Kongsikan Entri Kami

Friday, 11 January 2013

Info : Sejarah & Asal Usul Lambang Bintang Bucu Enam Israel (3 Gambar)Ketika Salahuddin al-Ayubi dapat mengalahkan tentera salib di Jerusalem , beliau membawa dua mimbar dari Halab ( Aleppo ) Syria , tempat dimakamkan Saidina Khalid al-Walid . Saidina Khalid al-Walid antara sahabat yang berjuang untuk membuka kota Jerusalem ini. Setelah enam ratus tahun kemudian, Jerusalem berada di dalam tangan tentera salib. Pada tahun 1187, ia berada ditangan Islam kembali. Mimbar ini sebagai simbol bahawa masjid ini telah di dalam amanah Islam semula.

Satu mimbar diletakkan di masjid al-Aqsa, satu lagi di masjid al-Khalil (Masjid dimakamkan Nabi Ibrahim a.s). Apa yang menarik adalah di mimbar ini ada bintang berbucu enam iaitu lambang Israel sekarang. Sebenarnya bintang enam ini adalah lambang bangsa Arab Kan’an. Ia ada sejak ribuan tahun dahulu. Bangsa Arab Kan’an menggunakan bintang ini sebagai lambang kaum mereka. Sebab itu, ketika Salahuddin datang, dia membina tingkap ini dengan mengekalkan lambang bintang enam ini sebagai menghormati kaum Arab Kan’an yang telah Islam.

Orang Kan’an merupakan penduduk asal tanah Palestin ini. Sebelum Israel dibawa oleh Nabi Musa ke Palestin, mereka telah ada. Umur mimbar ini hampir seribu tahun. Tingkap dan mar-mar di dinding ini berumur ratusan tahun. Orang Israel menggunakan lambang ini baru dalam 100 tahun. Mereka menggunakan lambang ini dengan alasan seolah-olah mereka penduduk asal seperti Arab Kan’an di sini.

Di dalam Islam kita dilarang memakai lambang orang kafir. Bukan sahaja lambang, menyerupai sesuatu kaum pun kita dilarang.

Hadith yang diriwayatkan oleh Abu Daud,

“Barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia akan tergolong di dalam kaum itu”.

Israel menggunakan lambang bintang enam untuk menyatakan dia adalah penduduk asal Palestin ini. Mereka mengarang buku-buku yang menyatakan mereka adalah penduduk asal dengan menafikan bahawa Arab Kan’an adalah penduduk asal di sini. Lambang Israel

Sebab itulah, Syeikh Yusuf Abu Sunainah menekankan kepada pemuda-pemuda Palestin agar kembali mendalami sejarah.

Apabila sejarah tidak diajar, maka akhirnya, sesorang akan hilang jati dirinya. Inilah yang sedang berlaku bagi penduduk Palestin yang bersekolah di sekolah rasmi. Enam puluh tahun berada di dalam jajahan Israel bermakna sudah masuk generasi ketiga tanah ini dijajah.

Penduduk Palestin merasa selesa berada di bawah Israel kerana semua kelengkapan telah cukup dan keadaan di sini lebih selesa dari negara Arab lain. Tidak sedikit yang lebih bangga memakai passport Israel dari memakai passport Palestin atau Jordan .  

Sumber : Here

13 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

Murum C3 1st..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Very good info. Tq.

Anonymous said... Best Blogger Tips

tukaq kerajaan

Unknown said... Best Blogger Tips

Betul, begitulah ceritanya..
Nice Admin...

Anonymous said... Best Blogger Tips

anon 01:51,spender hang tu tukaq dulu... dah naik kuning kaler... ari2 dok pki.. busuk cek oi...

Unknown said... Best Blogger Tips

nice info..

SERAM:HANTU KEPALA PUTUS DITEMUI!
LAWAK:GADIS CANTIK INI MENGAMBIL GAMBAR DENGAN BUAH DURIAN!
SADIS: GAGAL BERSETUBUH KERANA ZAKAR TERLALU BESAR!

Anonymous said... Best Blogger Tips

anon 09:44,ko slalu ke cium spender anon 01:51 tu?haha..bese la tu lumrah penyokong2 kerajaan..slalu cium jubo2 bn..

Anonymous said... Best Blogger Tips

anon 21:50... ang pon pki bendera pas wat spenda kn...lek sudah... haha!

Anonymous said... Best Blogger Tips

anon 21:50..pkai spender ape pn xksh la..jnji x isap cium jubo2 bn..hahahahaha..

Anonymous said... Best Blogger Tips

anon 00:49..pkai spender ape pn xksh la..jnji x isap cium jubo2 bn..hahahahahaha..

Anonymous said... Best Blogger Tips

baguih hang xcium juboq bn... sbb ang suka jilat juboq anuar brahim... hehe...

Anonymous said... Best Blogger Tips

eh,bkn syrt nk jd cacai bn kne isap cium jubo dorg sorg2 ke?ko kan cacai bn..msti dh merase sume org punye ni?hihi..mst comel muke ko tgh isap cium tu..nk tgk blh..hoho..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Pencetus pergaduhan mcm ko nie patut pupus... ape slh anuar? Klau dia slh pun diam2 jelah, dosan mengata/mengumpat/mencaci lagi bsr dri membunuh

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...