Utama

Utama 2

Geng Stress

TAWARAN HANGAT!!

BANNER UTAMA (728X90) = RM200/ sebulan



BANNER+IKLAN TEKS +ENTRY- RM250/ SEBULAN


REVIEW / ADVERTORIAL - RM50


APA TUNGGU LAGI?? SILA EMAIL


akustress3@gmail.com


Kongsikan Entri Kami

Wednesday, 2 January 2013

Info : Anda Tahu Maksud Lampu Putar di Kedai Gunting Rambut? (6 Gambar)


Tahukah korang maksud tiang yang berwarna putih biru merah yang berputar di depan kedai gunting rambut? Sebenarnya trademark kedai gunting rambut itu mempunyai sejarah yg tersendiri, mari baca kat bawah nih..

Pada zaman pertengahan, bukan hanya rambut yang boleh dipotong di "barber shop" tapi juga mampu menjalankan pembedahan kecil, mencabut gigi dan menyedut darah mengunakan lintah (pada zaman itu lazimnya penyedutan darah dilakukan bagi tujuan perubatan)


Penguasa Perancis meletakan dua tahap perubatan iaitu ahli bedah profesional (doktor) dan tukang bedah amatur (tukang bedah yang ada di barber shop)

Pada abad ke-14 tukang bedah amatur telah dibenarkan mempunyai pekerja dan mereka juga dibenarkan untuk mendalami ilmu bedah profesional di fakulti kedoktoran di Paris University.


Ambroise Pare yang merupakan tokoh bedah moden yang juga ahli bedah kerajaan Perancis juga sebenarnya bermula sebagai tukang bedah barber Shop.


Pada mulanya penggunaan tiang lampu berwarna putih dengan warna merah dan biru yang berputar melilit adalah kebiasaan bagi para tukang penyedut darah yang menjemur pembalut/bandage yg telah digunakan dan berlumuran darah didepan klinik mereka.

Lalu pembalut/bandages yang dijemur itu di tiup angin sehingga berputar melilit menimbulkan variasi warna merah putih, lama kelamaan kebiasaan itu menjadi trademark di setiap klinik sekaligus juga merupakan pemberitahuan kepada khalayak ramai bahawa tempat itu adalah klinik Barber Shop.



Seiring dengan berjalannya waktu, pemandangan itu buat sebahagian orang tampak menjijikkan, maka dibuatlah tiang putih yang di cat dengan warna merah dan biru sebagai pengganti pembalut/bandages yang digantung.

Tiang warna putih menggambarkan pembalut/bandages, warna merah adalah aliran darah sedangkan warna biru menggambarkan urat/pembuluh vena tempat darah disedut, bulatan diatas tiang menggambarkan bekas untuk penyimpanan lintah, sementara bulatan dibawah adalah bekas untuk menampung darah, tapi waktu itu modelnya masih lagi statik, iaini masih tidak berputar

1950an: Amerika menghasilkan model lebih sempurna, iaitu yang boleh berputar dan bekas yang diatas tiang diganti dengan bola. Sementara pemakaiannya bukan lagi untuk klinik sedut darah tapi untuk tempat memotong rambut sahaja

1950 - 1967: Dari hanya satu perusahaan saja telah terjual sebanyak 50,000 buah tiang tanda Barber Shop ini, seiring dengan percambahan Barber Shop di Amerika maka pada tahun 1996 penjualannya mencapai rata-rata 70,000 buah



Namun sehingga tahun 1996 penjualannya merosot teruk kerana ada peraturan yang membatasan pemakaian tiang ini dengan alasan boleh memusingkan/memeningkan kepala jika terlalu banyak dipinggir jalan dan boleh menganggu penumpuan pemandu-pemandu

Walaupun demikian, model tiang ini merebak pesat ke seluruh dunia dan hampir seluruh dunia juga sepakat bahawa tiang ini adalah sebagai tanda menunjukkan tempat memotong rambut atau Barber Shop

Akhir sekali, jika tiang berputar bererti barber shop itu buka, demikian sebaliknya jika berhenti berputar bererti tutup.


p/s : Hope dapat memberi ilmu...

Sumber : Here

17 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

Murum C3 1st..

Anonymous said... Best Blogger Tips

oo baru aku taw.. Nice info

Carlos Santiago said... Best Blogger Tips

Gila ko..baik mnum C4 terus.. BANkami

Anonymous said... Best Blogger Tips

terima kasih admin sal telah berkongsi info, harap di teruskan berkongsi info-info yg berguna daripada gambar perempuan x cukup kain.

Prince of Noob said... Best Blogger Tips

tapi kenapa kedai gunting rambut kat rumah aku takde pun lampu putar alam ni?

khairul ridhwan said... Best Blogger Tips

thanz admin 4 da info

Anonymous said... Best Blogger Tips

nice In4..:)

dan said... Best Blogger Tips

i like....

husna farisatul aliya said... Best Blogger Tips

info yg mnarik utk tatapan pmbace :)

Anonymous said... Best Blogger Tips

king of the restoration ada benda ni..

emm said... Best Blogger Tips

wah..dari dulu tertanya2 lagi pasal apa..thnks asg..very nice info.. *thumbs up*

Anonymous said... Best Blogger Tips

betol tu anon 21:22
pnh tgk kat king of restoration.
nice info btw

Anonymous said... Best Blogger Tips

good info admin!

-ameba

mazeer mohamad said... Best Blogger Tips

tahniah. kau baca jugak ke ni?

GEMPAR:REMAJA 13 TAHUN GILA SEKS!
DEWASA:HUBUNGAN ANTARA WANITA DAN PISANG!
ILMIAH:DUGAAN LELAKI MENYAKSIKAN PAYUDARA WANITA!

Anonymous said... Best Blogger Tips

bagus admin... ce cari info yang berguna lagi k... tq

Anonymous said... Best Blogger Tips

woooo best! mcm ni la baru dikatakan info brathah! tp kalau ko rajin kua info pasal miranda kerr pun takdehal gak hehehe

FEDERAL UNIVERSITY OYE EKITI said... Best Blogger Tips

Welcome to FUOYE

The Federal University Oye-Ekiti is a Federal University of Nigeria poised to take education to the next level not only in sub-saharan Africa but indeed to the rest of the world. Established in 2011, offers students from all backgrounds degrees in Agriculture, Engineering and Sciences as well as Arts/Humanities. for more details click here http://ecampus.fuoye.edu.ng

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...