best Blogger Tips

kenapa korang nak pertikaikan semua tu. korang susah ker korang kaya ker. kenapa perlu bising dan pertikaikan. tu kan semua kuasa ALLAH. "kun fayakun" korang bukan main takbir la apa lah. tapi kenyataan korang tanak terima. dah segala-2nya ditentukan oleh ALLAh. cara nak ubah hanya dengan berusaha, bersyukur, redo dan berserah pada Allah. Nabi Muhammas SAW tu pun tak pernah pertikaikan Allah dengan dugaan yang Allah beri pada Nabi. sedangkan dia Nabi terakhir sepatutnya Allah bagi semua berjalan lancar. tapi apa yang terjadi pada Nabi Muhammad SAW? Baginda diuji dengan pelbagai ujian n Baginda lalui dengan redo kan? so kenapa nak pertikaikan? aku pun bukan orang kaya. rumah ters jer 3 bilik. but aku bersyukur akan segala-2nya. A~min

Anonymous said... Best Blogger Tips

saper bunuh altantuya..

Anonymous said... Best Blogger Tips

braper bnyak raja daa... rajagopal, rajamani, raja nong, rajaswari.. bla..bla..bla..

Anonymous said... Best Blogger Tips

np mesti bangkitkn kes altantuya jer??? kes2 bunuh yg lain mcm mane?? stupid person!

Anonymous said... Best Blogger Tips

haruss lerr..klu dh nama pun Duli Yang Maha Mulia kot...tmbah plak jd ketua negara...ngeng la.

Anonymous said... Best Blogger Tips

duit bayk..soalan pon banyak la masa kt akhirat nnti..mne pegi duit2 tu dibelanjakn...fisabilillah or kt tmpat bkn2.

Anonymous said... Best Blogger Tips

duli yang maha mulia???maha mulia tuk Allah je yang aku tau maha mengetahui dll...sultan sama je mcm kte ni ha...x pyh nk maha mulia sgt lah...adehhh...kalau ketua pon x pyh la nk di snjung smpai mcm 2 skali..kalau mghadap sultan bukan maen beradap sopan bkn maen...bertutur pon teratur...tp kalau mintak petolongan ngan Allah bhase aku kau je...pikiaq blik la..jgn nk sanjung manusia tu lebih sgt...sultan je kot..bkn tuhan...

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku rase komen yg kt ats ni perlu mendalami lg agama agar anda tidak memalukan diri sendiri.. ape yg anda post 2 membuatkan org beranggapan yg anda ni cetek agama.. anda yg seharusnye pikir..sedih dgn post yg anda bwt 2..

Anonymous said... Best Blogger Tips

kalau ada yang salah cuba perbetulkan..sedih!! bkn sekadar kata..tp cuba untuk membantu beritahu salah dari segi apa?...:)

Anonymous said... Best Blogger Tips

best ke jd dorang? aku rase cm terkongkong jer. nk gi shopping pn susah, sumer nak kena kontrol. tp yerla, agaknya kalo dh biase sejak kecik, dorang pikir tu perkara biase jer. tp cube kalo kiter yg biase2 ni tibe2 kawin dgn anak raja, peh, stress gak. sumer bende nk kena tukar n jaga.

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Anonymous

Woi Bodoh. Awat hang bodoh sangat? masalah di sini ialah, golongan2 ni bukan bekerja keras untuk dapat apa yang semua orang lain idamkan. lahir2 je terus dapat status. Nampak sangat ko ni masih di bangku sekolah lagi. orang lain kerja bagai nak mampus nak sara hidup anak bini mak bapak, depa duk goyang kaki datang ceramah sana sini dapat riban2. ko yang bodoh, otak masih pakai window95, orang lain dah upgrade sampai 7 ko masih terperap di era feudalism

Anonymous said... Best Blogger Tips

lahh..sikit je..patut lah tak pernah nak cukup sampai main rasuah bagai, jual tanah rakyat lagi..haih tak berkat rezeki Allah bagi kalau cara dapat pun salah..

Anonymous said... Best Blogger Tips

cakap semuanya senang... korang fikir laaa jasa korang apa yang korang buat... dah itu kelayakan diorang, korang nak ckp apa... tak payah nak jadi anjing menyalak bukit laaa...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...