Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Tuesday, 13 November 2012

Fakta : Inilah Gambar Pertama Yang Di Muat Naik Ke Internet (3 Gambar)


Gambar di atas ini telah di muat naik ke Internet pada 18 Julai 1992 jam 2 petang dan pada 18 Julai 2012 yang lalu maka genaplah 20 tahun usia gambar tersebut berada di Internet untuk sejarah peradaban dalam kecanggihan komunikasi dunia. Sebuah kumpulan nyanyian wanita yang diberi nama Les Horribles Cornettes.

Kumpulan muzik ini terdiri daripada pekerja di makmal terkenal CERN Organisation Europeenne Pour La Recherche Nucleaire dan gambar ini telah diambil oleh Silvano de Gennaro, seorang pembangun IT di CERN yang juga merangkap pengurus kumpulan Les Horribles Cornettes.



Dengan menggunakan kamera canon EOS 650,  ianya kemudian di edit menggunakan Photoshop versi pertama untuk digunakan sebagai muka hadapan CD pertama kumpulan Cornettes. Untuk pengetahuan umum, Internet telah dicipta oleh Tim Berners dan Lee di CERN pada 1992. 


Setelah dia mencipta versi terbaru dalam 'World Wide Web' atau 'www' yang kini di gunakan di serata dunia, ianya membolehkan proses muat naik dilakukan, dia berlalu di tepi meja Silvano sambil berkata, "Can I have it? I want to put it on the Web? Gambar pertama adalah gambar di bawah ini.



p/s : Now u know.. 

Sumber : Here

6 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

owh..aku peduli apa -castello-

Nurmujahidah Ismail said... Best Blogger Tips

gambar ketiga lagi cantik daripada yang first

Prince of Noob said... Best Blogger Tips

sekarang ni mesti semua2 tu dah jadi makcik makcik

Anonymous said... Best Blogger Tips

photoshop yang tak berapa menjadi. tapi takpe. 1st trial tu. hahaha.

Anonymous said... Best Blogger Tips

perbezaan pada gambar , yg tak diedit ada nampak warna putih di tuttt si baju pink . yg diedit takde doh haha

Shin Chan Comel said... Best Blogger Tips

yang kiri sekali macam karisma kapoor! HAHA

New Entry "Percutian ke Hong Kong - Macau Day 6 Part 1 (Macau Outer Harbour Ferry Terminal) "

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...