Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Sunday, 18 March 2012

Berita : Pengasas Red Bull Meninggal Dunia (2 Gambar)


BANGKOK – Pengasas bersama minuman tenaga Red Bull, Chaleo Yoovidhya (gambar) meninggal dunia pada umur 89 tahun, kelmarin.

Menurut laporan televisyen kerajaan, MCOT, jutawan itu meninggal dunia akibat sakit tua.

Chaloe mempunyai kekayaan AS$5 bilion (RM15.2 bilion) disenarai sebagai orang kedua terkaya di Thailand tahun lalu oleh majalah Forbes dan pernah menjadi orang ke-205 terkaya di dunia tahun ini.

Chaloe memulakan perniagaannya secara kecil-kecilan dengan syarikat TC Pharmaceuticals pada 1960 yang memformulasikan prototaip minuman tenaga yang dipanggil Krathing Daeng atau Red Bull, sebelum mendapat sambutan serata dunia apabila mendapat bantuan usahawan Austria, Dietrich Mateschitz.


p/s : Mesti ramai yang tak tahu pengasas REd Bull ialah orang Thailand.

Sumber : Here



6 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

ceh...aku dah tau lame redbull asal thailand...

Anonymous said... Best Blogger Tips

lol tiap2 pagi before working mesti aku minum ini dulu tp tak disanke2 asal ye dr thailand ... oid2 ! igt2 ak salah sorang yg wat kau kaye ...

ben xii said... Best Blogger Tips

air tu mesti ada cicak . tu yang bertenaga je

Anonymous said... Best Blogger Tips

80sen kt bangkok

Anonymous said... Best Blogger Tips

now i know...hehehe..RIP

Anonymous said... Best Blogger Tips

80 sen je kat thailand utk redbull gold & less sugar....yg kaler biru silver 2 dlam 2.10 duit malaysia klu x cilap aq...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...