Utama

Utama 2

Geng Stress

TAWARAN HANGAT!!

BANNER UTAMA (728X90) = RM200/ sebulan



BANNER+IKLAN TEKS +ENTRY- RM250/ SEBULAN


REVIEW / ADVERTORIAL - RM50


APA TUNGGU LAGI?? SILA EMAIL


akustress3@gmail.com


Kongsikan Entri Kami

Wednesday, 20 June 2012

Pelik : Payudara Tumbuh Di Perut Seorang Lelaki (Gambar)


Suntikan insulin masih menjadi penyelamat bagi penderita penyakit diabetes. Namun, melakukannya tanpa prosedur yang betul berpotensi mendatangkan bahaya kepada tubuh badan, seperti yang menimpa seorang lelaki penghidap diabetes dari Afrika Selatan ini.

Dipetik dari akhbar Daily Mail, lelaki berusia 55 tahun dengan diabetes type 1 itu mengejutkan doktor setelah memperlihatkan bentuk perutnya yang membengkak seperti payudara wanita.

Sebelum ini, lelaki tersebut membuat suntikan insulin di dua bidang perutnya untuk mengawal kadar gula dalam darah. Namun, dia tidak tahu bahawa menyuntikkan insulin di tempat yang sama dapat memicu pembengkakan lemak lembut di dalam lapisan kulit.

Disebabkan tidak mengubah kawasan suntikan selama 30 tahun, lelaki tersebut menderita sejenis penyakit yang dikenali sebagai lipohypertrophy yang parah.

 "Selama bertahun-tahun kami belum pernah melihat kes seperti ini," ujar Dr Stan Landau, dari Centre for Diabetes and Endocrinology, Joannesburg, pasukan doktor yang merawat lelaki itu.

Dr Landau mengatakan bahawa pesakit menyuntik insulin di tempat yang sama kerana beranggapan benjolan pada perut adalah normal bagi penyuntik insulin. Kerana tidak sakit, pesakit tidak pernah memeriksa.

Beliau turut menambahn bahawa benjolan tersebut dapat menyusut, tetapi akan mendatangkan kerosakan sel permanen tanpa pembedahan plastik. "Banyak pesakit diabetes tidak memiliki maklumat yang jelas tentang bagaimana menyuntik insulin dengan betul,"

Diabetes type 1 terjadi disebabkan kerosakan pada sel yang bertugas untuk menghasilkan insulin, sehingga tubuh tidak mampu memproduksi insulin sendiri. Insulin berfungsi agar glukosa memasuki sel sebagai bahan bakar. Tanpa insulin, glukosa akan menumpuk dalam darah.

Kerana itulah, suntikan insulin diperlukan untuk mengawal kadar gula dalam darah pesakit diabetes. Proses suntikan pula hendaklah dilakukan dengan cara mengubah kawasan suntikan, bukan pada tempat yang sama.

p/s : Ade jugak penyakit macam ni yer.. 

Sumber : Here

12 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku 1st may0!!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

bapak ko gay

Aku_skandallxxx said... Best Blogger Tips

babi ko gay...

Aku_skandallxxx said... Best Blogger Tips

gay gay gay

Aku_skandallxxx said... Best Blogger Tips

gay gay gay gay gay...mana gay2 semua??? dah tido yek??

Aku_skandallxxx said... Best Blogger Tips

gay gay gay gay malam ni aku nak....gay gay gay gay...ada gay nak temankan aku x???

Aku_skandallxxx said... Best Blogger Tips

puihk...gay betol...apa aku ckap ni????

Anonymous said... Best Blogger Tips

skandallxxx tu gay.... hahahahaaa :D LOL

cerita apakah said... Best Blogger Tips

nak lebih gambar sexy jom singah blog ini

faiz fakhirin said... Best Blogger Tips

LOL Otak Kiri Otak Kanan

Anonymous said... Best Blogger Tips

admin xde modal lah tu..nampak sangat dah xtau nak post apa..bangang

Anonymous said... Best Blogger Tips

macam edit je

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...