Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Saturday, 13 April 2013

Info : Asal Usul Perkataan "Rock Kapak" (3 Gambar)


Jom baca asal usul nama Rock Kapak.. Sumber daripada blog 10tinsardin.

Statement yg selalu buat orang selalu confuse dan kerap kali di misunderstood kan.

Tapi kajian theory aku menunjuk kan bahawa, 'Rock Kapak' itu bermula dari perkataan 'Rock kapa' -without the 'K' at the end.

'Rock kapa' adalah shortform dari gabungan perkataan "Rock kah atau apa?" (Terjemahan omputih: "You rock? or what?"

Dulu, kalo lu orang pegi tengok konsert rock, time show nak start, pasti vokalist kumpulan rock itu akan diri depan stage dan jerit kepada penonton:

"AMACAM LU ORANG SUMAAAA??!! LU ORANG MAU ROCK KAPA..??!!" (how are you guys? you want to rock or what??)

So dari situ ler bermulanya perkataan 'kapa' dalam kamus mat rock dan menjadi ikutan mat-mat rock pada zaman itu.

Dalam ayat2 perbualan seharian juga, perkataan rock & kapa juga ader diselitkan demi mencerminkan jiwa & sanubari seseorang rocker itu. 




For example:

Apabila kita nampak member pakai style sikit, kiter musti puji...

"Wahh! Pakai sluar search kapa?" Or "Lu rambut dindong rock kapa??"

ATAU, kalo kita nak tegur member yg tgh jalan sorang...

"Dengar walkman sorang lagu rock kapa??"

ATAU, nak kenal-kenal dgn minah, abeh tu nak ajak dia gie ehemm ehemm.

"Fewwwiittt...jamboo minah nih. rock kapa??"


So, perkataan rock & kapa memang tak bole dipisahkan pada setiap ayat-ayat mat rock itu.

Mungkin dari situ lah ianya merebak dari satu molot ke satu molot mat rock yg lain.

Oleh kerana sebutan itu telah dipassing dari berjuta-juta molot ke berjuta-juta telinga, maka sebutan itu pon bertukar-tukar. Ianya menjalani satu transformasi dalam sebutan dan keaslian dan sebutan asal nyer telah hilang.

Maka, dari situ lah sebutan 'Rock kapa' telah bertukar menjadi 'Rock Kapak'.

So, conclusion aku, perkataan 'Rock Kapak' itu terbit dari sebutan dan pendengaran yg salah, tetapi ianya masih terus digunakan oleh mat-mat rock selepas zaman rock kangkang.



p/s : Zaman kemuncak muzik rock Malaysia.. Lirik penuh bermakna dan puitis.. bukan macam lagu sekarang... "asalkan aku okay..duit dalam kocek.. hidup mesti sederhana...kaya macam datuk k..bla3.. " mesej bagus..tapi elemen puitis tarak..

Sumber : here

25 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

Pegi balik rumah pakai seluar...kasi ROCK!!!!!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

Lulu chan

Anonymous said... Best Blogger Tips

lagu sekarang sampah

Anonymous said... Best Blogger Tips

pada zaman 90an dulu kebanyakkan konsert dilakukan di kawasan2 letak kereta(car park) sebab ruang yang luas bila tiada kereta pada waktu malam, pada masa itu band2 yang ada tidak boleh mengharapkan sponser semata2 untuk menyewa pentas yang mahal untuk persembahan jadi mereka terpaksa survive sendiri...dengan itu otai2 memberi nama rock kapak semperna rock carpark atau konsert rock di tempat letak kereta,...@man70

Anonymous said... Best Blogger Tips

sume salah.. sebenarnya dulu2.. sapa melalak lagu rock.. mak dorang kapak gitar tu.. nonA

Anonymous said... Best Blogger Tips

Kolazz boy anjing main dgn babi hutan
-anon changlun

jack ham said... Best Blogger Tips

Sokong la lg najib dah berleluasa rock xsenonoh ni.kalau pemimpin teragung DSAI perintah jgn harap nk ade hiburan terpesong cmni.oleh itu marilah kita undi pemimpin no1 didunia dn plh disegani dimana2 shj.reformasi ini kallllilahhhhh.tukar kjaan woiii

Anonymous said... Best Blogger Tips

Ele...ckp lbh..mcm la kau xlyn muzik rock...tpu la xpnh kn...baik la mlyn lagu rock dr trlibat dgn bnde xsenonoh dn swktu dgnnye...DSAI kau ckp pemimpin tragung???ish3 buta ht dh kau ni...kau msti gay kn...wakakakakakaka....

Anonymous said... Best Blogger Tips

yes betul lagu sekarang SAMPAH. lirik senang sgt nak reka. lagu dulu dulu susah kot nak reka lirik dia. mungkin ikut peredaran masa, lirik yg bagus makin lama makin pupus akibat manusia semua bengap sbb ikut kata kata Najib. (M.Basir)

Anonymous said... Best Blogger Tips

Rakyat Malaysia dimomokkan bahawa setiap sesuatu yang salah dan setiap kegiatan maksiat adalah berpunca daripada fitnah UMNO. Walhal tiada satu pon penafian peribadi oleh pemimpon yg terlibat itu sendri tetapi berakhir dengan statement 'saya serah kepada peguam saya'.

Anonymous said... Best Blogger Tips

hidup mustafa ali1

Anonymous said... Best Blogger Tips

mustafa ali konek panjang....wa caya sama lu....

naim harun said... Best Blogger Tips

'cun wa cakap lu'. Asal dari mana lak? :)

Anonymous said... Best Blogger Tips

Lu org ni gua tengok parti politik BN ka...PKR ka..kapa?? :p

Anonymous said... Best Blogger Tips

SYJ!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

cam tak betul ja. maksudnya org utara la pelopor perkataan tu?
naper tak jadi rock keper? rock mender? rokerrr? rockmungg?

Anonymous said... Best Blogger Tips

Rock tok mung

Anonymous said... Best Blogger Tips

memandai ja ko ni admin~
DJ Radio y namakan rock kapak ni..
DJ THR dulu tahun 90 an y bg nama ni..

Anonymous said... Best Blogger Tips

UMNO Terus Mara
Untuk Rakyat Malaysia

mr.fapson said... Best Blogger Tips

bohong je citer nie...citer sbenarnya mcm anon 22:55 tu ckp...dulu wat konsert kt carpark...

Anonymous said... Best Blogger Tips

salah..rock kankang selalu buat di carpark2 kereta..fan fair..jgn main cipta jk suka2..sila tanya smbody yg lebih berumur

Nuar Neo said... Best Blogger Tips

lagu skang cam bodos,xsedap..

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku rase rock kapak ni memang dimaksudkan dengan kapak. Sifat kapak tu sendiri match dgn identiti rock tersebut. haha, sebagai seorang guitarist, aku tak minat langsung dgn riffs2, solo2 lagu sekarang, macam bapok je. aku dah main lagu avenged, bullet , trivium tapi macm dah tak sesuai dgn identiti melayu kita ni. so sekarang aku lyn search dan wings, nak elaborate hasil2 kerja joe, kid , din , and hillary ang. haha.. pada penyokong PR tu, pk 2 kali. hidup ni kena berusaha, jgn semua nak free, percuma. malu dgn cina ngan india tgk orang melayu ni senang dibeli. ok, peace.

kisa said... Best Blogger Tips

tapi bkan lu ke yg salah dengar bro...btol ler rock kapak...kapak tu maksudnya ganas kan..hentam je lah apa apa pun bulih

Encik Seli ali said... Best Blogger Tips

Hidup Rock!!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...