Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Wednesday, 15 May 2013

Sejarah : Heracleion, Bandar Mesir Purba Yang Hilang Ditemui Selepas 1200 Tahun (7 Gambar)


Sebuah kota era Mesir purba iaitu Kota Heracleion telah ditemui oleh sepasukan ahli arkeologi selepas 1,200 tahun tenggelam di bawah permukaan laut. Pasukan ahli arkeologi turut menemui pelbagai artifak yang terpelihara dengan baik pada kedalaman 30 kaki di bawah permukaan Laut Mediterranean di Aboukir Bay yang terletak berhampiran Alexandria yang mengisahkan perihal sebuah kota pelabuhan purba yang terkenal pada masa itu.

Menurut Telegraph, "Penyelidikan lanjut kini menunjukkan bahawa Thonis-Heracleion merupakan sebuah kota pelabuhan yang penting bagi urusan perdagangan Laut Mediterranean dan Sungai Nil".

"Pihak penyelidik juga mendapati kota ini telah dibina di atas permukaan tanah liat yang bercampur dengan tanah pasir, dan memungkinkan ia tenggelam ekoran kejadian gempa bumi di rantau itu."



p/s : Fuyoo... 

Sumber : Here

10 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

masa bandar ni dibina, tanah melayu cuma hutan tebal melimpah-limpah...orang melayu bogel x pakai baju, tangkap tupai atas pokok.....

Anonymous said... Best Blogger Tips

mana incik tau diorg x pkai bju..incik pn bru je lhir n hdup skang..bodoh pnye anan 21:03

Ceuceu said... Best Blogger Tips

wow sambil koprol =))

Anonymous said... Best Blogger Tips

Aku sokong anon kat atas skali, berak pun lap pkai daun

Anonymous said... Best Blogger Tips

Ingt zaman nabi, bermula nabi adam smpai nabi muhammad, sejarah manusia di hitung berdasarkan zaman nabi2, x da pon kata x pakai baju? Adakah?

Anonymous said... Best Blogger Tips

Makin bertambah la buku sejarah budak sekolah

adam said... Best Blogger Tips

bku yg sdie ade pon ptut drombak blik,,,,sjarah melayu,,,,tanah melayu,,,kemerdekaan,,, tali barut british,,,dkalangan melayu sndri,,,mne la krajaan nk tulis,,,yg ikut predaran zaman paliolitik bagai,,,tu sume agenda yahudi,,,,predaran zaman yg btul adlah,,,mngikut zaman para nabi dan rasul,,,spm skang ni pon sapa x lulus sjarah pon xpe,,,psal yg ade dlm buku tu x sume btul,,FAKE!!!!

sahibuzzaman said... Best Blogger Tips

peradaban mesir tp bangsa lain yg amik kesempatan dn bangga dgn sgala penemuan..korang x malu ker mengangkat bangsa2 barat ni sedangkan jelas terbukti tamadun islam lg maju dn canggih..tgok la mesir sendiri byk khazanah nya..tp malang bangsa barat lak yg explore then war2 kn ke seluruh dunia mereka lah bangsa yg hebat dn berjaya..buku la minda dn rajin2 la mengkaji bkn asik facebook 24 jam fitnah sana sini..bykkan membaca cri la ilmu bkn mencerca sesama kita.

Acazt Idriz said... Best Blogger Tips

Kesian ko rabun sejarah...nasib baik xbute sejarah...gi study la psl lembah bujang...ingt org melayu xda tmadun ke...gi baca kajian asal usul melayu oleh zaharah sulaiman...baik dr sudut dna ke...arkeologi ke...sosiologi ke...geoghraphy ke...kesian..cih..cih..cih...cih...cihhhh...

Acazt Idriz said... Best Blogger Tips

Bule tahan bengap ko ye...tau nk maki bangsa lain je...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...