Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Friday, 24 February 2012

Info : Jangan Pakai Seluar Dalam/Bra Ketika Tidur


‘Melepaskan pakaian dalam’ bermaksud tak perlu pakai seluar dalam, baju dalam dan apa-apa lagi yang sewaktu dengannya. Jadi anda boleh pakai pakaian tidur atau pakai kain pelikat/kain batik, tanpa pakaian dalam.

Ketika tidur tubuh mengalami pembaikan dan detoksifikasi (pengeluaran racun dari tubuh). Tidur juga memberi kesempatan bagi sistem kekebalan tubuh untuk memproduksi hormon-hormon imunitinya.

Jika tidur dengan mengenakan pakaian dalam, proses pembaikan dan pengeluaran racun dari tubuh akan tersekat. Jadi andalah yang rugi.

Oleh kerana itu, sebaiknya ketika tidur anda dianjurkan untuk menggunakan pakaian yang longgar atau lepaskan pakaian dalam korang ketika tidur, sehingga dapat mempercepat dan melancarkan kerja tubuh dalam proses pembaikan dan pengeluaran racun.

Bagi wanita, sebaiknya tidak menggunakan bra saat tidur. Penyelidik Sydney Singer dan isterinya Soma Grismaijer pada tahun 1991 pernah menulis dalam bukunya ‘Dressed To Kill: The Link Between Breast Cancer and Bras’, menasihatkan wanita yang ingin menghindari kanser payudara harus memakai bra dalam waktu sesingkat mungkin dan sebaiknya kurang dari 12 jam sehari.

Dan ketika tidur yang biasanya antara 6-8 jam itu, sila hindari dari memakai bra, ia sangat bahaya untuk wanita kerana ia boleh menyebabkan kanser payudara.

“Waktu yang paling tepat untuk merehatkan payudara adalah tanpa memakai bra ketika tidur. Jangan tidur dengan bra,” kata Sydney Singer, seperti yang tersiar dalam chetday pada 9/3/2011.

Menurut Sydney Singer, menggunakan bra terlalu lama dapat meningkatkan suhu jaringan payudara dan wanita yang memakai bra memiliki kadar hormon prolaktin (hormon yang berfungsi merangsang kelenjar air susu) yang lebih tinggi. Kedua hal ini dapat mempengaruhi pembentukan kanser payudara.

Selain itu, terlalu kerap menggunakan bra atau menggunakan bra terlalu ketat juga membahayakan kesihatan kerana boleh membatasi aliran darah ke payudara.
Sedangkan bagi lelaki, mengikut Grismaijer, sebaiknya gunakan seluar dalam yang longgar atau jangan pakai seluar dalam langsung ketika tidur. Ini untuk memberi kesempatan bagi testis (buah zakar) menurunkan suhunya dan menjaga kualiti sperma agar tetap baik.

Mengikut kajian itu, alat reproduksi lelaki berada di luar tubuh dan dengan itu ia sangat dipengaruhi oleh keadaan di sekitar dan pakaian yang digunakan seseorang. Jika lelaki menggunakan seluar ketat atau seluar dalam terlalu lama akan menyebabkan suhu di sekitar alat reproduksinya meningkat dan tentunya akan mempengaruhi produksi sperma yang boleh menyebabkan lelaki itu mandul.

Testis tidak dapat berfungsi dengan baik kecuali suhunya lebih sejuk dari bahagian tubuh lainnya. Jika suhu testis dinaikkan hingga 98 darjah F (36.67 darjah C), akan menyebabkan sperma terhenti pengeluarannya! Apa guna menjadi lelaki hebat tanpa sperma, tanpa zuriat untuk diwariskan?

Selain itu, tidur tanpa mengenakan pakaian dalam akan melancarkan sistem pusingan udara dalam tubuh. Sebaliknya tidur dengan mengenakan pakaian dalam dapat membatasi aliran udara di kulit dan mengganggu pengeluaran peluh, terutama di bagian intim baik pada wanita maupun lelaki.

p/s : Lepas ni jangan la pakai yer.. Tapi jangan la telanjang bulat plak.. Xsenonoh.. Hehe

Sumber : Here

17 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

ooo..

Anonymous said... Best Blogger Tips

GUA FIRST, MUHAHAHAHAH

Anonymous said... Best Blogger Tips

inf0 yg brguna

Anonymous said... Best Blogger Tips

jumlah perkataan: Bra-11, seluar dalam-5, pakaian/baju dalam-7, Payudara-6, Zakar-1...hehehehe

Anonymous said... Best Blogger Tips

info yg mnarik...

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku pakai bra tp hook dia off mase tdo. ok tak. sbb esok2 malas nak pakai bra lepas bangung tido. hahaha

Fenomena said... Best Blogger Tips

fuhh ~

Anonymous said... Best Blogger Tips

abes tu kalo pki pakaian longgar tp pelok bntl pelok...ttop situ jgk..effek jgk ke?

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku tdo mang x pakai bra & suar dalam. rasa selesa & bebas. hohohoho...

Anonymous said... Best Blogger Tips

wui perempuan je yg boleh pakai seluar dalam time tido kalau tak pakai ape2 nanti ade bende2 lain yg masuk dlm korang punya tu acane?? haaa jwb2

Anonymous said... Best Blogger Tips

hahaha!bangang tol Anon 19:47..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Malam ni aku tido bogel lah..huhuhuh

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Anonymous

jgn! tido bogel..bahaya..org minyak dtang krang..haaaa xpsal2..

DOWNLOAD 3GP & MP4 DI SINI (18+)

Anonymous said... Best Blogger Tips

Aku lelaki la douh...kalau perempuan minyak boleh jugak...huhuhu

Anonymous said... Best Blogger Tips

Tdo pki boxer je...xpon bogel dlm slimut....perghhh layannnnnn.... Xde org tau pn....hahahahaha~

Anonymous said... Best Blogger Tips

konpem mlm nie telanjang bulat!!! dare to join

Anonymous said... Best Blogger Tips

ak slalu tdow bogel doe..hahaha..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...