Utama

Utama 2

Geng Stress

TAWARAN HANGAT!!

BANNER UTAMA (728X90) = RM200/ sebulan



BANNER+IKLAN TEKS +ENTRY- RM250/ SEBULAN


REVIEW / ADVERTORIAL - RM50


APA TUNGGU LAGI?? SILA EMAIL


akustress3@gmail.com


Kongsikan Entri Kami

Saturday, 13 April 2013

Sejarah : Ibrahim Pendek, Pelakon Melayu Pertama Berlakon Di Hollywood (5 Gambar)


Ibrahim Pendek atau nama sebenarnya Ibrahim Bin Hassan dilahirkan di Taiping, Perak pada tahun 1932 adalah seniman filem Melayu terkenal bukan sahaja terhadap lakonan tetapi juga istimewa kerana beliau dikurniakan dengan tubuh badan yang kerdil iaitu berketinggian 130cm. Antara filem-filem terkenal lakonan beliau ialah Ali Baba Bujang Lapok, Nasib Si Labu Labi dan Keluarga Si Comat.


Sewaktu berlakon dalam filem Ali baba Bujang Lapok, pihak Universal International, Hollywood yang mengadakan lawatan ke Studio Jalan Ampas telah tertarik dengan lakonan beliau dalam filem tersebut. Dari saat itulah pihak Universal International telah menghantar surat tawaran kepadanya untuk berlakon sebagai pembantu seorang doktor dalam filem keluaran Hollywood itu. 

Bermula detik indah itulah beliau telah mencatat sejarah agung perfileman Melayu kerana beliau adalah pelakon Melayu pertama berlakon dalam filem keluaran Hollywood bersama Rock Hudson dan Gene Rowlands dalam filem The Spiral Road pada tahun 1962.

Selepas mencatat sejarah berlakon dalam filem tersebut, beliau telah ditawarkan sekali lagi oleh pihak Hollywood untuk terus berlakon dalam filem-filem keluarannya tetapi hajat beliau tidak kesampaian untuk meneruskan kerjaya beliau disana kerana pihak pemerintah pada ketika itu tidak meluluskan Visa beliau.


Jom tengok sikit sedutan filem The Spiral Road lakonan Allahyarham Ibrahim Pendek...


p/s : Bangga beb... Dapat pulak berlakon dengan Rock Hudson. Time tu Rock Hudson merupakan salah seorang dari pelakon yang sangat famous. Kira macam Brad Pitt la kalau masa sekarang. Bezanya, Rock Hudson ni mati disebabkan AIDS kerana dia seorang GAY. Yucks..

Sumber : Here

15 comments:

Prince of Noob said... Best Blogger Tips

1st!!! korang semua loser

Anonymous said... Best Blogger Tips

fuck u loser

Anonymous said... Best Blogger Tips

muka macm mus may lah siot..

Anonymous said... Best Blogger Tips

ape la admin ni..org sakit aids dikomen yucks plak..xbaikla..aids or hiv,they deserve to be respect..

Anonymous said... Best Blogger Tips

yucks sebab dia GAY n dapat AIDS. NO RESPECT DESERVED..!! tapi kalo AIDS sebab dapat dari mak bapak, or dpat dari kecuaian org lain, nak buat mcm mana kan.. bukan salah dia, so respect is deserve to these kind of AIDS people..ADMIN BETUL!! SYABAS!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

gilakkkkk

Anonymous said... Best Blogger Tips

meh sini aku lanchapkan konek korang dengan kertas pasir yg paling kaso...kah kah kah

Anonymous said... Best Blogger Tips

Sila laNcapkan konek kolazz boy pakai pahat anjing bsar kjaan ni
-anon changlun

jack ham said... Best Blogger Tips

Sial la.nak aku terangkan cmna lg sume salah kjaa..kalau DSAI memerintah hiburan kita dh lama setaraf holywood.korg dok bodoh undi najib watpe.aku merayu kali ni tlglah undi DSAI.reforrrrmasi ini kalilah

Anonymous said... Best Blogger Tips

siapalah pompuan cantik yang dibawa oleh Ibrahim pendek tu agaknya, nampak macam org melayu.

Anonymous said... Best Blogger Tips

skrip melayu?!wow!

Anonymous said... Best Blogger Tips

kena bagi anugerah la.....kamon zed zaidi!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

UMNO Terus Mara
Untuk Rakyat Malaysia

Nuar Neo said... Best Blogger Tips

lawa gak awek tu,hihi

Anonymous said... Best Blogger Tips

klu korg perasan dlm movie nie.senang2 mat saleh tu ckp bodoh kat ibrhm pndek.secara terang2 je kene dibodohkan dari dulu lg.bgn la wahai bngsa ku,jgn bia anda d jd kan pak pandir lg !!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...