Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Monday, 11 February 2013

Serius : Gigitan Serangga Ini Boleh Membuatkan Anda Menjadi Vegetarian (3 Gambar)


Gigitan daripada serangga yang dikenali sebagai "Lone Star Tick" ini dikatakan membawa sejenis virus iaitu Wabak Lyme yang mana boleh menyebabkan alahan kepada makanan berasaskan daging merah. 

 Satu gigitan tunggal daripada serangga ini boleh membawa kepada peningkatan antibodi yang dikenali sebagai alpha-gal, iaitu sejenis karbohidrat gula yang boleh didapati dalam daging lembu, khinzir dan kambing dimana peningkatan antibodi ini boleh membawa kepada alahan kepada daging merah.

Alahan ini hanya boleh didapati pada mereka yang pernah digigit oleh serangga ini dan pada masa kini, para penyelidik masih belum mengetahui mengapa gigitan serangga ini menyebabkan respon alahan berkenaan.

Simptom yang boleh diketahui pada mereka yang digigit serangga berkenaan ialah gatal-gatal, muntah, asma, sakit kepala, dan dalam kes-kes yang terlampau teruk, seseorang itu boleh mengalami kejutan anaphylactic yang boleh membawa kepada kematian.

Menurut Stanley Fineman, seorang pakar alahan dan Presiden kepada American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI), "Ia akan mengambil masa sebanyak 4 ke 6 jam bagi menunjukkan respon terhadap gigitan tersebut, dan kebanyakkan orang selepas itu akan mengelakkan makanan berunsurkan daging seperti burger dan lain-lain. Ia sangat mudah."



p/s : Allah maha Besar..

Sumber : here

16 comments:

apahell said... Best Blogger Tips

ooowwww...
singgahhhh

Puan Mar Dato' M Hussin said... Best Blogger Tips

Cekenit... Sey dah biaso keno maso kecik2... Masuk telingo laie... He he.. Atau kat kg sey panggil kutu babi

Anonymous said... Best Blogger Tips

bodoh umno....apesal buat serangga bodoh macam ni??? sial punya umno.......sampah.......serangga ni sampah serupa umno..........

Anonymous said... Best Blogger Tips

Pehal lak ciptaan Allah kene mengena ngn politik ni...bodoh

Anonymous said... Best Blogger Tips

ade x serangga yg boleh bg macai2 bn jd pndai ckit?haha..
tukaq kerajaan

Anonymous said... Best Blogger Tips

macai2 bn mmg pandai2
kalau x, xde makna nya ko bule komen kt sini
ini semua salah pas, dap, pkr
tukaq kerajaan kedah, selangor, penang, kelantan

Anonymous said... Best Blogger Tips

anon 13.30 komen anda menampakkan mentaliti anda xbrape nk cerdik dan xbrape nk betul

Anonymous said... Best Blogger Tips

Wah...pencipta ko umno juga ye?

Anonymous said... Best Blogger Tips

Politik bebal membodohkan rakyat.

mazeer mohamad said... Best Blogger Tips

peliknyerrr..

WOW:TANDA-TANDA WANITA SEDANG TERANGSANG!
18SX:KISAH MALAM PERTAMA 3 BERADIK!
HOT:REMAJA MELAYU BERBANGGA MENEGUK ARAK!

Anonymous said... Best Blogger Tips

ada lapan kaki, mesti sepupu dengan labah-labah ni.

Anonymous said... Best Blogger Tips

hahahaha..lawak la komen otak udang kat atas tu, semua salah umno dan bn.. sampai serangga pun sekali salah bn...kehkehkeh.. lawak2...
terhibur aku...

u got my attention boy.. tahniah...tapi sayang anda penakut, guna nama anonymous utk gain attention.

hahahahaha...

LunaR said... Best Blogger Tips

kadang bende yg menarik minat aku untuk bace blog ni tu la die komen2 yg bodoh2 yg tak masok akal
lawak jgk bace komen bodoh diorang nie.hahaha

Anonymous said... Best Blogger Tips

kutu babi ke ni? anak aku bru bru je bnda ni msk telinga die n kne gigit.x jd vege pn die..semua bnda die tibai mkn.

Anonymous said... Best Blogger Tips

mohon kutu babi ni gigit kote anon yg asyik soh tukar kerajaan :D

Anonymous said... Best Blogger Tips

tukar kerajaan...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...