Utama

Utama 2

Geng Stress

TAWARAN HANGAT!!

BANNER UTAMA (728X90) = RM200/ sebulan



BANNER+IKLAN TEKS +ENTRY- RM250/ SEBULAN


REVIEW / ADVERTORIAL - RM50


APA TUNGGU LAGI?? SILA EMAIL


akustress3@gmail.com


Kongsikan Entri Kami

Sunday, 14 April 2013

Cool : Roket Terbaru NASA Mampu Bawa Manusia Ke Marikh Dalam Masa Sebulan (3 Gambar)


Sekumpulan penyelidik di University of Washington, yang dibiayai oleh NASA dikatakan secara teori telah berjaya mencipta sebuah enjin roket lakuran (fusion-powered engine) yang berkuasa. Roket ini, sekiranya berjaya dibina secara praktikal, ia boleh menggerakkan kapal angkasa yang membawa manusia ke Marikh dalam jangka masa perjalanan selama 30 hari - berbanding dengan anggaran pihak NASA sebelum ini iaitu 4 tahun jangka masa perjalanan ke Marikh dengan teknologi sedia ada.

Menurut Ketua Program UW, John Slough, kuasa roket lakuran ini akan menghasilkan satu tenaga letupan yang besar iaitu kira-kira 67,000 batu sejam (108,000 kilometer sejam) kuasa tujahan. Tindak balas letupan ini akan berulangan setiap 10 saat di mana akan mempercepatkan pergerakan roket kira-kira 200,000 batu sejam - kira-kira 10 kali ganda kelajuan yang tak pernah kita gambarkan sebelum ini dari perjalanan Bumi ke Marikh.

Untuk dianggap sebagai berjaya sepenuhnya, roket lakuran UW ini mestilah memenuhi dua kriteria: pertama, ia perlu bekerja secara berterusan dan berfungsi dengan baik dan kedua, ia mestilah mampu menjana lebih banyak tenaga haba daripada tenaga elektrik yang diperlukan bagi memulakan tindak balas lakuran.


Sumber : Here

13 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku melayu and aku sokong DAP!!! hidup guan eng!

Anonymous said... Best Blogger Tips

belum sampai mars, orang sudah mati kelaparan...

Anonymous said... Best Blogger Tips

knp x mintak ayah Bulma buat spaceship,gi planet Namek 6 hari je,klu dgn roket konvensional 2,339 tahun baru sampai

shah----rule said... Best Blogger Tips

x smpai seminit aku boleh blik kg
108,000 km/60 saat= 1800 km/min

Anonymous said... Best Blogger Tips

bodoh btol lahh anon 18:53 nie...bodoh celake anjing btoll...ko nie budak skola niee...batak eik tngok citer bola naga tuh ?? komen tuh xyh nk tnjuk sngt lahh bebal tuh...dah mcm najib dah...bangang bebal babi btoll pukimak anon nie...geram aq...mai trun selangor arr wei...aq syk ko nie bdk johor nie...bodoh ngeri trmiskin xde tnah ke melayu sane ?? tanah ad djual..xke bangang...bodoh beball..nk2 lgi jdt tuh...bangang xsudah...bodoh sakai pukimak lancau...luaskn kandang babimu !!!

jack ham said... Best Blogger Tips

Peecayalah dibwh pimpinan DSAI kesayangan rakyat malaysia kita dah lama bole sampai ke plenet mna skali pun.dgn perancangan teliti pemikir spt rafizi kita pastiii bole.reformasi ini kalilah

Anonymous said... Best Blogger Tips

Kolazz boy anjing paling cilake pnh dtg kedah
-anon changlun

papagomo said... Best Blogger Tips

PKR PAS DAP pulak!
sudah2lah UMNO!
ini KALILAHHHHHHH

Anonymous said... Best Blogger Tips

aduhai, ni plan nak hantar paladin cari teknologi atlan la nie...

Anonymous said... Best Blogger Tips

UMNO Terus Mara
Untuk Rakyat Malaysia

Anonymous said... Best Blogger Tips

Ape yg ko mencarut tu anon 01:25..Mcm anak haramm je cakap xserupe bikin.mesti spm xlepas ni.kalo x memang anak pungut xpenah diajo ckp baik2..ambik ko kalo rerase ngn cakap aku ni..

The Seven Thing said... Best Blogger Tips

yahudi penipu

Nuar Neo said... Best Blogger Tips

gebang je suma ni,,

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...