Utama

Utama 2

Geng Stress

TAWARAN HANGAT!!

BANNER UTAMA (728X90) = RM200/ sebulan



BANNER+IKLAN TEKS +ENTRY- RM250/ SEBULAN


REVIEW / ADVERTORIAL - RM50


APA TUNGGU LAGI?? SILA EMAIL


akustress3@gmail.com


Kongsikan Entri Kami

Friday, 26 August 2011

Info : Formula Matematik Untuk Cari Juzuk Dalam Al-Quran


Mesti ramai yang sukar nak cari juzuk dalam al-Quran kan? Kali ni aku nak share cara mudah untuk mencari muka surat juzuk-juzuk di dalam Quran dengan hanya menggunakan formula matematik yang sangat simple. Mungkin korang dah penah bace post pasal nih, tapi apa salahnya share lagi kepada yang blom baca kan?? 

Formulanya:

1. (Juzuk yang dicari - 1) x 2 = Jawapan
2. Jawapan tadi ditambah 2 dibelakang (bukan + 2 tapi letakkan je no 2)

Jom kita cuba!!

Contoh 1
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 5 di halaman ke berapa:
((5-1) x 2) = 8, letak no 2 selepas 8

5-1 = 4, 4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 x 2 = 8
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 5 adalah pada halaman 82

Sekarang lihat pada Quran dan anda akan lihat Juzuk 5 bermula pada halaman 82. Menarikkan?


Contoh 2
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 10 di halaman ke berapa:
((10-1) x 2) = 18, letak no 2 selepas 18

10-1 = 9, 9 perlu didarab dengan 2 jadi 9 x 2 = 18
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 10 adalah pada halaman 182


Contoh 3
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 23 di halaman ke berapa:
((23-1) x 2) = 44, letak no 2 selepas 44

23-1 = 22, 22 perlu didarab dengan 2 jadi 22 x 2 = 44
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 23 adalah pada halaman 442

Selamat beramal! 


Sumber: Aby


3 comments:

Prazo said... Best Blogger Tips

nice!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

wow! impessive!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

@AnonymousImpressive

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...