Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Sunday, 28 October 2012

OMG : Otak Wanita Dipenuhi Dengan Cacing Pita (4 Gambar)


Seorang wanita di Britain harus menjalani pembedahan kecemasan kerana otaknya dipenuhi dengan cacing pita. Cacing pita tersebut dikatakan menjadi penyebab kepada kerosakan secara kekal pada otak.

Suki-Jane Taylor, 42 tahun, telah menderita neurosysticercosis, penyakit yang disebabkan oleh serangan cacing pita pada sistem saraf. Diketahui bahawa Taylor mendapat jangkitan cacing pita ini melalui daging babi pada tahun 2009.

Akibat serangan cacing pita pada otaknya, Taylor telah mengalami beberapa penyakit seperti epilespi, gangguan penglihatan, dan gangguan keseimbangan.

Kerosakan pada sistem saraf mula terjadi setelah Taylor secara tidak sengaja tertelan telur cacing pita dan larva dari daging babi. Telur dan larva ini kemudian nya dibawa terus ke bahagian otak.

Ketika cacing pita ini mati pada bahagian otak, ia akan menyebabkan pembengkakan pada salur darah dan jaringan pada bahagian tersebut. Taylor segera dibawa ke hospital dan menjalani pembedahan untuk membuang telur-telur yang bersarang di bahagian dalam otaknya. 


"Mereka telah mengeluarkannya dari otak saya. Sarang itu terbentuk tepat di atas tulang belakang, di bahagian belakang otak," jelas Taylor

Ketika ini, Taylor telah kehilangan deria rasa dan bau, serta sering mengalami tekanan serta epilepsi akibat penyakit ini.

Kisah Taylor di atas membuatkan kita perlu berwaspada mengenai pentingnya memilih dan menjaga kebersihan makanan yang kita makan.

Telur cacing pita boleh menyebar melalui makanan, air, atau permukaan tanah yang telah tercemar oleh kotoran babi. Namun, penyakit yang dialami Taylor hanya boleh terjadi ketika anda secara tidak sengaja tertelan telur dan larva cacing pita.

Simptom yang muncul ketika seseorang terkena penyakit saraf akibat serangan cacing pita adalah kejang, sakit kepala, kebingungan, tidak memerhatikan orang di sekitarnya, serta munculnya cairan dalam otak. Gejala ini boleh berlaku beberapa bulan setelah jangkitan berlaku.



p/s : Bahayanya makan daging babi.. sebab tu diharamkan dalam Islam.. 

Sumber : Here

25 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

huurrrmmm.....eeeeeeeeeeeeeeeeeee je la....

Anonymous said... Best Blogger Tips

ceh! takde gmbr cacing pun? buh tajuk apa pun kalo camni.. buh tajuk "kepala kena stepler" lg gempaq!

Anonymous said... Best Blogger Tips

Ia juga haram buat kami pengikut Yesus...yg memakan daging itu adalah org kapir!!..bukan mau support agama org M tp mmg betul2 dalam bible mgatakan daging babi adalah najis...merokok,judi,arak,pesta pora,perzinahan dgn obat,persetubuhan dgn lbh dari satu juga dosa buat kami....

Anonymous said... Best Blogger Tips

jd kenape org kristian mkn jgk?? pelik...

Anonymous said... Best Blogger Tips

sama jugak pengikut Islam yg dedah aurat dan minum arak, ianya haram tetapi ada juga umat Islam yg teguk jgk.. so x pelik lah...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Sebab dorg kristian nama saja...jgn pkir semua kristian tu sama..tp saya bkn kristian,saya pgikut Yesus Kristus...saya mau tanya..mjalinkn hubungan dgn wanita lbh dari 1 itu bkn berzinah ka?

Anonymous said... Best Blogger Tips

Betul tu..ada yg saya tgok bukan main lg alim pda waktu siang tp dimalam hari mcm hantu..clubbing3 itu je dorg tau..bgus ttp je mulut buat org rasa jijik je ngn prangai sok suci dorg tu..

Anonymous said... Best Blogger Tips

you r rite anon 17:16..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Anon 17:56 kalau dia x bernikah dgn perempuan tu mmg la zina.tp klu dia bernikah secara sah,bukan la zina namanya.dalam Islam,dibenarkan berkahwin sehingga 4org dgn syarat lelaki tersebut mampu zahir n batin serta berlaku adil

Anonymous said... Best Blogger Tips

kristian sesat yahudi laknat

Anonymous said... Best Blogger Tips

otak mat sabu dgn lim guan eng mesti banyak cacing pita

Anonymous said... Best Blogger Tips

Sebab itu namanya perkahwinan...bodoh...
Nak bertanya tp menjengkelkan...

Anonymous said... Best Blogger Tips

anon 20:11.. xbaik kutuk agama orang.. dalam surah al-an'am ayat 108 menegah kita kutuk agama lain.. tetapi, kita kenalah pandai bdawah..tunjuk islam tu indah..seperti dalam surah an-nahl ayat 125..

Prince of Noob said... Best Blogger Tips

mana gambar cacing pitanya?

Anonymous said... Best Blogger Tips

muka bangga je ade cacing pita dalam kepala...

Anonymous said... Best Blogger Tips

sokong anon 22:37 ada sebab kenapa Allah S.W.T menjadikan manusia berbilang bangsa,berbeza pendapat dan berlainan agama hanyalah untuk menguji mereka siapa lbh bertaqwa kepada Nya sesuai dengan kehendak dan aturan Nya,saya yang memberi komen ini hanyalah hambanNya yang tidak lepas daripada melakukan kesilapan dan dosa,jauh disudut hati ingin kembali di jalan Nya...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Khwn?? Tp jalinkan hubung lbh dari satu?? Ttp juga berzinah..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Tunggu dalam 3 hari selepas kamu bkata mcm ni pasti kamu kena bala lepas ni...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Ada ka agama yg berani mgatakan bahawa aku tidak sakit...dan xperlukan ubat untuk sembuh....

Anonymous said... Best Blogger Tips

yesus kristus palatok. ceh.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Cacing pita bukan shaja terdapat kat babi, kat lembu pun ada....ha ha ha...admin kena kaji sikit pasal benda ni.....ha ha ha ha....

Anonymous said... Best Blogger Tips

Semoga Tuhan Yesus Kristus...tidak murka dengan kalian semua...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Wahai agama yang tidak tahu tenteang Islam tolong diam dan jangan nak main hentam saja! Kang ada gak yang kena hentam! Kalau nak tahu sangat sila jumpa ustaz2 kami saya ya kin beliau akan kasi jawapan yang munasabah! :) and nampak sangat blog ni ramai orang bukan islam!

Anonymous said... Best Blogger Tips

Yesus tuhan? Hehehe

Anonymous said... Best Blogger Tips

pelik la...dia termakan lava dari daging babi...termakan..? kenapa boleh sampai ke otak...?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...