Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Friday, 15 March 2013

Sejarah : Masjid Kobe, Masjid Yang Bertahan Dari Bom Atom Dan Gempa Bumi (7 Gambar)


Kobe Mosque merupakan masjid pertama di Jepun. Masjid ini dibina tahun 1928 di Nakayamate Dori, Chuo-ku. Kobe bererti gate of God atau gerbang Tuhan. Tahun 1945, Jepun terlibat perang Dunia Kedua. Penyerangan Jepun atas pelabuhan Pearl Harbour di Amerika telah membuat kerajaan Amerika memutuskan untuk menjatuhkan bom atom pertama kali dalam sebuah peperangan.

Dan Jepun pun kalah. Dua kotanya, Nagasaki dan Hiroshima dibom Atom oleh Amerika. Ketika itu, bandar Kobe juga tidak ketinggalan menerima akibatnya. Boleh dikatakan Kobe menjadi rata dengan tanah.

Ketika bangunan di sekitarnya hampir rata dengan tanah, Masjid Muslim Kobe tetap berdiri tegak. Masjid ini hanya mengalami keretakan pada dinding luar dan semua kaca tingkapnya pecah. Bahagian luar masjid menjadi agak hitam kerana asap serangan bom. Tentera Jepun yang berlindung di bawah masjid selamat dari ancaman bom, begitu juga dengan senjata-senjata yang disembunyikannya. Masjid ini kemudian menjadi tempat pelarian mangsa perang.

Pemerintah Arab Saudi dan Kuwait menyumbang dana pengubahsuaian dalam jumlah yang besar. Kaca-kaca tingkap yang pecah diganti dengan kaca-kaca jendela baru yang didatangkan secara langsung dari Jerman. Sebuah lampu hiasan baru digantungkan di tengah ruangan solat utama. Sistem pengatur suhu bilik lalu dipasang di masjid ini.

Sekolah yang hancur akibat perang kembali diubahsuai dan beberapa bangunan tambahan pun mula dibina. Umat Islam kembali menikmati kegiatan-kegiatan keagamaan mereka di Masjid Muslim Kobe.

Krisis kewangan sering menghampiri kas jawatankuasa masjid. Cukai bangunan yang tinggi membuat jawatankuasa masjid perlu mengeluarkan cukup banyak bayaran dari simpanannya.Ramai penderma yang bersedia memberikan bantuan untuk menyelesaikan masalah kewangan pembangunan dan pengubahsuaian masjid ini. Sumbangan tetap boleh membuat Masjid Muslim Kobe menjadi semakin berkembang.

Kekukuhan Masjid Kobe diuji lagi dengan Gempa Bumi paling dahsyat tahun 1995. Tepat pada pukul 05.46 Selasa, 17 Januari 1995. Gempa ini sebenarnya bukan hanya menimpa Kobe saja, tapi juga kawasan sekitarnya seperti South Hyogo, Hyogo-ken Nanbu dan lainnya.

Para ilmuan menyatakan bahawa gempa itu disebabkan oleh tiga buah plat yang saling bertembung, iaitu plat Filipina, plat Pasifik, dan plat Eurasia. Meskipun hanya berlaku 20 saat, namun gempa ini memakan nyawa sebanyak 6433 orang, yang sebahagian besar merupakan penduduk bandar Kobe. Selain itu gempa Kobe juga mengakibatkan kerosakan besar bandar seluas 20 km dari pusat gempa.

Gempa bumi besar Hanshin-Awaji merupakan gempa bumi terburuk di Jepun sejak gempa bumi besar Kanto 1923 yang menelan mangsa 140,000 orang. Namun hingga kini masjid Kobe tetap berdiri kukuh dan tegak, seakan tidak tergoyah walaupun dilanda pelbagai bencana.


p/s : Subhanallah... 

Sumber : Here

11 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

1st

Anonymous said... Best Blogger Tips

saya gay

Anonymous said... Best Blogger Tips

gay kat ats
bg no telefon boleh ....?? sy pon gay .dan tengah gersang

Anonymous said... Best Blogger Tips

2 ekor gay atas ni-->butopakang

Anonymous said... Best Blogger Tips

Rumah Allah sentiasa dilindungi

Anonymous said... Best Blogger Tips

bodo giler ngaku gay...kn jd btul2 kn...xpn jd kt anak ke @ adik bradik haaa mampus ko

Anonymous said... Best Blogger Tips

tajuk citer masjid...bleh g ker buat lawak gay!nk sgt kna bala lah tuw kan!

Anonymous said... Best Blogger Tips

Dijaga "PEMILIKNYA" hi hi...

Anonymous said... Best Blogger Tips

tp nak tngk orang2 jepun muslim bergambar kt masjid tu... pakai tudung arr skit.

Anonymous said... Best Blogger Tips

mcm masjid baitulrahman kat acheh tu..kena badai tsunami masih berdiri utuh

jack ham said... Best Blogger Tips

hakkkktuihhh la....gay g ingat tuhan la...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...