Utama

Utama 2

Geng Stress

TAWARAN HANGAT!!

BANNER UTAMA (728X90) = RM200/ sebulan



BANNER+IKLAN TEKS +ENTRY- RM250/ SEBULAN


REVIEW / ADVERTORIAL - RM50


APA TUNGGU LAGI?? SILA EMAIL


akustress3@gmail.com


Kongsikan Entri Kami

Thursday, 3 January 2013

Info : Realiti Sebenar Tentang Duit @ Wang (Gambar)


Mungkin kita x pernah terfikir dan terlintas nak ambil tau, Apa itu Wang @ Duit ? sebab kita lahir je dah tau, kertas yang tertulis "Wang ini sah diperlakukan dengan nilai" adalah wang. tapi, bagaimana sehelai kertas yang asalnya kosong boleh menjadi wang ? Hmm.. mungkin sbb ada tanda tangan Gebenor dan wang tu dicetak oleh Bank Negara ( Bank Pusat ). Mungkin takde masalah kot Bank Negara (Bank Pusat) Cetak Kertas jadi wang. Sekilas pandang, Pegi ke KFC bawak Rm10 boleh dapat ayam goreng 2 ketul. Wang kertas ini Takde masalah ape2 pun.... so, ape nak dikesahkan dengan wang kertas ????

Tapi, penah x kita bertanya, kenapa dalam dunia yang serba moden ini, masih ada negara-negara yang miskin, contoh, Somalia, Sudan negara-negara benua Afrika. Kenapa masih ada orang yang mati kebuluran terutamanya kanak-kanak di Somalia. kenapa perlu orang Indonesia, Myanmar, Bangladesh, India bersusah payah datang ke Malaysia untuk cari wang ? Kat Negara dorg x de wang ke ? Jelas, Ada sesuatu yang tidak kena....... Dan perkara itu adalah sistem wang kertas


Bagaimana sistem wang kertas ini membawa masalah ????????????????????

Contoh yang sangat mudah

Ramai orang mengenali apa itu IMF dan World Bank bukan ? Jadi, apa masalah dengan 2 organisasi dunia ni.. Disebabkan kita telah menerima sistem wang kertas yang mana dikawal oleh 2 organisasi ini, dengan sebab itulah perkara yang diatas berlaku.. Bagaimana ????

Contoh, Jika sesebuah negara sangat memerlukan wang untuk pembanggunan katakan negara Antartika.
IMF: yes, no problem mate, saya boleh bagi kamu pinjam wang, nanti bayar la balik, tapi, kena bayar faedah juga
Antartika: hmm... ok...
IMF: Berapa kamu nak ?
Antartika: 100 juta USD bole ?
IMF: boleh aje, nak pinjam lebih lagi pun boleh.....

Nanti sekejap ????? macam mana IMF boleh begitu banyak wang ??? mana dia dapat wang tersebut ??? oooo... ye x ye... IMF ada mesin pencetak wang... cume perlu, kertas kosong, dakwat dan boleh la cetak sesuka hati bapak mereka bukan ?????

Eh, nanti sekejap sekali lagi... kalaulah IMF cetak 100 juta USD untuk beri pinjaman kepada Antartika, dan Antartika perlu bayar balik 100 juta USD + faedah (katakan 50 juta USD), kat mana pulak Antartika nak cari 50 Juta USD untuk bayar faedah yang dikenakan ??? yang boleh cetak wang cuma IMF..

Inilah jerat paling halus yang ada didalam ekonomi dunia.. jawapanya, Antartika perlu membayar faedah dengan memberi kepada IMF dengan hasil Bumi yang ada pada Antartika, mungkin emas, perak, timah, minyak, getah...

Bukan saja IMF membina kekayaan mencetak wang atas angin malah mencuri hasil bumi negara lain secara halus

Bayangkan, Jika IMF meminta kepada Antartika untuk membayar semula pinjaman pada esok hari selepas sahaja Antartika membuat pinjaman, bukan saja Antartika hilang 100 juta USD malah masih berhutang nilai faedah, 50 juta USD.

Jika dulu perlukan kertas, dakwat dan mesen mencetak, tetepi, sekarang ni lebih hebat lagi.. cume, on komputer, log in, press key "1" dan "0" 9 kali dan press "enter" nah.. ini lah wang.. wang yang tidak boleh dipegang cuma bole dilihat nilainya pada skrin komputer saje..

Perkara yang kita tidak perasan adalah:
Tujuan perang dunia 2 dan perunduran mereka adalah untuk memperkenalkan sistem wang kertas.

p/s : duit kertas sekarang bersifat apungan bukan bersandarkan sesuatu bernilai.. sebab itulah kerajaan Kelantan dah start nak wujudkan sistem dinar & dirham...

Sumber : Here

27 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

babi ko budak atas aq nie..aq lahh first ! n lupe..kat last skali tuh xtulis from sape..


MR.VIRGINITY

Anonymous said... Best Blogger Tips

1st

Anonymous said... Best Blogger Tips

Dr.M pon dah pernah cakap kt negara OIC utk gunakan dinar emas, t'utama utk urusan jual beli minyak.

Anonymous said... Best Blogger Tips

nice info dude .. zaman skrg xde bnda yg nama duit ni mmg x sah .. ni semua bala.. bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala bala

Anonymous said... Best Blogger Tips

yeke kerajaan pas dulu nk wat dinar emas? rasanya pemimpim umno yg bernama Dr Mahathir mohamad yg cetus dulu. dan idea cetusan beliau lagi hebat! meliputi semua negara2 islam.

Anonymous said... Best Blogger Tips

ye ke mahathir yg cetus?bukan Nabi Muhammad ke yg cetuskan?taksub mahathir la ko ni...cais..

Anonymous said... Best Blogger Tips

tukaq kerajaan

Anonymous said... Best Blogger Tips

rakyat kita takut nk tukar kerajaan baru..korg x tau betape kotor nyer politik negara kita ni...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Tukaq kerajaan

Anonymous said... Best Blogger Tips

Beli dinar iraq la bro. Beli pada harga rendah. Jual pada harga tinggi :)

-putera-

Prince of Noob said... Best Blogger Tips

terima kasih atas pencerahan dan info yg sangat bermakna ini...

nyah kapitalis!!

Muhaidin said... Best Blogger Tips

Start belil dinar emas. Emas kalis inflasi. Nilai emas sentiasa naik dari tahun ke tahun

Anonymous said... Best Blogger Tips

selain emas,perak pn ade nilai gak

Anonymous said... Best Blogger Tips

beli ganja pastu tggu time stok sush nk dpt baru jual...

pukiayam

Anonymous said... Best Blogger Tips

bodo tak yah maen politik la lahanat ... cite elok2 suda ... bangang

Anonymous said... Best Blogger Tips

masalah dinar emas, masih lagi tak relevan dalam urusan jual-beli barang.
contohnya kita nak sesuatu benda tu kenalah dalam nilai yang banyak juga, tapi kalau benda tu sedikit macam mana.
Ada juga, barang yang nak dibeli tu nilainya tinggi, tapi penjual tu tak juga terima dinar emas tak boleh juga, contohnya nak beli motor dgn dinar emas.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Boleh tu mmng la boleh pakai dinar tp masalah nya cukup ke emas kt dunia nk menampung semua manusia kt dunia kalau kite pakai dinar.. Logikly??

Anonymous said... Best Blogger Tips

anon 08.20..cukup tu hasil bumi anuregah Allah S.W.T..brape byk kdai emas berlambak di m'sia ni..xabes pon orang beli..cuma ko je cukup ke isi poket nak memiliki dinar emas tu??

Anonymous said... Best Blogger Tips

habis kalau dah tukar kerajaan dah tak kotor la?? pembangkang pon sama je. corrupt jugak.

Anonymous said... Best Blogger Tips

ee takutnye riba ni
so mcm mane dgn banker ye? mereka kn keje dgn riba

mazeer mohamad said... Best Blogger Tips

????

SADIS: GAGAL BERSETUBUH KERANA ZAKAR TERLALU BESAR!
ASYIK:NENEK TUA ASYIK GOYANG GERUDI!
SERAM:PEMBEDAHAN TUKAR JANTINA DARI PEREMPUAN KEPADA LELAKI!

Anonymous said... Best Blogger Tips

KEBANYAKAN daripada kita pernah melalui pengalaman seperti berikut: Apabila kita berjalan di tengah bandar, kita didatangi peminta sedekah berkopiah yang meminta sedikit wang.

Apabila kita keluar dari pintu masjid, terdapat wanita yang berpakaian selekeh sedang mendukung anak kecil meminta simpati.

Sebaliknya, apabila kita menjamu selera di restoran, ada pula gadis-gadis muda yang berpakaian cantik mendatangi kita. Mereka lazimnya memberitahu bahawa mereka sedang mencari dana untuk membina rumah anak yatim atau pusat pengajian agama.

Mereka juga membawa bersama beberapa barang untuk dijual, walaupun barang yang dijual itu mungkin bukan sesuatu yang perlu dibeli.

Sebagai manusia, kita memang bertanggungjawab untuk mengurangkan beban dan penderitaan yang ditanggung oleh manusia lain. Bantuan yang kita berikan sedikit sebanyak boleh membantu mereka. Apatah lagi mereka itu saudara seagama dengan kita.

Secara psikologikal, manusia terdorong untuk membantu orang lain yang tidak bernasib baik kerana ia dapat mengurangkan kesan psikologikal yang dialami.

Manusia akan berasa bersalah sekiranya tidak membantu orang lain yang sedang dilanda musibah, seolah-olah satu kesalahan besar sekiranya tidak menghulurkan bantuan tersebut.

Kajian juga menunjukkan bahawa dengan membantu orang lain, individu akan mengalami kepuasan diri.

Oleh yang demikian, bagi mengurangkan emosi bersalah tersebut, manusia akan menghulurkan bantuan apabila diminta walaupun dengan nilai yang sangat kecil.

Gerak emosi

Sungguhpun kita mungkin perlu bersimpati, kita juga perlu berhati-hati.

Tidak semestinya gerak emosi kita selalunya benar. Adakalanya kita mungkin terperangkap dengan beberapa fenomena psikologikal yang sedang dimainkan oleh para peminta sedekah dan pemungut derma ini.

Mereka mungkin bermain dengan emosi kita sahaja, sedangkan hakikatnya mereka mungkin tidaklah menghadapi situasi sukar seperti yang kita jangkakan.

Apatah lagi dengan kewujudan pelbagai sindiket profesional yang tahu bagaimana untuk memanipulasi manusia lain.

Kita mungkin membantu bukan kerana mereka kelaparan atau mengalami kesusahan, tetapi kita telah diperangkap oleh stereotaip kelompok.

Lebih buruk sekiranya bantuan yang kita hulurkan itu berkemungkinan 'membantu' meningkatkan lagi jenayah pemerdagangan manusia.

Kajian-kajian mendapati bahawa manusia cenderung untuk memberikan bantuan apabila mempunyai maklumat bahawa orang yang dibantu mempunyai perkaitan atau ciri yang hampir sama dengan mereka yang membantu.

Sebab itulah, kita akan selalu melihat mereka yang berkopiah atau memakai jilbab meminta sedekah di hadapan masjid.

Strategi memakai kopiah atau berjilbab mungkin tidak membantu sekiranya mereka meminta sedekah di hadapan rumah ibadat bukan Islam.

Begitu jugalah apabila ada anak-anak muda yang datang meminta derma ketika kita sedang makan di restoran.

Mereka ini akan memaklumkan kepada pelanggan yang sedang menjamu selera bahawa mereka ialah anak-anak yatim yang perlu mendapatkan derma bagi membina rumah anak yatim dan sebagainya. Mereka berpakaian kemas agar kelihatan profesional.

Anonymous said... Best Blogger Tips

alih-alih yang kaya sindiket! mahsyuk

Anonymous said... Best Blogger Tips

kelantan berpandangan jauh,mengelak ditipu hidop2 yahudi.Walaupon aku bukan irang kelantan tapi aku puji cara mereka.Cuma aku tak puas hati satu mende je...golongan laki2 diorg pemalas.Sorry to say.

Anonymous said... Best Blogger Tips

pasal IMF ni la Tun M panggil suma yg expert Ekonomi sbb dia kurang paham pasal kenapa nilai ringgit kurang walaupun kat simpanan ada je lagi duit dan duit2 tu x pernah kuar pun dari negara..expert2 ekonomi ckp suma figure tu adalah kat screen pc or kat atas kertas je..tu yg dorang start pegging kan ringgit kita and ekonomi kita naik balik n IMF tak dpt la negara kita...so yg kureng paham pasal ekonomi better baca or study...cth Tun M org medic tp sbb dia x tak paham kenapa jadi camni la dia panggil org2 yg terer ekonomi utk explain and cari solution...bukannyer accept IMF nyer loan...cam kita beli rumah tetiba je kena penalti yg byk ni suma permainan org developer and bankers.sapa pernah kena tau la rasanyer

Anonymous said... Best Blogger Tips

simpanan emas dalam negara juga main peranan.....bukan setakat cetak duit kertas je....ske ati je statement....

Anonymous said... Best Blogger Tips

Betul tu. Sukati dia jer buat cerita. Ingat boleh main cetak mcm tu jer ke duit kertas.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...