Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Tuesday, 31 July 2012

OMG : Indonesia Menjadi Negara Kristian Menjelang 2035? (Gambar)


Tahukah anda, Indonesia merupakan negara Islam terbesar di dunia apabila perangkaan menunjukkan hampir 200 juta penduduk negara itu beragama Islam.

Namun, apa yang menyedihkan, dianggarkan lebih dari 2 juta penduduk Indonesia meninggalkan agama Islam setiap tahun.

Secara purata, seorang rakyat Indonesia, terutama dari golongan remaja, akan bertukar agama dalam setiap 15 saat.

Jika kadar itu terus meningkat, pada tahun 2035 Indonesia diramal akan menjadi sebuah negara dengan Islam sebagai agama minoriti.

Ramai yang memilih untuk keluar Islam kerana merasakan Islam telah meninggalkan mereka jauh dalam kehidupan sebagai seorang penduduk Indonesia yang kontemperori (liberal).

Selain itu, golongan sebegini juga melihat agama Kristian merupakan agama yang memenuhi citarasa diri mereka.

Isu ini semakin meruncing kerana Kristian memberi pelbagai kemudahan serta pilihan hidup yang bebas kepada mereka.

Penggunaan kalimah Allah dan perkataan-perkataan yang mirip dalam ajaran Islam seperti Iman mengelirukan fahaman sesetengah masyarakat Islam di Indonesia sehingga membawa mereka terkeluar dari ajaran Islam.

Segelintir generasi muda di Indonesia belum lagi mengenali keindahan serta intipati Islam sebenar yang menguatkan serta menyatukan umat Islam seluruh dunia.

Atas kebimbangan terhadap gejala murtad di negara itu, Mercy Mission Indonesia melancarkan kempen ‘Save Maryam’.

Jika dirujuk kepada laman web Mercy Mission, mereka merupakan sebuah badan amal yang telah banyak bergiat aktif dalam membantu pelbagai golongan dengan pelbagai cara.
Kempen ‘Save Maryam’ sebenarnya mewakili suara setiap Muslim generasi muda di Indonesia yang sedang bergelut dengan tekanan hidup kontemperori.

Kempen itu antaranya menjelaskan permasalah masyarakat Islam di Indonesia ialah Islam dipegang oleh mereka hanyalah pada nama dan mereka mendapati Kristian adalah jalan terbaik bagi kehidupan moden mereka.

Satu-satunya saluran mereka mendapat maklumat mengenai Islam adalah melalui khutbah Jumaat, namun proses itu terganggu apabila pihak mubaliqh Kristian juga mengubah hari ibadat mereka daripada Ahad (seperti kelaziman dalam agama itu) kepada hari Jumaat.

Melalui kempen Save Maryam, antara usaha yang dilihat sesuai untuk membantu golongan muslim muda di Indonesia adalah dengan menubuhkan sebuah stesen televisyen Islam yang memenuhi kehendak generasi muda, yang akan menyampaikan maklumat serta ilmu berkenaan Islam kepada semua penonton sasaran.

Selain itu, badan amal merancang untuk menubuhkan Talian Bantuan Komuniti yang akan membantu semua Muslim yang memerlukan bantuan terutama generasi muda.

Badan amal itu juga turut merangka penubuhan mikro-kredit berteraskan Islam yang pertama di Indonesia bagi membantu golongan sasaran yang mengalami krisis makanan.

Dalam usaha mereka merangka strategi sebegini, ada juga khabar angin menerusi laman sosial yang mengatakan kempen itu merupakan satu propaganda.

Namun, apabila penulis meniliti laman web penganjur kempen, jelas menunjukkan yang badan amal Mission Mercy telah melakukan pelbagai program serta kempen amal sebelum ini.

Jika anda ingin mendapatkan info yang lebih lanjut serta ingin menjayakan kempen itu, sila layari http://savemaryam.com/ dan http://www.mercymissionworld.org/ atau Twitter https://twitter.com/savemaryam dan Facebook http://www.facebook.com/whoismaryam

Layari dan share klip video penerangan di bawah yang menceritakan mengenai masalah murtad di kalangan remaja Indonesia.

Sumber : Here

59 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

astaghfirullah...moga kita sentiasa dilindungi Allah.

Anonymous said... Best Blogger Tips

hahaha.. now the truth is coming.

Anonymous said... Best Blogger Tips

the truth ape bangsat???ko nk mampos ke ape??!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

nonsense... its their own freedom to chose their own religion.. who are you to against its..????

Anonymous said... Best Blogger Tips

buat la mcm mana sekali pun...but at the end hanya ada 1 agama sahaja yang akan kekal iaitu ISLAM..so bersyukur la kita dilahirkan sebagai seorang ISLAM...

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku bersyukur sbb lahir sorang islam..

DAPATKAN SERVIS KERETA PERCUMA! UNTUK BALIK RAYA!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

kalau kita dilahirkan sebagai sorang ISLAM, nama pada ISLAM tetapi cara hidup yg tidak berlandaskan sbgai org ISLAM dan masih tidak percaya pd ISLAM, apa guna menganuti agama ISLAM? setiap agama menyeru umatnya utk membuat kebaikan. Tiada satu pun agama menyuruh utk saling berbunuhan. Sekiranya sama agama pun masih jugak bergaduh mcm d negeri Palestin, apa guna? skrg negeri ini telah memberikan mksud ISLAM itu ganas, suka bersaing dan kejam. adakah patut kita gelarkannya sebegitu hanya kerana umatnya? renungilah~ setiap agama itu baik, tetapi terlalu banyak sikap umatnya yg mengotorkan agama itu sendiri.

Anonymous said... Best Blogger Tips

anon nombor dua tu kafir

Anonymous said... Best Blogger Tips

yg murtad tu pasti akan menyesal...kasihan

Anonymous said... Best Blogger Tips

anon no 2: ko iban ker?

Anonymous said... Best Blogger Tips

Agama tu smua baik.manusia je xbaik..bengap..menda sikit pun nak kecoh tkeluar prangai cam setan..kalo islam msk kristian= murtad.kalo kristian masuk islam=murtad jugak..sebelum tuduh org murtad,tengok perangai sendiri..melayu banyak yang jadi gay,wat video porno..sama cam murtad la tu..

Anonymous said... Best Blogger Tips

sbnarnya malaysia kena amik iktibar dan pengajaran ape yg dah jadi kt indonesia. nak ke kita negara malaysia kita cm indon kang? nauzubillah..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Anon 17:46 apsal pula kau tnya anon ke 2 tu iban x??? asal pula iban2 keluar kat sini??? Ini hal agama... xpernah tau mana2 agama ajar org buat jahat...tu semua depent dgn diri sndri... kalo nk murtad lantak die ler...yg kecoh2 buat apa??? yg kristian byk gak msk islam xder pun nk bising2 ckp diaorg murtad apa semua...tu hak masing2...sebelum cakap guna akal tu utk pkir...jgn main ckp ikut sedap mulot jer...tapi kena btg hdung sendiri...tepi kain org sebok jga,..kain sendiri koyak rabak xtahu....

Anonymous said... Best Blogger Tips

begini lah jadinya bila orang dah guna gantikan astaghfirullah kpd OMG.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Yes the truth is come...

Anonymous said... Best Blogger Tips

if you perfect try walk on the water

Anonymous said... Best Blogger Tips

Alhamdullilah...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Islam is ad-din..the way of life..

Anonymous said... Best Blogger Tips

yesssssssssssssss!!! KRISTIAN MENANG!!!!!!!!!!!YAHOOOOOO....

Anonymous said... Best Blogger Tips

John 3:16 : )

Anonymous said... Best Blogger Tips

islam mengajar umat nya untuk respect anutan agama lain..blog ini bkn medan untuk berperang nk bg tau agama mana yang menang..just practice your own religion..tiada paksaan untuk pilih islam..

Anonymous said... Best Blogger Tips

tgk komen2 kat sini baru aku tau dh bnyak melayu dh jadi kafir lahanat. Ya Allah, kau biarkan lah mereka ini terus berada dlam kesesatan. Dan kemudian kau berikan lah petunjuk kepada mereka di saat2 sakharatul maut mereka agar mereka menyesal kerana tidak pernah menurut perintah mu ya Allah.

Anonymous said... Best Blogger Tips

eleh kafir lahanat oit if you can't converse well in english, try not to make a fool out of yourself in public!!! Cakap english pun tunggang terbalik , ada hati nak tunjuk lagak cakap english PUIIIIHHHHH

Anonymous said... Best Blogger Tips

kebanyakkan komen2 yg aku bc kt blog ni pengomen2nye x brpe nk matang(tp x semuala)..dh ckp umur ke blm dik nk komen?dh sunat lum?

Anonymous said... Best Blogger Tips

kuatkan iman kita...

Anonymous said... Best Blogger Tips

kita ptut doakn diorang dpt hidayah Allah... bkan biar diorang dlm kesesatan...

Suri said... Best Blogger Tips

mungkin sebab itu Allah turunkan bala yang byk di area indonesia..masyaAllah..moga ditetapkan iman utk kita semua,insyaAllah..

Suri said... Best Blogger Tips
This comment has been removed by the author.
Anonymous said... Best Blogger Tips

Stop feeding the trolls....and trollers, go to 9gag. There's a lot of room to troll there in the comment section. TQ.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Kita berbalik pada maksud yang tersurat & tersirat dalam takbir raya, khususnya. Bole refer kat:

http://tenangsudey.blogspot.com/2011/08/lafaz-takbir-raya-dan-makna.html

Anonymous said... Best Blogger Tips

Kepada yg bukan islam jgn megkritik agama islam sebab itu bukan urusan kau dan kau tidak tahu pasal islam...kepada orang islam yg mengkritik islam pergi brlajar lagi...takut nanti menyesal kemudian hari

Anonymous said... Best Blogger Tips

jgn gadoh..sudah2 lah..lagi gadoh tuduh2 buat dosa saja..yg kristian tu jgn provoke,yg islam tu jgn mrh2..help urself before u help others..atur diri sndiri dulu..low profile & humble is the best..manusia2..heeya

Anonymous said... Best Blogger Tips

Masing nak menangkan diri...xd tolak ansur..x menghormati agama org lain...indon jd cmtu sbab negara je nama islam tp hukum hakam islam x dijalankan mengikut cara islam..sme je malaysia,kata ngara islam tp cra memerintah bkan cara islam...tulah jdinya kalau nama je negara islam...

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Anonymous
betul tu bro.... jgn cakap je lebih..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Selamat menjalani ibadah puasa, moga2 di bulan ramadhan ni kita semua dapat keberkatan..marilah kita menghayati apa itu puasa yang sebenarnya dengan menjaga perlakuan kita, perckapan kita supaya puasa tu menjadi lebih bermakna..

Anonymous said... Best Blogger Tips

yg buat kajian ni siapa jer
kita pn xtau lg sempat x tahun 2035
tah2 dunia dh kiamat jer
wallahhua'lam ......

ginger said... Best Blogger Tips

jangan marah kwn.. bulan puasa ni.. nanti hilang pahala... hehehehe... kristian tetap kristian.. biarlah mereka tu nak masuk kristian... ko org tak perlu lah nak kutuk2 agama org lain... nanti tambah dosa bukan tambah pahala.... peace...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Yang cakap orang islam berperang kat palastin tu mmg bodoh tahap bengap habis laa..islam di palastin tu bukan pengganas tapi dorg mempertahankan diri dari ditindas oleh golongan kafir laknattullah..islam di lebas pengganas di sebabkan tragedi 11 september yang tiada kepastian orang islam adalh punca. Ini semua agenda kafir laknattullah untuk menindas islam. Peperangan semakin sampai kemuncak dan penindasan menjadi2 selepas tragedi 11 september. 11 sept yang melebal islam sebagai pengganas adalah jalan kepada bemulanya peperangan dan penindasan. Islam ditindas oleh yahudi dan kafir lakbattullah..lagi mau cakap org islam berperang sesama sendiri ka...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Hanya ada satu agama yang pasti yang dapat menyelamatkan kita didunia dan akhirat..bersyukurlah dilahirkan islam..amalkanlah ajaran islam...bila selalu sgt meninggalkn ajaran islam itu sendiri maka hati penuh dgn bintik2 hitam..mmg mudah berubah iman.

Anonymous said... Best Blogger Tips

saya dulu beragama christian dan sekarang saya sudah memeluk agama Islam... untung saya dlahir kan d sebuah negara yg aman dan tenteram... sebuah negara yg d pngil Negara Zikir...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Ya Allah jgn la kau pesongkn iman kami setelah kau berikan hidayah dan petunjuk kepada kami... Dan kau akhirkanlah umur kami dgn kesudahan yg baik.jgnlah kiranya kau akhirkan umur kami dgn kesudahan yg buruk. Amin.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Masing2 akan mnemui kematian...disana nanti baru tau surga dan neraka,yang islam akan diadili yg kristian pun diadili...Tuhan xda masa nk tanya apa agama kamu tu....smua manusia dicampur adukkan....dan lbh byk yg terjun dlm api neraka....tiada untung pun nk menangkan agama masing2 kalau hidup tidak dibawa kpda Tuhan....berpuasa,bdoa dan bsedekah!!! Dan bjalan didalam terang Yesus!! Soal kapir mgapir ni....xda benda la...bg mana2 manusia yg masih bzina,masih mabuk atau apa saja dosa yg anda lakukan myimpang ke arah dosa...pikir2 la kembali...saya bpuasa,saya bsedekah...saya tidak makan obat!! Biarpun panadol atau ubat batuk skalipun kerana iman saya percaya bhwa ada Tuhan mnopangku!! Sudah2 la tu.....malaysiakan,,yg mganut buddha pun korg x juga bising....jgn main2 hal agama ni mau ulang balik 13 sept ka???

Anonymous said... Best Blogger Tips

ape yg blaku pd 13 sept yer?

Anonymous said... Best Blogger Tips

maju la sukan untuk negara

Anonymous said... Best Blogger Tips

korang yg masuk islam ni semua bodoh!! hahaha.. tgok kebenaran dr blog http://makcikhajjahsittalwuzara.wordpress.com/ ni. bila baca blog ni, ada betulnya jugak. nabi muhammad sendiri gila perempuan. ada ker aisyah yg masih kecik tu dia nak jadikan sebagai istri. kalau betul nak buat kebajikan, knapa x jadikan sebagai anak angkat... yer tak? logik x? pemimpin korang tu pun x betul jgn nak ajar agama org lain pulak. bodoh!

Anonymous said... Best Blogger Tips

sokong anoy kat atas aku ni...

Anonymous said... Best Blogger Tips

inilah yg dimaksudkan dengan kiamat...tanda2 kiamat sudah terbongkar satu persatu.....oleh itu yang masih yg beragama islam...perlulah siap sedia...tegughkan syahadah mu wahai saudara2 ku...dan berdoalah supaya jauh dari fitnah dajjal....

Anonymous said... Best Blogger Tips

celaka kafir

Anonymous said... Best Blogger Tips

kelak mereka akan menyesal di alam barzakh.. buka lah mata, buka lah hati..agama ISLAM agama syumul/lengkap dan benar..pilihlah agama yg boleh mendidik kamu menjadi hamba yg soleh..bukan kerana mengikut NAFSU yg BERLANDASKAN DUNIA SEMATA2..

Anonymous said... Best Blogger Tips

sudah tiba masa untuk berJIHAD menentang kebatilan.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Every religion teach us to find peace and justice.. +

Anonymous said... Best Blogger Tips

Ko?

Anonymous said... Best Blogger Tips

SUKE NYER!!! :D

Anonymous said... Best Blogger Tips

itu ...nabi muhammad ada sbb sndiri...nabi muhammad kahwin bnyk janda untuk selamatkan maruah dorang takde plak org nk ckp apapa kn?!stakat ilmu yg ko prolehi kt internet apalha sngt...lebih baik kalau blajar sndiri...jgn terlalu percaya sngt sbb itu cuma bdasarkn pandangan segelintir pihak sja...

Anonymous said... Best Blogger Tips

hahahaha...pihak kristian kt sna tukar wktu sembahyang kt sna ...lwan perintah TUHAN ke?

Anonymous said... Best Blogger Tips

betul ka nabi muhamad kahwin janda sebab mau selamatkan maruah dorang? http://komiknabi.faithfreedompedia.com/ ... baca sikit..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Jangan bergaduh la...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Saya muslim indonesia, dan apa yg kamu katakan itu SALAH BESAR!! Asal kamu tau, dulu umat kristian indonesia mengatakan kalau 2015 persentase muslim dan kristian akan 50:50, tp pada kenyataanya muslim indonesia sampai skrg masih 86%!! Muslim negara kamu aja yg dikit cuman 60%, itupun banyak melayu murtad!

Benny william said... Best Blogger Tips

semoga indonesia menjadi negara kristen terbesar di asia tenggara..supaya tiidak ada lagi umat islam yang menggangu kenyamana umat lain seperti bakar gereja,temple dan lain lain saya sangat berharap itu terjadi..melayu itu bukan islam..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...