Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Monday, 12 November 2012

Cute : "Tama Densha", Keretapi Paling Comel Di Dunia (9 Gambar)

Pada April 2006,  Wakayama Electric Railway di Jepun telah menukarkan semua stesen Kishigawa Line kepada sistem automatik tanpa pemandu untuk menjimatkan kos. Dari stesen Kishi, Toshiko Koyama, seorang pemilik kedai runcit telah dilantik menjadi ketua stesen Kishi. Koyama telah memelihara seekor kucing yang bernama Tama dan memberinya makan bersama kucing liar yang lain di stesen tersebut.

Pada Januari 2007, pihak berkuasa syarikat keretapi telah melantik Tama menjadi ketua stesen kerana kucing itu selalu bermain di kawasan itu dan semua penumpang mengenali Tama. Tama mendapat makanan percuma dari syarikat keretapi tersebut. Kerana populariti Tama, penumpang keretapi meningkat 17%. Dengan pencapaian itu, Tama dinaikkan pangkat menjadi Operating Officer dan menjadi kucing pertama di dunia yang memegang pangkat executive bagi sesebuah syarikat.

Pada tahun 2009, Kishigawa Line telah mengumumkan keretapi baru yang diberi nama Tama Densha yang telah dihias dengan kartun Tama.Seekor pembantu juga dilantik bagi membantu Tama iaitu seekor kucing berwarna kuning putih yang dipanggil Chibi.










p/s : Comel je kucing tu.. siap ada pembantu.. hoho.. 

Sumber : Here

8 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

Kucing pny pasal sume blh jdi..hehe

Farah Zahid said... Best Blogger Tips

dahla dedua kucen tu cumel tahap super.. eiii.. geramnya tengok mereka tu...
pastu plak, coach tamaden tu siap ada letak bahan bacaan.. gila best ah!

Prince of Noob said... Best Blogger Tips

comel sangat...

Anonymous said... Best Blogger Tips

alololo comeynye die.....rse nk gomol je muke die....kalu tren cmni wt kt m'sia,mmg xsmpai sebln hncur...vandalisme..xle tgk bnde cntek sket nk rosakkn...aptb

Aku_skandallxxx said... Best Blogger Tips

selalunya budak2 yang buat vandalisme kat malaysia ni adalah budak upahan anwar ibrahim....anwar ibrahim mengupah mereka untuk merosakkan segala kemudahan yang disediakan oleh kerajaan.....

Anonymous said... Best Blogger Tips

akuskandalxxx,,,xxx??? xxx= babi anjing x sdar dri,,,

Anonymous said... Best Blogger Tips

ini kali pertama aku sokong aku_scandalxxx.. mmg x salah knyataan hang walaupon seayat..

tiger gila said... Best Blogger Tips

pe ketan anuar dengan ni??..begokkk!!..ahahhahhahahhahhaha

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...