Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Sunday, 28 October 2012

Cool : Robot Ini Boleh Berlari Lebih Laju Dari Usain Bolt (5 Gambar)


The Cheetah merupakan sebuah robot yang mampu bergerak dengan pantas dalam sejarah dan ia telah dicipta oleh tentera US dan Agensi Penyelidikan DARPA. Ia dikatakan mampu bergerak lebih kaju berbanding Usain Bolt.

Menurur pihak International Association of Athletics Federations, Bolt telah berjaya memegang rekod dunia pada tahun 2009 semasa dia berlari pada 27.78 batu sejam pada sela 20 meter semasa larian pecut 100 meter.

 The Cheetah walaubagaimana pun baru-baru ini telah mencatatkan kelajuan sebanyak 28.3 batu sejam pada sela 20 meter dan ia mempunyai sedikit kelebihan berbanding Bolt kerana ia hanya berlari di atas treadmill.

The Cheetah sedang dibangunkan dan diuji di bawah program DARPA's Maximum Mobility & Manipulation (M3) oleh Boston Dynamics.

"Model robot seperti Cheetah merupakan sesuatu yang anggun dan penuh dengan inovasi, tetapi matlamat kita bukan lah untuk menyalin alam semula jadi," kata Gill Pratt, pengurus program DARPA.

"The Cheetah telah menjadi contoh yang terbaik untuk bagaimana kejuruteraan semulajadi telah berjaya mencipta kelajuan dan ketangkasan di kawasan yang kasar. Ia telah mendapat suntikan idea-idea dari reka bentuk alam dalam corak langkah, lenturan pada bahagian belakang, penempatan anggota dan kestabilan."






p/s : coooooolllll... 

Sumber : Here

6 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

first kakakaka robot dah ganti manusia

Anonymous said... Best Blogger Tips

orang yang comment first 1st, 2nd, 3rd ialah anjing bodoh, tolol, bengong

Anonymous said... Best Blogger Tips

robot yg berlari mengundur.. mcm shit2..awl2 dh da benda tanggal

Anonymous said... Best Blogger Tips

Cool??

Sedarlah umat islam....
Robot burut besi di udara dicipta & akhir apa kegunaannya?
Drone tanpa manusia utk bom manusia umat islam di afghanistan & iraq...

Robot darat pon sedang dicipta utk gantikan askar manusia.

Robot ni mgkn idea dr transformers yg jahat tu.
Jika jd kenyataan ia akan jd robot spy utk intip pergerakan askar islam kelak.blh jd utk membunuh & gerun krn laju.
Mcm x logikla aku citer tp time will tell...

Prince of Noob said... Best Blogger Tips

alamak... terminator is real

Anonymous said... Best Blogger Tips

Aku setuju dengan anon 10:05

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...