Utama

Utama 2

Geng Stress

TAWARAN HANGAT!!

BANNER UTAMA (728X90) = RM200/ sebulan



BANNER+IKLAN TEKS +ENTRY- RM250/ SEBULAN


REVIEW / ADVERTORIAL - RM50


APA TUNGGU LAGI?? SILA EMAIL


akustress3@gmail.com


Kongsikan Entri Kami

Wednesday, 13 June 2012

Cool : Hana Tajima Dan Kenapa Dia Memilih Fesyen BerHijab Dan Berhijrah Dari Kristian Ke Islam? (10 Gambar)

Hana Tajima Dan Kenapa Dia Memilih Fesyen BerHijab Dan Berhijrah Dari Kristian Ke Islam?
Hana Tajima seorang gadis jelita yang menjadi ikon kebanyakan Muslimah seluruh dunia. Hadir beliau memberikan banyak inspirasi dan dorongan buat wanita Islam untuk berubah penampilan yang lebih mengikut tuntutan Islam. Hana Tajima juga merupakan pengasas brand Maysaa London. Hana juga pereka fesyen untuk Yuna.

Pasti ramai yang tidak mengetahui bahawa gadis ini pada awal kehidupannya bukanlah penganut agama Islam, sebaliknya merupakan gadis kacukan Inggeris di sebelah ibunya dan Jepun di sebelah bapanya. Beliau yang dilahirkan di dalam sebuah keluarga beragama Kristian.

Katanya :
 “Keluarga saya merupakan tulang belakang saya, mereka tidak mempunyai masalah langsung dengan apa yang saya mahu lakukan asalkan perkara tersebut menjadikan saya seorang manusia yang lebih baik. Mereka tidak sekalipun mempertikaikan keputusan saya. Sehingga kini hubungan saya dengan mereka erat seperti sebelumnya.”

Merubah pegangan hidup dan juga prinsip mungkin mudah dilakukan, namun keputusan menukar agama merupakan satu perkara besar yang bukan boleh dipandang enteng. Perubahan besar pasti berlaku, “Saya mula tertarik kepada agama Islam pada tahun 2003. Saya masih ingat ketika itu saya mula berjinak-jinak dan membaca bahan bacaan tentang Islam dan sedari itulah jiwa saya ini meronta-ronta untuk mengenali agama ini dengan lebih mendalam. Sebenarnya kehidupan di kolej banyak mengajar saya” jelas beliau yang hanya belajar setahun sahaja dalam bidang rekaan di Sommerset College of Art & Technology.

“Kehidupan di kolej memberikan tekanan yang hebat, semua terlalu mencuba untuk menjadi lebih moden dan juga merubah pendirian semata-mata supaya diterima dalam kelompok rakan seuniversiti. Ketika itu gaya pemakaian dan juga tahap pergaulan yang bebas amat merimaskan saya. Everything seems not right, dan ketika itu hanya ajaran Islam yang menjadi peneman setia, akhirnya pada tahun 2004 saya bertekad untuk memeluk Islam dan alhamdulillah segala-galanya dipermudahkan oleh Allah S.W.T.”

Apabila seseorang itu memeluk Islam, mereka diibaratkan sesuci bayi yang baru lahir, penghijrahan yang dilakukan haruslah sepenuh hati dan secara menyeluruh.“Saya memakai hijab pada hari pertama saya melafazkan kalimah syahadah, ketika itu perasaan saya bercampur baur antara sedih, gembira dan kagum.”

“Sedih bukan kerana menyesal tetapi menginsafi segala kekhilafan yang berlaku sebelum ini. Untuk menyesuaikan diri, saya mengambil masa hampir dua tahun untuk menjadi selesa berhijab. Perubahan ini memberikan banyak hikmah, diri saya merasa lebih yakin dan hati berasa lebih tenang. Seperti diri ini kurang diperhatikan lelaki dan diri ini tidak terdedah, paling penting saya tahu Allah sememangnya sentiasa berada bersama saya, alhamdulillah.”

“Saya pernah mengalami keadaan di mana jiwa ini tercari-cari akan hala tuju, dan saya mendengar kata hati saya untuk mendalami Islam, alhamdulillah mujur saya mengikut kata hati. Itulah sebenarnya yang harus kita lakukan, percayakan kata hati dan nescaya hidup ini akan menjadi lebih baik. Satu perkara lagi, keyakinan diri haruslah tinggi, kerana pada zaman yang serba moden ini pelbagai ranjau dan halangan yang menanti, perubahan ke arah kebaikan juga perlu dilakukan kerana perkara itu akan sedikit sebanyak membina benteng keyakinan diri. Segala perkara ini merupakan cerminan kepada perjalanan kehidupan kita dan walau apa pun yang terjadi kekalkan dengan kepercayaan dan iman kita.”

Hana Tajima sememangnya seorang wanita yang layak dijadikan role-model kepada wanita di luar sana. Angin perubahan dalam cara berfesyen yang dibawanya memberikan semangat kepada wanita Muslimah untuk berhijab. Pesan Hana kepada seluruh pembaca, “Apabila berhijrah bukan sahaja daripada luaran, tapi hati juga perlu berhijrah, alhamdulillah mudah-mudahan kita memperoleh keberkatan dari-Nya.”
blog Hana Tajima : hana


 via : sini

23 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

1ST AKU WEI

Anonymous said... Best Blogger Tips

ak second!!!! aku mmg hensem la !!!! puih org bwh dan ats ak nie!!

amilism said... Best Blogger Tips

alhamdulillah..bagus la dia telah diberi hidayah.bertudung tak semestinya tutup aurat.bertudung tapi macam ni tak guna gak.

Anonymous said... Best Blogger Tips

fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap

-mr.fapson-

Anonymous said... Best Blogger Tips

cun siot

Anonymous said... Best Blogger Tips

tapi dengar cite skrng ni , dia dgn yuna sbnarnya tgh gaduh besar , tu pasal yuna dah tak ikot style dia dah...korang tgk yuna skrng , stail tudung dia kan lain...rumors je la...

Aku_skandallxxx said... Best Blogger Tips

siapa dia ni?? orang malaysia ke?? knapa aku x kenal langsung pompuan ni??? hodoh gila style dia.....nmpaknya dia kena bnyak blajar lgi tntang aurat....blom ckop lgi ilmu dia ni.....

Trojan wifi said... Best Blogger Tips

die ni org jepang. bagus lagi la die org yg bukan dilahirkan sbg islam pn nk cube memperbetulkan diri. orang melayu yg da sedia islam ni cmne plak? tgk kiri kanan kite dulu sohabat.

coklet cadburry said... Best Blogger Tips

Alhamdulillah Allah berikn dia hidayah utk memeluk agama islam..

Anonymous said... Best Blogger Tips

HAHAHA...BULLSHIT NONSENSE..CONVERT KONON..

Anonymous said... Best Blogger Tips

amilism...woi batak xyah la nk promote blog ko kat sini..bangang la ko ni...cite ko tu pun COPY PASTE org punye...da la cite lapuk baru nk ungkit... semak la wei!!!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

Ko pon babi anon 01.28..suke aty die la sial..ko ade blog??x suke x pyh bace lahanat..

Anonymous said... Best Blogger Tips

ko x nak bace sudah!! x yah la menyalak kat sini!! woot woot!!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

kalau kristian@buddha@hindu masuk islam sedap ja ayat..tp kalau islam murtad..kena caci hbs..hayo,jgn la caci2 org..biarlah dorg dgn hajat dorg..ni siap kutuk2 dorg lg..sama berdosa la maknanyer..kah2

Anonymous said... Best Blogger Tips

betul kata ko anon 09:41
mrka yg komen2 ni ikut sedap mulut dan hati jer... ikut panas dalam hati... tak sedar kah apa yg diluahkan tu dah menjadi 1 dosa kat diri sendri...
suka hati dialah nak peluk islam ker,, tak nak peluk ker,,, yg c anon sorg lagi marah2... tp aku nak ckp juga pasal blog anlismi ni.... dia tulisan tu kasi elok sikit... tak de lah aku nak baca ni smpai sakit mata... kalau boleh cuba lah update cerita yg baru,, spaya ada juga org minat nak baca.... betul tak...

Ady Prestorika said... Best Blogger Tips

BILA ORG TADAK ILMU BERSUARA, Dia masuk islam kira bagus too. Urusan dia dgn tuhan, mak pak hang ustazah, ustaz belom tentu hang mcm dia. Hawaq!

Anonymous said... Best Blogger Tips

benda macam ni pun nak di banggakan,dah la begambor mcm gedik...hari tu Nora Danish punya gambor lama kena cemuh masa orang kat tanah suci

Anonymous said... Best Blogger Tips

BABI , SIAL , PUKIMAK MAK KO , CELAKA KO , PERGI MAMPOSLAH KO, JAHANAM , ANAK HARAM , PERGI MATILAH KORANG SEMUA

Anonymous said... Best Blogger Tips

cute nya hana tajima

ben xii said... Best Blogger Tips

@Anonymous kau islam ke ?

ben xii said... Best Blogger Tips

she's japanese

lulu chan said... Best Blogger Tips

kita siapa tuk menilai dia, ALLAH lebih berhak

Anonymous said... Best Blogger Tips

idiots

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...