Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Tuesday, 12 March 2013

Sejarah : Sungai Yang Dahulunya "Jamban" Rakyat Korea Selatan (10 Gambar)


Terletak di pusat kota, sungai itu juga mampu menarik minat para pelancong tempatan dan luar negara. Cheonggyecheon benar-benar menawarkan daya tarikan tersendiri.

Suasananya cukup tenang walau di atasnya berlalu-lalang beragam kenderaan bermotor. Sisi kiri dan kanan sungai itu disediakan laluan khas untuk pejalan kaki, sehingga mereka dapat merasakan secara langsung kesejukan udara sekaligus mendengarkan aliran air yang menyegarkan. Walaupun tidak boleh diminum, namun air di sungai ini sangat jernih.

Sungai sepanjang hampir 6 km ini dahulunya sangat kotor, bahkan pernah menjadi jamban dan tempat membuang sampah bagi kebanyakan orang. Menurut laman pemerintah Seoul, setelah Perang Korea (1950-1953), Cheonggyecheon menjadi lokasi penempatan kaum pendatang yang ingin mengadu nasib di ibukota.

Pada dekad 1970-an, Cheonggyecheon berubah fungsi menjadi salah satu simbol "modernisasi" Korea Selatan. Sungai itu dipenuhi banyak tiang konkrit untuk pembangunan jalan bertingkat. Pelbagai pencemaran berlaku sehinggakan air sungai itu tidak dapat mengalir.

Namun, pada 2003, datuk bandar Seoul ketika itu, Lee Myung-bak melakukan perubahan revolusioner. Lee, yang kini adalah bekas presiden Korea Selatan berkat visinya yang mesra alam, ingin Cheonggyecheon kembali kepada statusnya semula sebagai anak sungai yang mengalir di pusat bandaraya.

Jalan-jalan bertingkat di atas sungai itu diruntuhkan, begitu pula dengan tiang konkrit dan konkrit penghadangnya. Maka, dua tahun kemudian, Cheonggyecheon "lahir kembali" sebagai sungai yang indah dan kini menjadi salah satu kebanggaan warga Seoul sebagai ibukota moden yang turut memberi perhatian terhadap kelestarian alam sekitar.

Menurut keterangan pemerintah Seoul, kelahiran kembali sungai itu bahkan turut menurunkan tahap pencemaran udara dan kian menyejukkan udara di tengah bandarayanya.


Berikut gambar-gambar sungai Cheonggyecheon ketika masih kotor dan tercemar:


Ini pula gambar-gambar sungai Cheonggyecheon setelah dibersih dan diperindahkan:



p/s : Sungai Klang? 

Sumber : Here

23 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

....

Anonymous said... Best Blogger Tips

kat sabah pun banyak sungai yang dijadikan tandas.....kotor dan busuk....

Anonymous said... Best Blogger Tips

kita pon blh buat mcm apa yg diorg buat.. ethics saje yg mainkan peranan.. org kita ni tahu2 la etika nya letak kt kepala lutut, aku pon sama

Anonymous said... Best Blogger Tips

Sabah je ke ah bangsat.tah2 rmh ko tu jamban yg org buat kat sungai.anak bai ko ni.cari la contoh lain.pukimak ko jamban pecah.anak anjing.ko ckp sabah sarawak lagi,aku cari ko sampai dpt.

Anonymous said... Best Blogger Tips

harap sungai kat malaysia ni jd cam sg korea...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Malaysia pun tengah on the way buat camni gak under project River of Life Greater KL. Sungai korea ni ada dua layer sebenarnya. Sungai yang ori still ada lagi bawah sungai artificial.

Anonymous said... Best Blogger Tips

sekali perangai buang sampah ikut tingkap kereta masih ada, selagi tu kita masih di takuk lama. benda basic macam ni pun tak boleh buat. apa tah nak jaga sungai.


-ameba

Anonymous said... Best Blogger Tips

Terima je lah kenyataan kalau sungai serawak tu mmg kotor. Bodoh..

Homestay Ria said... Best Blogger Tips

admin, sg klang lom jadi sejarah.. hahaha

--------------------------------------------------
Jom bercuti di Bukit Gambang - homestayria.blogspot.com

jack ham said... Best Blogger Tips

tuka kerajaan br boleh buat

Anonymous said... Best Blogger Tips

setuju dgn anon 00.59, malaysia tgh buat projek river of life - RM400m tu.

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Anonymous
anjing!!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

anon 11:01 anak anjing!!!!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

anon 21:39 tahi anjing!

Anonymous said... Best Blogger Tips

Howdy! I simply wish to give a huge thumbs up for the great information you
have got right here on this post. I might be
coming again to your blog for extra soon.

Feel free to surf to my blog :: seminole community college altamonte springs fl

Anonymous said... Best Blogger Tips

Hi there! I simply would like to give a huge thumbs up for the good information you might have
here on this post. I will likely be coming back to
your blog for extra soon.

Also visit my web site - contemporary semi flush ceiling light fixtures

Anonymous said... Best Blogger Tips

Hiya! I just want to give a huge thumbs up for the
nice information you might have right here on this post.

I will likely be coming again to your blog for extra
soon.

Feel free to visit my web-site :: semak harga emas semasa 2012

Anonymous said... Best Blogger Tips

Hi there! I just want to give a huge thumbs up for the good info you’ve gotten
here on this post. I might be coming back to your blog for more soon.


Also visit my page ... google maps taiwan

Anonymous said... Best Blogger Tips

Howdy! I simply want to give an enormous thumbs
up for the nice data you’ve got right here on this post.

I will likely be coming back to your weblog for extra soon.


Feel free to surf to my web site: semicolon vs comma series

Anonymous said... Best Blogger Tips

Whats up! I just wish to give a huge thumbs up for the nice information you
have here on this post. I will be coming back to your blog for
extra soon.

Have a look at my weblog semiotics analysis of advertisement

Anonymous said... Best Blogger Tips

Whats up! I just would like to give a huge thumbs up for the good data you
have here on this post. I can be coming again to your blog for more soon.


Here is my weblog - semen allergy treatment

Anonymous said... Best Blogger Tips

Hey! I just would like to give an enormous thumbs up for the nice information you’ve gotten right here on this post.

I can be coming back to your weblog for more soon.


my web page :: xem phim my nhan ke cua viet nam

Anonymous said... Best Blogger Tips

Good day! I simply would like to give an enormous thumbs up for the great data you’ve gotten here on this post.
I will likely be coming again to your blog for more soon.


Feel free to surf to my web blog :: seo tips for beginners

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...