Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Wednesday, 10 July 2013

Info : Pink @ Merah Jambu Adalah Bukan Sejenis Warna (4 Gambar)


Tahukah korang bahawa PINK ialah bukan sejenis warna? Tak percaya? Jom baca kat bawah ni..


7 asas warna pelangi yang semua sedia maklum dari kecil lagi. But where the heck is Pink? Tiada dalam 7 warna pelangi. Maksudnya warna pink ini ialah bukan termasuk dalam warna spektrum cahaya. Persoalannya, bagaimana otak kita boleh mentafsir warna pink itu wujud dalam dunia kita.

Satu cara untuk membuktikan pink ialah bukan sejenis warna adalah dengan melihat objek dibawah secara terus lebih kurang 30 saat dan selepas lihat backgroud putih blog ini. Apa yang dapat dilihat? Warna apa yang dilihat?


Kalau seorang manusia yang normal yang mempunyai daya penglihatan yang sempurna. Kita akan dapat melihat satu objek bulat yang berwarna hijau. Ya tidak? Warna yang terhasil iaitu hijau yang kita nampak tadi sebenarnya ialah warna yang dipanggil warna pelengkap kepada asal yang kita tengok. Warna pelengkap ialah warna yang ditafsir terbalik oleh mata. Merah dan warna pelengkapnya ialah biru muda, oren kepada biru dan kuning kepada violet.

Semua warna yang disebut diatas, warna pelengkapnya ada dalam spektrum warna kecuali hijau. Sebenarnya spektrum warna mempunyai range wavelengths masing-masing. Merah wavelength paling panjang, violet paling pendek dan lain-lain warna adalah di antara merah dan violet. Jadi, macam mana mata membezakan warna-warna kat atas dunia ni?

Bila mata melihat sesuatu objek yang berwarna. Ya, semua objek berwarna. Retina sebenarnya melihat dan membezakan panjang wavelength sesuatu objek itu. Senang cerita, warna dibezakan oleh panjang wavelength dan otak mentafsir wavelength yang kita nampak itu sebagai experience dan tersimpan kemas dalam memori otak. Contohnya, sebenarnya dari kecik lagi kita diajar wavelength panjang ini, warna ini. Tapi masih tak menjawab persoalan pink bukan sejenis warna.

Hurmm. Bagaimana pula bila mata melihat dua wavelength yang berlainan pada satu masa? Contoh violet dan merah dilihat pada satu masa. Ada dua pilihan yang diintepret oleh otak apabila berlaku situasi ini.


1. Otak akan mengambil jalan mudah dengan mengambil warna yang berada di tengah-tengan antara merah dan violet iaitu hijau (bukan hasil campuran dua warna itu)


2. Atau mencipta warna baru pertengahan antara merah dan violet.

Pink adalah bukti otak melakukan pilihan yang ke-2. Warna pink telah dicipta oleh otak untuk merapatkan hubungan antara merah dan violet kerana warna itu tidak wujud dalam spektrum cahaya. Pink tidak mempunyai wavelength yang boleh dikaitkan dengannya tidak seperti warna-warna spektrum lain. Spektrum cahaya mempuyai warna yang hilang kerana otak kita sendiri sudah boleh mentafsir warna yang hilang itu.



Lihat pusingan titik objek di atas. Apa yang ditafsir oleh otak. Warna pelengkap kepada pink iaitu warna hijau.

Tetapi bila saintis superimposed the red end of the spectrum to the blue end, warna pink terhasil. maksudnya cahaya putih melalu satu prisma laluh menghasilkan 7 warna dan sekali lagi warna merah dan biru melalui prisma lalu menghasilkan warna pink. Pink ialah satu-satunya warna yang tidak mempunyai wavelength sebagai satu single wavelength kepada cahaya. Ramai pula bertanya bagaimana dengan warna coklat? Warna coklat mempunyai wavelengthnya sendiri kerana warna coklat sebenarnya terletak antara warna merah dan kuning dalam spektrum cahaya. Dalam erti kata lain coklat ialah warna merah yang mempunyai intesiti yang rendah.

Kesimpulannya, pink ialah bukan sejenis warna disebabkan pink tidak mempunyai wavelengthnya sendiri dan otak lah yang mencipta warna pink dan disimpan sebagai satu memori.


p/s : Paham? 

Sumber : Here

13 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

X fhm pn..huhu..btw first..
bru j blik dr terawih..
slamat bpuase semuenye..
kpd smua warga ASG..Salam ramadhan..
syg u ouls..haha..

bobby-pencinta wanita.

shue liena said... Best Blogger Tips

Hehehe.. Wane fov nie..

Anonymous said... Best Blogger Tips

secondary..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Kalau warna kelabu asap? Hitam beram? Merah nya mak ngah wavelenght dia jauh mana saintis tu cakap

Shin Chan Comel said... Best Blogger Tips

tak suka warna pink

New Entry "Percutian ke Hong Kong - Macau Day 7 Part 2 (The Peak Tower - Madame Tussauds)"

Anonymous said... Best Blogger Tips

saya terfikir yang wanita mempunyai daya tafsiran warna yang jauh lebih hebat dari lelaki. wanita dapat membezakan sepuluh jenis biru atau sepuluh jenis hijau.
-ameba

Anonymous said... Best Blogger Tips

hahahaa... bodo betol saper buat kesimpulan akal pendek.. tu la org suruh blajar malas.. pink adalah warna tertier.. tgk blk.. apa la..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Huzairy Yahya faham tak??

Anonymous said... Best Blogger Tips

ery budget hencem tak paham.. ada siapa2 boleh terangkan dekat ery tak?

Anonymous said... Best Blogger Tips

seriously, nice info admin... Salam Ramadhan to ASG ;)

Anonymous said... Best Blogger Tips

Skejap warna, skejap cahaya, mne satu ni admin..???haish...

Anonymous said... Best Blogger Tips

bukan ke pink merupa campuran merah dan putih...takpun sebenarnya pink merupa kan warna violet dengan intesiti rendah ...seperti coklat.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Sudahkah anda berselawat ke atas kote ayah engkau?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...