Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Sunday, 29 July 2012

Info : Kesan Buruk Guna Laptop Tanpa Bateri


Kebanyakan orang bersetuju bahawa menggunakan laptop sambil menge'charge' bateri akan membuatkan jangka hayat bateri menjadi pendek dan lama kelamaan akan merosakkan bateri. Tetapi segelintir pakar mengatakan bahawa menggunakan laptop secara langsung tanpa menggunakan bateri sebaliknya berpotensi merosakkan komponen-komponen tertentu di dalam laptop.

Sebenarnya kedua-dua pendapat ini tidak salah, tetapi perlu diketahui bahawa menggunakan laptop tanpa menggunakan bateri yang dihubungkan terus ke soket elektrik adalah lebih teruk kesannya.

Hal ini kerana arus elektrik akan lansung menuju ke hardware tanpa melakukan penyesuaian tenaga, sehingga hardware menerima tegangan elektrik yang berlebihan dan mempercepat kerosakan. Selain menyimpan daya, bateri juga menyesuaikan arus yang masuk ke komponen-komponen laptop agar tidak terlalu tinggi.

Selain itu, jika terjadi litar pintas dan arus elektrik yang tidak stabil, ia tentunya sangat membahayakan motherboard dan hardisk. Adalah lebih baik bateri laptop yang mengalami kerosakan daripada motherboard ataupun hardisk yang harganya lebih mahal di bandingkan dengan bateri yang secara puratanya mampu bertahan antara 2-3 tahun.

Sumber: here

26 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

shah yang itam tetap mendapat tempat pertama?

Anonymous said... Best Blogger Tips

gagal.. gagal..

Anonymous said... Best Blogger Tips

apa yg gagal?

ben xii said... Best Blogger Tips

aku dah kena . now battery hilang tah ke mana . fakk

Anonymous said... Best Blogger Tips

kebanyakkan battery laptop bru skrg da intelligent...smpai certain point die da x charge jd no reason nk kne bukak2 battery tuh...

Anonymous said... Best Blogger Tips

kesimpulannye ttup jela laptop korg 2..hahahaha

Anonymous said... Best Blogger Tips

pandai2 je..kalau macam tu dah lama desktop kat dunia ni semua jahanam..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Anon 23:04 ni terlampau bijak sampai laptop dgn desktop pun x reti nak beza. Dah tentu desktop ada current stabilizer sendiri yg besar gedabak dlm cpu tu.

Anonymous said... Best Blogger Tips

yg beso gedabak tu org panggil power supply..bangang punya anon 23:04..ko pernah guna x mende yg ko sebut tu???

Anonymous said... Best Blogger Tips

bijak betol anom 23:04.. nk sign leyh.?

Huda Diaz said... Best Blogger Tips

AC adapter tu takde guna ke?

Anonymous said... Best Blogger Tips

ben xii..ko ni ada2 jer la.nyampah giler aku kt mane ada jer ko..puihh

Anonymous said... Best Blogger Tips

Hurm...
Jika berlakunyer litar pintas: Circuit Breaker dekat MSB rumah akan trip dulu n rumah akan black out....

Jika Arus elektrik tidak stabil: Kalau ada power surge, mungkin akan menyebabkan Rectifier(power converter AC to DC or dikenali sebagai ac adapter) akan rosak dulu coz converter tu is front line compare to motherboard and hard disk..... Also output from rectifier were created according to required voltage and current rating for the device....

Biasanyer,penyambungan batery laptop and incoming power is parallel... ikut logik, once bateri full charging ia akan stop bateri dari charging and incoming akan feed laptop jugak....

Statement nie betul kalau, direct plug in 240AC power socket to laptop without use rectifier(power converter)... Laptop guna Direct current bukan Alternating current... So mungkin akan blow kan laptop tu.... Hahaha.... nie baru ler betullll....

Kesan buruk guna laptop tanpa bateri.... Kesannyer adalah laptop anda tidak akan beroperasi.... Hahhahahahaa

Anonymous said... Best Blogger Tips

apa guna ac adapter yg kotak itam tuh??..

Anonymous said... Best Blogger Tips

DAPATKAN SERVIS KERETA PERCUMA! UNTUK BALIK RAYA!!

kresskross said... Best Blogger Tips

kalau nak cabut bateri pun boleh jgak tp kena gantikan dgn condensor yg disambung pd adaptor lg selamat sebab condensor tak panas macam bateri, kan?

Anonymous said... Best Blogger Tips

pungkoq hampa eh
,,qeja mengkelai ja tau(gadoh)

Anonymous said... Best Blogger Tips

ala.. rosak bli lah baru..

Anonymous said... Best Blogger Tips

nsib bek lltop aku pki tnaga angin..

Anonymous said... Best Blogger Tips

kalau kau pakai charger nokia sambung ke laptop memang la laptop kau rosak. bodoh

Anonymous said... Best Blogger Tips

ni kne bgtau bos aku ni...
mbahayakn dri aku...

~zazaa yuusuf~

Anonymous said... Best Blogger Tips

pade sape2 yg brknaan, kalau tak tau ape2 psl elektrik jgn nk pandai bagi pendapat brdasarkan lojik akal, aku pakai lapt0p dekat 3 taun tanpa bateri oke je, x da ape2 mslah, kalu nk tau laptop tu dh terima voltan dgn current yg cukup, xda lebih2, so buang bateri pn mmg x da effect apa2 ok.

Anonymous said... Best Blogger Tips

ceit.baru 3 taun..x lame lg rosak la tu

Anonymous said... Best Blogger Tips

My partner and I stumbled over here bу a ԁifferent web ρage and thought I may аs well checκ things οut.
I lіke what І see sο now i am following
yоu. Lοok foгwаrd to findіng out аbout
youг web page yet again.

Also ѵіsit mу homеpage: garden center magazine

Anonymous said... Best Blogger Tips

Semua kimak....pasal mende babi buta ni pon nk gadoh, sape btol sape salah....yg betol plak nk rse die la yg paling genius skali..papepon admin yg pos mende ni la yang bengong tahap gampunk...dah tu ape guna mnatang petak kt kabel laptop tu..yang tu voltage stabelizer die...klu lbih mnatang lu akn trunkn...lastt skali....AKU LA YG PALING btol skali hahahahhahah...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Ni la forum komen melayu..gaduh je sape yg konon betul or salah..xmmbina langsung..ni baru satu isu.pui!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...