Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Monday, 11 March 2013

Cool : Jacob's Ladder, Tangga Paling Curam Di Dunia (8 Gambar)


Pada tahun 1829, Saint Helena Railway Company telah membina sebuah laluan untuk kereta kabel di Saint Helena. Ia bertujuan untuk mengangkut bekalan dari pelabuhan dan pusat bandar bandar Jamestown ke puncak Ladder Hill Fort.

Ia kemudiannya telah diubah dan dibina sebagai sebuah tangga yang panjang dan curam oleh Jurutera Diraja pada tahun 1871 yang kini dikenali sebagai Jacob's Ladder. Ia telah direka dan disenaraikan sebagai binaan Gred 1.

Tangga itu kini masih boleh digunakan untuk memanjat ke Ladder Hill, di mana sebuah kawasan pinggir bandar dikenali sebagai Half Tree Hollow telah dibangunkan. Tangga ini terdiri daripada 699 anak tangga dan setinggi 183 meter (600 kaki).

Tangga ini juga telah menjadi kawasan yang sering dikunjungi para pelancong dari luar negara.


p/s : Bestnya kalau main skateboard dekat sini. Buat skill grind.. hoho..

Sumber : Here

9 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

1st

Anonymous said... Best Blogger Tips

gile ko

Si merah jambu said... Best Blogger Tips

wuuu... gayat...

Anonymous said... Best Blogger Tips

teringat spring coil pelangi yg kat umah aku tu..

Anonymous said... Best Blogger Tips

PROTON SAGA BIRU.......
BANGGA KETA MALAYSIA ADA KAT C2.....

Anonymous said... Best Blogger Tips

kot ye pon bg la tau mana tempat ni? negara nya di mana? aptb la admin ni ..
aku rasa kat vietnam ni, xpon somalia

Anonymous said... Best Blogger Tips

http://www.sthelena.se/

Tu ah,tau guna intrnt ja.cari la kat google.bengap.ko jgn mrh org pggil ko bodoh,sbb dah mmg nmpk sgt ko org yg paling bodoh.

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku nk bawak fatul bari dtg sini...menikmati keindahan alam

Miss Kay said... Best Blogger Tips

cantik tempat ni. tangga tu ok lagi, lebih thrill daripada tangga kat batu caves tu.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...