Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Wednesday, 19 June 2013

Kesian : Kanak-Kanak Cacat Disisihkan Ketika Penggambaran Kelas (3 Gambar)


Selalunya apabila anak pulang bersama ‘gambar kelas’ ia pasti menarik perhatian ibu bapa yang ingin melihat guru dan rakan-rakan anaknya yang sudah satu tahun belajar bersama-sama.

Bagaimanapun, hati seorang ibu bernama Anne Belanger dari New Westminster, Canada sangat terhiris apabila melihat anaknya disisihkan jauh daripada barisan rakan-rakan lain dalam gambar tersebut.

Meskipun anaknya, Miles Ambridge, 7, mengalami masalah kesihatan spinal muscular atrophy (otot otrofi tulang belakang) hingga terpaksa berkerusi roda, baginya itu bukan alasan untuk bertindak kejam demikian rupa.

Dia dan suami, Don Ambridge tambah sedih apabila melihat anak mereka kelihatan tersenyum lebar dalam gambar tersebut, barangkali kerana terlalu naif untuk mengerti layanan buruk yang sedang diterimanya.

Susulan perkara ini, pihak sekolah menerima kecaman lalu mengatur semula sesi bergambar Miles bersama rakan-rakan kelasnya.

Herbert Spencer Elementary bagaimanapun menyalahkan syarikat yang diupah bagi mengambil gambar kelas sebagai punca kejadian berlaku.


p/s : Kesian.. 

Sumber : Here

18 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

Sedey...ap slh dy..hmm...

Anonymous said... Best Blogger Tips

comel

Anonymous said... Best Blogger Tips

sy ni pon OKU jgk faham sgt ape rase di sisih kn

Anonymous said... Best Blogger Tips

ni semua salah anon2 kat atas !!!!.....

Anonymous said... Best Blogger Tips

salah anuwar!!!! budak ni diliwat sampai CACAT!!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

Anon 19:12...gituh!

Anonymous said... Best Blogger Tips

LetAklah dia tengah2...aku paham perasaan dia

Anonymous said... Best Blogger Tips

comel dikni....takpe dik.....belajar sunggug kelak psti ramai nak ngan dik....

Anonymous said... Best Blogger Tips

Hehe kesian fizzy kola cacat smpi cmtu

anna hashim said... Best Blogger Tips

tindakan mak budak ni mmg tepat..sepatutnya cikgu dia pun sensitif sket benda2 mcmni...budak tu naif, tak tau apa2....photog pun bangang...

metalmachine photographer said... Best Blogger Tips

bkn disisihkan rasenye...
tp salah fotografer yg x pandai susun...
sepatutnya, dia letak la OKU tu kat tgh2 barisan depan ke, atau guru kelas berdiri sebelah budak OKU tu ke... tp iye lah, kalo dah 1 sekolah die nak kene susun, jenuh jugak kepala otak nak mikir....
*melainkan mmg 1 kelas ngan guru tu pakat2 nak bergambo camni... hati manusia, sape tau....

Anonymous said... Best Blogger Tips

halo..takkan nak letak dia atas kerusi panjang? dia kan berkerusi roda. agak2 la nak mengutuk..

jack ham said... Best Blogger Tips

cikgu lawa....

Anonymous said... Best Blogger Tips

Itulah hakikatnya kehidupan OKU, Jika OKU itu anak datuk atau berkepentingan, dilayan tahap VVVIP, tetapi bila OKU itu dari golongan yang tidak seberapa dan hidup sebatang kara, OKU itu dilayan bagai sampah.

sesetengah Manusia yang normal, hakikatnya mempunyai 99% kebodohan dalam diri mereka. sebab apa saya berkata begitu, sebabnya sesetengah orang normal hanya perjuangkan hak-hak orang normal sahaja, tetapi hak-hak OKU, langsung tidak diambil peduli malah segala hak-hak OKU , dirampas sesuka hati mak bapak diorang, baik dari segi kemudahan yang disediakan OKU seperti Parking kereta, rem, tandas OKu dan lain2.

Bangkitlah wahai orang MELAYU yang masih BODOH.

Anonymous said... Best Blogger Tips

sedihnya :( beriya budak tu sengetkan badannya ke kanan sikit, kononnya nak nampak tak jauh sangat dengan kawan2 yang lain.. kesian dia, aku faham perasaan mak dia

jack azhar said... Best Blogger Tips

:(:(:(..sedih la plak nengoknye..bukan die mintak jd cmtu..........

Anonymous said... Best Blogger Tips

ni semua salah najib...kasi budak ni makan duit br1m ngan makanan 1malaysia....sampai cacat budak tu ...rosmah pon satu pergi peluk budak sampai patah tulang ....dah tau badan gemuk cam bapak babi .....anon bn hisap suka sangap pantat sharizat dab hisap konek shaberry...

Anonymous said... Best Blogger Tips

I think it's just kerusi roda budak tu tak boleh masuk celah2 kayu yang budak2 lain duduk..tu je..but kenapa cikgu tu tak tolong alihkan budak tu duduk kat kerusi kayu bersama dengan pelajar lain? mungkin sebab budak tu taknak, or sebab budak tu tak boleh dialihkan dari kerusi roda dia..it is just an assumption..tak berani nak judge. only Allah knows.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...