Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Tuesday, 3 September 2013

Serius : Syiling Tersilap Cetak Tahun 1919 Akan Dijual 600,000 Kali Ganda Dari Nilai Asal (2 Gambar)


Ia hampir dileburkan ke dalam relau apabila dianggap sekeping logam tidak bernilai apabila ia telah dibuang pada tahun 1919.

Tetapi sekarang, duit syiling bernilai satu sen yang dianggap 'tak berguna' itu boleh dijual lebih daripada £ 2,500 - 600,000 kali ganda dari nilai asalnya.

Syiling tersebut yang dibuat dari campuran tembaga dan nikel dan bukannya gangsa, adalah satu-satunya yang wujud akibat kesilapan semasa proses mencetak.

Ia telah dibuang pada 1919 selepas Royal Mint di London subkontrakkan kerja tersebut untuk sebuah kilang di Kings Norton, Birmingham, kerana berdepan dengan kesibukkan membuat medal perang.

Pada masa itu, Kings Norton Metal Company telah membuat matawang British West Africa untuk kegunaan di negara-negara jajahan seperti Ghana, Nigeria, Sierra Leonne dan Gambia.

Semasa proses pembuatan, jurutera telah tersilap memasukkan bahan mentah dan ia telah dibuat dalam kuantiti yang banyak.

Apabila kesilapan itu disedari, ada yang dibuang ke dalam relau dan ada sebahagian disimpan oleh jurutera.



Duit syiling tembaga-nikel itu kemudiannya diserahkan kepada Francis Edward Brown, seorang usahawan tempatan, dan kekal dalam keluarganya sejak itu.

Turut bersama mengiringi syiling itu adalah surat daripada Encik Brown di mana beliau menggambarkan ia sebagai syiling nikel yang wujud satu-satunya di dunia ini.

Kertas kerja membuktikan sejarah syiling yang akan dimasukkan ke dalam lelongan. Pada tahun 1919 terdapat 240 sen dalam satu paun.

Daniel Fearon, pakar syiling di syarikat lelongan Woolley dan Wallis, berkata bahawa Royal Mint telah mengesahkan syiling tersebut adalah asli.

Beliau berkata: "Syiling ini tidak mempunyai status rasmi kerana ia tidak memasuki edaran".

"Berikutan perang yang melanda, Royal Mint sangat sibuk menyiapkan pingat perang yang menarik dan mereka telah subkontrakkan banyak kerja kepada Kings Norton Metal Company berhampiran Birmingham"

"Duit syiling ini mungkin mempunyai nilai muka yang kecil tetapi ia adalah unik".

"Anggaran kami adalah sehingga £2,500 tetapi ia boleh dijual lebih tinggi dari itu." - DailyMail


 Sumber : Here

13 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

Pundek....

Anonymous said... Best Blogger Tips

goblok lu bangsat

Anonymous said... Best Blogger Tips

bangsat tu abah kau pundek!

Anonymous said... Best Blogger Tips

itu masalah lu dgn goblok maa.. jgn libatkn pundek dlm hal ni

Anonymous said... Best Blogger Tips

masalahnya pundek dia tu gobloq~!
abah kau pun sama mcm tu!

Mandur Bangla MalingShit MadaFakKa said... Best Blogger Tips

Ahahaha... seronok tgk korang gaduh( sambil tepuk tangan) hahaha.. idup banglasia.

Anonymous said... Best Blogger Tips

mandur bangla ni mmg suka tpuk tgn.... lg2 bini dia ke adk pmpun dia ke ngah maen ngn bangla,,,, dia la tkang tpuk tgn....anon mandur bangla dh c bleh bjimak sb penis kne ptong ngn abah dia sb kantoi liwat jubo mak dia ngah tdo..... skunk tkapai2 la,,, tu dia bg bini dia kt bangla untuk jimak.... klu bangla xda ..ari bini mandur bangla gasok anu kt tiang....

Anonymous said... Best Blogger Tips

anon atas aku ni datang haid agaknya.
mohon mandi bersuci duul sblm main tenet.
abah kau berjimak dgn ekzos kereta!

Anonymous said... Best Blogger Tips

Adakah rakyat ditipu?

Harga terkini minyak RON95 RM2.10 seliter dan diberitakan kerajaan menanggung RM0.63 subsidi setiap liter.

Harga minyak RON97 pula RM2.70 seliter dan tiada subsidi kerajaan.

Dengan kata lain Harga RON97 = RM2.70
Harga RON95 RM2.10 + (Subsidi RM0.63) = RM2.73

Kenapa harga minyak RON95 lebih mahal berbanding minyak bermutu tinggi RON97?

Kenapa tak diberi sahaja subsidi RM0.60 kepada RON97 supaya harganya RM2.10 seliter dan semua rakyat dapat menggunakan RON97?

Bukankah kerajaan boleh jimat RM0.03 setiap liter?

logikkah RON95 lebih mahal berbanding RON97?

Anonymous said... Best Blogger Tips

Abah aku banyak duit syiling nie....

Anonymous said... Best Blogger Tips

anon 10:51 sakai,,,, kecik2 bnyak taik idung,,,, n the last word onyang mu lesbian... 2 pasal dpt cici cm ko lembab bnyak telan air mani,,haha

Anonymous said... Best Blogger Tips

Ko lah kene tipu samdollll...kerajaan kecualikn cukai lah....0.53sen...dua2 ron kerajaan kecualikan cukai...tula tu g sekolah bertingkat tingkat..bangang pon bertingkat tingkat...hahaha lain kali study dlu baru nk komen..ni copy paste je pandai...

Anonymous said... Best Blogger Tips

63 sen la tongong! bukan 53 sen! kau pun bangang lahanat copy paste mcm pencibai baru kua dr dubor khinzir!
abah kau!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...