Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Tuesday, 25 June 2013

Info : "Buqa'awiyya", Satu-Satunya Sahabat Nabi Yang Masih Hidup Sehingga Kini (3 Gambar)


Inilah pohon yang memahami cinta buat Nabinya Muhammad SAW صلى الله عليه وسلم. Pohon yang diberkati.

Sehingga sekarang pokok ini masih hidup lagi di Jordan. Sebab itu ianya digelar "the only living sahabi" atau "sahabat Nabi yang masih hidup".

Ketika Rasulullah صلى الله عليه وسلم keluar ke Syam bersama Maisarah -pekerja Sayyidatuna Khadijah ra- untuk berniaga, Baginda صلى الله عليه وسلم pernah berteduh di bawah pohon ini sebelum sampai ke sana.

Semasa Baginda صلى الله عليه وسلم berteduh di bawahnya, dahan dan ranting² pohon ini bergerak menaungi Baginda صلى الله عليه وسلم daripada cahaya matahari.

Seorang paderi yang melihat kejadian ini datang bertemu Maisarah & menunjukkan kepadanya pohon tempat teduhan Rasulullah صلى الله عليه وسلم itu dengan berkata: "Hanya seorang Nabi sahaja yang berteduh di bawah pohon ini."

Pohon ini terletak di tengah padang pasir bernama Buqa'awiyya di negara Jordan. Dari segi geografi, ia berdekatan dengan kota Bosra di Syria. Sebagaimana kita tahu, Rasulullah S.A.W 2 kali tiba di Bosra 1. Ketika bersama bapa saudaranya Abi Talib sewaktu berumur 12 tahun & bertemu dengan Rahib Buhaira dan terserlah tanda kerasulan baginda di belakang bahu sepertimana tercatat dalam kitab injil tentang tanda kerasulan nabi akhir zaman. 2. kali kedua rasulullah ke bosra membawa barang dagangan saidatina khadijah. apa yg menarik..selepas dari tanah Tabuk hingga ke Bosra sejauh lebih 500km..kita tidak akan berjumpa dengan pokok seumpama di atas.

~ Lihatlah sampai hari ini ia tetap subur walaupun berada di tengah-tengah padang pasir yang kering kontang. Tiada tumbuhan hidup sepertinya. ALLAH menghidupkannya dengan kehendak-NYA jua, ALLAHU ALLAH.

Dan di dalam foto ini juga, Habib Umar Benhafidz seorang daripada keturunan Rasulullah صلى الله عليه وسلم menziarahi pohon di mana Rasulullah صلى الله عليه وسلم- pernah berada di situ.

Wallahhualam...


p/s : Allahuakbar.. 

Sumber : Here

12 comments:

mimsinlammim Ilyas said... Best Blogger Tips

subhanallah...rindunya kami pada mu ya Rasulullah SAW

mimsinlammim Ilyas said... Best Blogger Tips

subhanallah...rindunya kami pada mu ya Rasulullah SAW

Anonymous said... Best Blogger Tips

Kepade yang bukan muslim
Plss jangan mencerce agama orang lain
Kepada yang Muslim ingatlah balasan tuhan

Anonymous said... Best Blogger Tips

Subhanallah..Allahuakbar..pokok ini lebih mulia daripada aku..dia pernah meneduhi baginda rasulullah saw..Allahhurabbi..

Anonymous said... Best Blogger Tips

lepasni konfom bnyak org melayu pergi sana..sebab nak puja pokok ni.....tau2 je la org melayu.........

Anonymous said... Best Blogger Tips

subhanallah

Anonymous said... Best Blogger Tips

Kuil hindu buat bawah pokok. Melambak kat Selangor

Anonymous said... Best Blogger Tips

kalo mintak nombor ekor kat pokok nie.. mesti kena juta-juta ringgit...

Bukan Najwa Latif said... Best Blogger Tips

Subhanallah!

noeysabah said... Best Blogger Tips

selawat dan salam utk rasul saw junjungan mulia lebih baik dari mencerca agama lain..
nabi saw tak pernah ajar kita cerca agama lain..

Anonymous said... Best Blogger Tips

anon 26 June 2013 07:37 Muka kau mst mcm anjing kacuk babi

Harimau-Menaip said... Best Blogger Tips

Pokok ini tidak berkuasa apa-apa...sebab tu lah Umar r.a. menebang pokok tempat berlakunya Baiah...taknak benda macam ni berlaku..

Ia hanya sejarah..tak layak pun di gelar "Sahabat" kerana definasi sahabat adalah lain.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...