Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Sunday, 22 September 2013

OMG : Fakta Pelik Lagi Ajaib Mengenai Negeri Sabah (2 Gambar)


Aku nak berkongsi sedikit beberapa fakta pelik tentang Negeri Sabah yang pasti mengejutkan korang semua. Jom baca enam fakta pelik untuk Sabah :
  •     Sabah pengeluar utama minyak dan gas di Malaysia
  •     Sabah pengeluar utama sawit di Malaysia
  •      Sabah pengeluar utama getah di Malaysia 
  •     Sabah pengeluar utama koko di Malaysia
  •     Sabah adalah antara tarikan utama pelancong ke Malaysia.
  •     Sabah adalah penyumbang hasil cukai kedua terbanyak di Malaysia
 
Jadi apa yang pelik? 

Sabah dikatakan pelik kerana untuk semua kekayaan di atas, 40% org miskin di Malaysia adalah dari Sabah. Bukan setakat itu, malah Sabah memiliki kemudahan infrastruktur paling teruk d Malaysia.

Apa sebabnya yer?? Bincangkan..

Sumber : Here

85 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

betul ke orang sabah duk atas pokok.. first

Anonymous said... Best Blogger Tips

sbbnyer sabah adalah negeri sabah
dan bukannya negara sabah
sebaliknya negeri sabah bukan sabah yg negara punya
manakala sabah adalah negeri
negara bukannya sabah

Anonymous said... Best Blogger Tips

penubuhan malaysia adalah satu bentuk penjajahan baru-soekarno

Anonymous said... Best Blogger Tips

bodoh nak mampus anon 20:20
iya mimang kami tinggal d atas pokok
mao naik p atas pokok toh kena pki lif
korang yg d semanjung toh yg paling byk makan harta kami,urg Sabahan
tak tau nak bersyukur lagi toh
palui bana

Anonymous said... Best Blogger Tips

Anon paling 1st : kau ask ko punya bapak yg lahir duLu, mungkin dia taw orang sabah duduk kat mana.... kesian betuL la orang2 semenanjung ni, nyata masih katak di bawah tempurung, datang la ke sabah, baru kamu nampak...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Admin... x perLu ah buat entri macam ni, boleh menaikkan darah orang saja, malas terus aku mau baca ni ...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Betul ke org Kl tggl kat bwh jmbtn?

Anonymous said... Best Blogger Tips

orang semenanjung juga menghadapi masalah yang sama, kelantan, terengganu dan pahang negeri pengeluar minyak tetapi rakyatnya ramai yang miskin. Persoalan sekarang bukan salah negeri atau negara, masalahnya pada pemimpin2 yang corrupt dan membawa lari harta rakyat. Indonesia lagi kaya raya hasil buminya namun rakyat jauh mundur dan pemimpinnya rata2 berkereta mewah. Lihat di Sarawak sendiri, gaji ketua menteri hampir RM30k tetapi pendapatan perkapita rakyat tidak setaraf menteri2. Tidak ada istilah rakyat semenanjung atau sabah kerana kita semua adalah satu negara.

Anonymous said... Best Blogger Tips

KAMI RAKYAT SARAWAK DAN SABAH AMAT2 MENYESALI DI ATAS GABUNGAN/PENYATUAN BERSAMA MELAYA YG MENJADIKAN kita 'MALAYSIA'..!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

kahkahkah mcm2! dah nak dekat 60 tahun merdeka pun mentaliti rakyatnya ramai yg mcm beruk mat yeh!

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku rs kalau report kat council pasal entri bloq ni bagus jgk. silap2 bloq ni kena band trus. Admin, ko ade otak. jgn cuba post entri yg boleh merosakkan perpaduan org semenanjung dengan sabahan. dari ape statement ko, nmpk mcm ko nk mengapi-apikan perpaduan.

Anonymous said... Best Blogger Tips

fakta yg penipu..bodoh pnya admin..yg caya pun bodoh duduk atas pokok (mcm org sabah & sarawak & kelantan) haha...abah ko taikk

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku da print screen... admin, just wait.

Anonymous said... Best Blogger Tips

tahukah anda, walaupon anda menggunakan nama anonymus atau whatever name, Security Enterner System (SES) boleh detect lokasi anda hanya mengesan dari code and server anda sahaja. so, berhati2 dengan komen anda

Anonymous said... Best Blogger Tips

Anon kat atas aku ni sila teka sy kat mana?

Anonymous said... Best Blogger Tips

Anon 21:46 boleh berkenalan?

Minah sirap

Anonymous said... Best Blogger Tips

Admin bodoh piang sila buang post ini dalam kadar segera atau kami akan report polis.....printscreen dah ada, siap ko admin klau ko x padam post ni....

Anonymous said... Best Blogger Tips

kurang ajar....budunya admin..jan sampai aku jumpa ko, aku putung kepala ko....sabah negeri termaju dan terkaya di malaysia...jan main cakap situ..datang tinguk sendiri bah sabah ni macamana....aku putung butuk mamak mu situ....berlagak kau kutuk sabah....rozaimi tu orang sabah..klau teda dia habis kalah malaysia pestabola merdeka...itu pun ndak tau bersyukur lagi kha...? kasi bomoh ko situ baru ko tau...ko ingat org sabah ni miskin?? kami org sabah ada 10 rumah satu keluarga....semenanjung pun kami boleh beli....kereta ferari 100 bijik seorang....najib pun kami boleh beli......itu kau bilang miskin??? masalah mental kau ni admin....

Anonymous said... Best Blogger Tips

buduhnya ni admin,,,,,yg miskin tu org sarawak,,,,,datang pigi sabah mintak sedekah,,,,,,,,org sabah semua kaya2,,,,,admin anjing makan taik!!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

sabah babi,mkn babi,org nya pun babi.SABAH BABI BAH!

Anonymous said... Best Blogger Tips

sabah nak beli semenanjung? kah3
kereta ferari 100 bijik seorang? kih3
najib pun korang blh beli? koh3

kamurang beli mok byr dgn bulu talur ka?

Anonymous said... Best Blogger Tips

yg miskin tu cuma sarawak....sabah negeri kaya raya....

Anonymous said... Best Blogger Tips

bodoh tak sekolah kau ni!
abah kau tak ajar statistik dulu!
anak beranak tongong lahanat!

Anonymous said... Best Blogger Tips

sarawak negeri termiskin manakala sabah negeri terkaya..bola sepak sarawak memang cap ayam..menang pun sebab pakai player sabah...anjeng sarawak anjeng!! ngap sayorr!! fuck u admin....admin ni org sarawakimak....

Anonymous said... Best Blogger Tips

takde komen membina ke kat sni? admin yang bodoh....setakat letak beberapa fakta yang ambik pun dari blog orang lain...apa tujuan? aku dah tengok sumber kat ko punya sumber? perghh main letak je fakta...senang la dunia skrang? letak je pape semua org percaya, nak gaduh bagai...bangang tak sudah. patut la bangsa lain senang2 ambik kesempatan. asyik nak bergaduh ta sudah2

Anonymous said... Best Blogger Tips

band terus blog bodoh macam nie....

Anonymous said... Best Blogger Tips

im sabahan.. saya stdy kat kl..saya ada member smnjg..pndng rendah kat saya..sbb sya org sabah.. ikut dy balik umah..dy stay kat flat je pon..sgt lah xselesa sempit..dy slalu je merendah2 sabah.. tp once dy dah pg sabah..dy dah kutuk2 dah.. so, kesimpulanya..mai datang sabah dlu.. jgn tgk tv rtm je..buka mata..lawat sabah..mby sabah xdala semaju kl..tp xdala seteruk2 n sehina2.. rmh pnjg pon dah susah nak jmpa..ada pon..kreta ada..astro ada..mcm2 ada..sekian

Anonymous said... Best Blogger Tips

Errr. Orang sabah duduk atas pokok? It is lame joke . Btw orang sabah sama mcm orang semenanjung. Ada rumah teres, rumah banglo, rumah kampung dan sewaktu dengannya . Datang la ke sabah. Pasti sama sahaja dengan di semenanjung. :)

hatiku milikku said... Best Blogger Tips

fakta ke auta nie ????

Anonymous said... Best Blogger Tips

dpd aku pi sabah.. baik aku pi mekah dpt gak pahala!

pi sabah dpt apa?
bodoh kau ni tak reti ugama!
abah kau la!

Anonymous said... Best Blogger Tips

blog bodoh. takde knowledge berguna yg pembaca boleh dpt sini. setakat nak tarik mat2 rempit dan org2 takde otak lain yg asyik nak sebut 'abah kau' tu bolehla..org camtu tak tinggi sekolah, suap pape info wpun info bodoh pun pcaye.. heheh

Anonymous said... Best Blogger Tips

sebab 60 peratus hasil kekayaan sabah diberikan kepada..... cari sendiri, aku tak boleh jawab nanti kena tangkap!

P.Preity Petry said... Best Blogger Tips

Pengeluar sawit utama bukan JOHOR ke? Pengeluar utama minyak dan gas bukan ker TERENGGANU? Sabah penyumbang cukai kedua terbanyak di Malaysia? Rasanya perlu ada kajian mendalam. Fakta yg boleh dipertikaikan. :)

Anonymous said... Best Blogger Tips

admin suruh bincangkan tp erti kata lain nak kasi org berantakan je...isu sensitif la admin baik delete jer entry ni...

Anonymous said... Best Blogger Tips

admin sudah berfikir panjang untuk membiarkan mereka di sini berbincang?
sudah puas melihat apa yg dibincangkan? menepati kehendak admin?
-ameba

Nor Adzwaty Rokkafella said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum, salam sejahtera, kepada anda semua semoga bahagia...

sabar...sabah sarawak semenanjung xda beza...yg ada beza is pemikiran masing2...terpulanglah sama ada mau judge orang sabah or sarawak duk atas pokok ka, or mo cakap kelantan tu negeri miskin ka...xda yang betul, xda yang salah...

semuanya bergantung dari cara pemikiran kita sendiri...best sgt ka dapat menghina, mencaci maki sesama sendiri?think before u speak...

Anyhow admin mesti pertimbangkan sama ada untuk buang post ini (utk mengelakkan thread comment yg -ve tu berpanjangan) atau utk tutup ruangan komen...

terima kasih

Anonymous said... Best Blogger Tips

banned lah wahai si pukimak...nk kata sabah tanah jajahan pembangkang...tak juga...dh kira kubu kuat BN...tapi kenapa pembangunan terlalu lembab?sebab semua hasil bumi diambil utk cover negeri2 jajahan pembangkang...itu fakta...jadi korang kena syukur sebab BN tak berpaling tadah walaupun negeri korang bukan jajahan mereka lagi...

Anonymous said... Best Blogger Tips

lor....emo nape? admin hanya keluarkan fakta...
pelik....besar sgt ke kuasa pembangkang sampai boleh ambil hasil sabah....dah kata kubu kuat....majukanla kubu kuat tu dl....duk tabur kat negeri lain nape?? nak bodek rakyat...cit...

Anonymous said... Best Blogger Tips

xperlah..org nak kutuk sabah pun kutuk jer lah...setahu aku sabah ada alam semulajadi, laut yang cantik, belum diterokai. Korang kat semenanjung bangga lah duk kat hutan batu kan?setahu aku, xder org sbh yg duk atas pokok. semua ada rumah,tanah yg luas. x seperti org kat kl, asyik bangga dgn kemewahan jer...

Anonymous said... Best Blogger Tips

sabah=orang utan=dok atas pokok

Anonymous said... Best Blogger Tips

bosan dgn pmikiran korg yg super low CLASS yg ingt 'ORANG SABAH TINGGAL ATAS POKOK KE?"

tolong la..wat a lame joke...

ORANG SEMENANJUNG PLAK TINGGAL KAT LUBANG PUKI MAK KORG KE? tu r minded orang borneo skg..FYI

Anonymous said... Best Blogger Tips

admin pun pukimak.. letak artikel dgn takde fakta2 yg kukuh.. masuk monyet2 lain tgk, menyalak mcm hanjing.. dlu tak nak belajo pandai2, dulu tak nak cita2 jadik pm.. bodo mcm lembu..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Mun sekda sabah, sikda lah rozaimi & Junior edstal main utk malaysia di pesta bola merdeka.. paloi urg melaya tok.. meloya lah..

hitam putih said... Best Blogger Tips

sabah..serawak...semenanjung..bumi..planet..bintang galaksi dan sekelian alam.. semua milik ALLAH.. jd sapa paling kaya??

Anonymous said... Best Blogger Tips

siapakah yg layak mendabik dada negeri mereka kaya??????

Rakyat MAR said... Best Blogger Tips

Admin tak payah remove la thread ni.. betapa kaya pun hasil bumi sabah.. betapapun mereka mendabik dada.. siapa yg monopoli kekayaan.... siapa.. org kaya raya sabah takkan sebuk baca dan komen dlm blog ni.. jadi siapa yg komen...RAKYAT MARHEIN

Anonymous said... Best Blogger Tips

Kat KK ramai orang merempat tak ada rumah. Walaupun KK diistiharkan bandaraya. Stengan masih banyak dan sangat memalukan betul betul terletak ditengah KK. Pergi kat Bandar lain sangat mundur hanya dibanggakan banyak pup pup, rumah pelacuran dan rumah urut.

Anonymous said... Best Blogger Tips

admin suruh bincang, admin tidak membuat kata putus pun yang sabah ni negara miskin.anda faham ayat di atas?

-admin-

Anonymous said... Best Blogger Tips

jagan kita bergaduh sesama sendiri...xdk gunanya...sabah or semenanjung semua sama ja....semenanjung pon bandar yg besar pon kl jew...negeri lain masih miskin....

Anonymous said... Best Blogger Tips

Admin suruh bincang la bukan kutuk sesama sendiri. Ada yang baca tak habis atau tak paham tulisan bahasa Melayu.
Admin bukanya mengutuk Sabah@Sarawak,tapi kasihan kan rakyat Sabah Sarawak.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Aramaitea.

Anonymous said... Best Blogger Tips

isap tetek

Anonymous said... Best Blogger Tips

daripada kalian semua asyik bertelagah sesama sendiri...kan lebih baik kalian hisap angry bird aku.. pun dapat juga faedahnya..

Anonymous said... Best Blogger Tips

tahukah anda anda fakta lain mengenai sabah sarawak?
1. tulang dinosour terbesar jenis t-rex ditemui di tuaran sabah
2. selain minyak sarawak sebenarnya no. 1 dunia mempunyai deposit emas!
3. kebanyakan emas di sarawak blum dikeluarkan lagi.
4. gas asli dan hasil minyak di sabah sahaja mampu membangungkan 3x putrajaya
5. sabah mampu menjana rm1.2 billion pendapatan setahun hasil pelancongan dan membangun tanpa semenanjung
6. rakyat malaysia terus mempercayai fakta2 seperti di atas krn ia nmpk logik akal tanpa perlu selidik dahulu sama mcm admin page ini
7. rakyat mesia termasuk sabah sarawak sekalipon bodoh sgt cepat percaya blog dan dijadikan sumber..malahan yg ade pendidikan mcm admin yg seorg cikgu pon bodoh piang memalukan nusa bangsa main percaye blog2 dan dijadikan sumber...hari2 semayang ke x??fitnah jer manjang.

Anonymous said... Best Blogger Tips

admin bodo. nnt blog ni kena hack. habes punca income ko

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Anonymous

sapa cakap sabah kaya dari sarawak..kat miri berlambak org sabah kene tangkapa dihantar pulang...
pompuan y bkawin tinggalkan laki di sawak xnak balik sabah ....cakap pon macam indon suda ba kau...
dekat kl ni org sabah banyak keje driver bas ngan konduktor bas,,tak kira laki pompuan...tak caye...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Anon 20.20 tu org johor

Anonymous said... Best Blogger Tips

Yey negara demokrasi

Anonymous said... Best Blogger Tips

bah masing2 berhujah mcam ada phD suda ni.. mai tampil pg depan.. mau dengar hujah masing2. sila sertakan bukti yang sahih,. taip sini nmpak sgt copy paste x pun buat tesis sendiri yg x pernah kna approve.. duh~~~~

Anonymous said... Best Blogger Tips

kau taip PhD di celah kangkang abah kau la lahanat!

Anonymous said... Best Blogger Tips

saya org sabah. sgt kesal dgn tindakan dan komen yg kurang ajar dari anda. sabah miskin bkn smp tahap tinggal ats pokok. kami miskin kerana pemimpin. keadilan bukan di pihak kami. jgn sesuka hati kutuk kami org sabah. igtlah malaysia maju disebabkan keuntungan dari sabah.

Anonymous said... Best Blogger Tips

saya rasa persekutuan malaysia tidak membawa apa2 kebaikan kepada setiap negeri2 dan sepatutnya kita bubarkan saja persekutuan dan biar setiap negeri itu sendiri d naik taraf kepada negara conth: negara sarawak..negara sabah..negara johor..dan setiap rakyat d setiap negeri boleh memimpin,mengagih dan membangun negaranya sendiri tanpa campur tangan orang luar untuk membangun

Anonymous said... Best Blogger Tips

Bleh tahan jgk ramainya golongan macai yg xde otak......

Anonymous said... Best Blogger Tips

ini kerana semua angkaran kerajaan.semua hasil duit dibawa ke semamanjung..

Anonymous said... Best Blogger Tips

abah kau..
-macai pas sabah

Anonymous said... Best Blogger Tips

sabo k.. jan gaduh.. dose..

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Anonymous

mcm ko gak an..kekeke

Anonymous said... Best Blogger Tips

bodoh admin bukak topik ni..anon first bodoh..kau pergi indon pergi mampus kat sana..aku orang johor..aku sayang sabah <3

Anonymous said... Best Blogger Tips

saya anon 20:20 ingin memminta maaf kepada org sabah dan yang berkaitan atas keterlanjuran berbicara diatas.
im just asking okay..relax..lepas buat kajian semua ..okay !! org sabah xduduk atas pokok.. just bnyk je skrg ni sumber2 y xbetul dr kawan etc
#teringinnakpergisabah

Anonymous said... Best Blogger Tips

PATI yang membuatkan Sabah miskin. PATI juga menyebabkan rank salary di Sabah rendah sebab mereka sanggup ambil upah murah sangat. Anak2 PATI berpelesaran. Hasil Sabah akan diambil Persekutuan dan diagihkan ke negeri-negeri yang lain di Semenanjung.

Majoriti orang Melayu Semenanjung ada 1 jenis penyakit. Mereka pandang rendah Sabah & Sarawak. Mereka merasakan, mereka hebat sebab lahir2 saja tinggal di bandar yang pesat. konon la. "Melayu Mudah Lupa". Asal usul kampung juga.

Anonymous said... Best Blogger Tips

teguran ikhlas utk admin.
admin kan tahu yang rata2 kebanyakan pemberi komen blog ini adalah budak2 mentah dan tidak mempunyai pengetahuan yang luas dalam bidang politik dan sejarah. hanya sebahagian kecil sahaja yang agak matang dalam memberi komen tetapi akhirnya tenggelam dalam lambakan komen sampah dan carutan2 lain.
saya secara peribadi tidak setuju dengan hasrat admin utk membuka gelanggang utk perbincangan mengenai isu2 negara kerana hasil yg terjadi amatlah memalukan bangsa sendiri.
diharap admin fokuskan isu2 ringan dalam blog ini. kalau mahu disiarkan info matang / berat mengenai negara dan seumpamanya, mohon pantau entry tersebut agar komen2 berbau hasutan dan penghinaan tidak sama sekali disiarkan.
terima kasih kerana membaca.
-ameba

fairuz saleh said... Best Blogger Tips

weh lencai , abang long , tai long , malik sekalian , semananjung taknak pun makan hasil bumi sabah dan serawak . korang pergi undi kerajaan bn pahal ? diorang yang makan hasil bumi kau . kau tengok serawak taib mahmod ke ape nama die . fikir la weh . pat pat siku lipat siapa suruh undi kan dah mendapat

Cesc'Hariri said... Best Blogger Tips

delete dowh entry ni..admind kasi panas jer..yg komen kutuk2 ngeri org ni smua jnis xkluar dari negeri sndiri ni..otak xbkembang lgsung

trouble maker said... Best Blogger Tips

cam xda pendidikan@pengetahuan asas ja ak tgok org yg ckp org sbah tinggal atas pokok..ahahaha bodohnya ,macam katak dibawah tempurung ...tu lh ketagih main dota smpai 20 tahun x keluar rumah ..dunia kiamat pun ko x tau.

yg mengaku org bandar tu x payah lah bangga2 sangat sampai ckp org sabah miskin lah apalah ,itu ini ..ko tinggal bandar kah ,apa kah , ko punya tpt tinggal falt2 saja apa guna.


Anonymous said... Best Blogger Tips

@Anonymous`sy orang sabah suda merantau seluruh m'sia...jangan risau org2 sbh semiskin-miskin kita ada juga rumah ada juga kereta..rumah buruk2 pun ada juga astro...org kita pun susah mo cari d pusat serenti...bkn mcm org melayu...kalau miskin sampai tinggal bawah jambatan...lps tu paling ramai dalam pusat serenti sama penjara x lain dan x bukan MELAYU laitu...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Bha.kimako.buduhko.yg patut mnyasal datu nini ko.bkn ko.buduhkopalui.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Bha.kimako.buduhko.yg patut mnyasal datu nini ko.bkn ko.buduhkopalui.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Yes. Kmi org KL tnggal bwah jmbatan sb brg kat sini mahal, merompak, mencuri,ragut. Smua ada di KL.. Dah lah org KL smua brlagak. Ckap mcm org bdoh.. Muka smua hodoh.. Awek sabah smua comel. Kat KL awek bajet pkai tdung utk style tp kat bawah smua dh kna fuck bf diorang. Malu lah org KL.. Smua yg menghina nie pn org KL smua..

Anonymous said... Best Blogger Tips

semua disebabkan oleh UMNO!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

SEMENANJINGGGGGGG...!!!!!!!!!!!!!!!!

MamaKhaalisyah said... Best Blogger Tips
This comment has been removed by the author.
Anonymous said... Best Blogger Tips

Saya pernah belajar jt johor selama 5 tahun. Dan pemikiran org2 sana sgt la mundur. Mungkin dari pemakaian sangat la uptodate. Tapi mereka sgt berbangga dgn diri sendiri dan merendahkan org lain. Pernah ada member tanya, ko tinggal kat mana? Atas pokok ke? Dengar je soalan tu, aku terus melahar. Weh, ko bodoh ke apa? klau aku tinggal kt atas pokok, aku takkan masuk U. Rumah aku rumah batu. 2 tingkat lagi. Tak macam ko duduk rumah kampung, rumah papan. (jahat jugak aku time tu). Tp apa yg aku kesalkan kt org semenanjung adalah pemikiran mereka yg sangat2 low class......Pemikiran mereka masih lagi dijajah. Kesian kt mereka......Bila dorg tau aku org sabah, dorg tanya 'Best tak duduk kat Malaysia?' Aku tak tau nak jawab apa....Jd slama ni aku lahir dan besar bkn kat Malaysia agaknya.....Oh....rakyat Malaysia...Kenapa la IQ korg lemah sangat.....

Anonymous said... Best Blogger Tips

S : Kenapa Sabah tiada LRT ?
J ; Sabab kalau dipasang LRT indaa juga diguna sabab urang Sabah kurang2 pakai Viva , mana ada pakai motor apa lagi mau naik LRT. Indaa picaya kamu buli tinguk di traffic light , buli dikira berapa biji ja motor.

S : Kenapa Sabah tiada shopping complex power-power macam 1Utama , Sunway Pyramyd , Times Square ?
J ; Sabab urang yang malancung pigi Sabah bukan mau tengok bangunan , durang mau tinguk urang utan , mau tinguk penyu , mau tinguk hutan simpan , mau panjat gunung dan lain-lain lagi . Kalau mau tinguk bangunan , bagus durang nda payah melancong ,di negara durang lagi tinggi-tinggi lagi , power-power shopping complex .

S : Betulkah orang Sabah tinggal di pokok ?
J ; BETUL ! tapi yang tu bukan urang , itu urang utan . Bulu urang utan coklat jingga perang , bulu manusia warna hitam . Misti mau tau beza , jangan jadi bangang , talingung2 sana .

S : Sabah tiada highway ? Oh My God .mesti jalan jammed .
J ; Baguslah tiada highway . NO HIGHWAY , NO TOL ! Indaa la kami membazir mau bayar duit semata-mata mau limpas jalan . Duit TOL pigi kerja RM1.20 , pulang kerja pun RM1.20 , cuba kamu kumpul-kumpul dalam masa 1 bulan , dapatlah RM72. RM72 buli sudah bayar Astro . Ada highway disana pun ada juga jammed , sia-sialah kamu bayar duit TOL . Who's smarter ?Hahaha !

S : Dengar-dengar di Sabah selalu blackout . REALLY ?
J ; Ya . Kami indaa jakun mau sambut EARTH HOUR setiap 31 Mac , sabab kadang-kadangselalu blackout kan . Baguslah juga bogitu , dapat mengasi jimat sikit duit kami ujung bulan . Tapi kalau itu karan indaa pandai hidup- hidup sampai 3 jam , itu bukan sudah mengasi jimat , tu mengasi PANAS sudah tu !
S : LAST QUESTION ! Apa yang bagusnya SABAH yang kamu bangga-bangga ni ?
J ; Di Sabah ni tiada apa-apa , kuno bah . Tiada LRT , tiada Highway LDP , Federal Highway Jambatan Putrajaya , KLCC , KL Tower , Sunway Pyramyd , Sunway Lagoon . Tapi di Sabah ada Rumah Terbalik .Cuba kamu kasi terbalik Sunway Pyramyd tu , berani ka ? Kami nda bangga pun mahu ada bangunan sebab hasil koko , petroleum , sawit , getah, kayu balak dan lain-lain dari negeri ni lah yang dijadikan modal untuk membangunkan bangunan-bangunan disana . #untuk apa mau berbangga dengan kejayaan yang diciptakan hasil usaha orang lain
# kopi pasta PROUD TO BE SABAHAN :)))

Anonymous said... Best Blogger Tips

BEST LAH post kat atas ne :)

Anonymous said... Best Blogger Tips

org semenanjinggg mmg mcmm anjinggggg....

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...