Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Saturday, 1 June 2013

Serius : Islam Dijangka "Tawan" Britain Dalam Tempoh 20 Tahun Lagi (3 Gambar)


Ini adalah satu perkembangan yang menarik di Britain. Umum mengetahui Ratu Elizabeth adalah pelindung agama Kristian dan paderi kanan England mempunyai tempat di Parlimen Britain.

Bancian pada 2011 juga menunjukkan 33.2 juta penduduk di England dan Wales menganggap diri mereka penganut Kristian.

Di sebalik hakikat itu, realitinya adalah berbeza jika melihat kepada sambutan orang ramai kepada rumah ibadat di negara berkenaan.

Pada setiap pagi minggu, sambutan orang ramai di Gereja St George-In-The-East di Jalan Cannon Street dan Gereja St Mary’s di Jalan Cable amat hambar.

Hanya beberapa ratus meter dari situ, ada sebuah masjid di kawasan kediaman Jalan Brune, Spitalfields, yang melimpah dengan pengunjung ketika solat Jumaat dijalankan. Jika dibuat perbandingan jumlah pengunjung, ia tentu menampakkan perbezaan yang lebih dramatik.

Di Gereja St George, kurang daripada 15 pengunjung hadir untuk meraikan sambutan Holy Communion. Ketika gereja itu dibina pada awal abad ke-18, ia direka untuk memuatkan sehingga 1,230 orang. Jumlah yang sama disediakan di Gereja St Mary yang mula dibuka sejak Oktober 1849. Ketika jurugambar mengunjungi gereja itu, ia hanya dihadiri kira-kira 20 orang.

Keadaan berbeza sama sekali di masjid di Jalan Brune yang menghadapi ‘masalah’ sendiri akibat dikunjungi orang ramai. Masjid itu sendiri asalnya adalah ruang kecil yang disewa untuk dijadikan pusat komuniti dan sesuai diisi kira-kira 100 orang.

Namun setiap Jumaat, jumlah pengunjungnya meningkat tiga atau empat kali ganda, menyebabkan mereka terpaksa mendirikan solat di jalan raya.

Berdasarkan perkembangan itu, pemerhati berkata, Kristian bakal menjadi ‘agama silam’ dan orang ramai lebih tertarik kepada Islam.



Fakta Menarik:
 
  • Dalam tempoh 10 tahun lalu, berlaku penurunan jumlah penduduk England dan Wales yang mengaku menganut Kristian, daripada 71.7 peratus kepada 59.3 peratus daripada keseluruhan populasi.
     
  • Bagi tempoh sama, jumlah penganut Islam di situ juga meningkat daripada tiga peratus daripada populasi keseluruhan menjadi 4.8 peratus atau 2.7 juta orang.
     
  • Jika pecahan dibuat mengikut kumpulan usia, separuh daripada penganut Islam di situ berusia kurang 25 tahun, manakala hampir suku penganut Kristian menghampiri usia 80 tahun. 
     
  • Dianggarkan dalam tempoh 20 tahun, lebih ramai penganut Islam berbanding Kristian. Satu keadaan yang tidak pernah difikirkan oleh sesiapa kira-kira 50 tahun lalu.
Sumber : Here

20 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

nana jes, fast & first.

Anonymous said... Best Blogger Tips

klw la kat malaysia pon cmni... kan bagus.... ramai g masjid.....

Anonymous said... Best Blogger Tips

Pukimak punya Admin Repost!!!!!!!!!!!!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

ehewhewheww eww eww skeww2 bgs diorunk ni. dkt mlysia lg byk tiang ewhewhew...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Mahu Dapat Top-Up Hotlink RM10 Percuma ?
.................................
Dapatkannya Di Blog Di Bawah..
http://wanitamelayuseksa.blogspot.com/2013/06/percuma-top-up-hotlink-rm10-bagi-10.html

Anonymous said... Best Blogger Tips

anon 21.58...klu rsa xsuka kat admin jgn la msuk blog ni..ko msuk dok maki org la..cam diri bagus sgt..klu dh bgus sgt wat la blog sdiri..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Nak mak ikan..

Prince of Noob said... Best Blogger Tips

alhamdulillah... sambil2 baca blog tu jom join contest yang sangat mudah kat sini.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Bisjut?

Shin Chan Comel said... Best Blogger Tips

menarik! nak pergi uk lepas ni!!=)

New Entry "Tips dan Pengalaman Naik Malindo Air"

Anonymous said... Best Blogger Tips

kalut tol tetibe ckp kat malaysia x ramai gi masjid sama mcm di Britain pada hr jumaat.

bodoh.nmpk sgt x pi semayang jumaat.

kalau diri sendiri pon x pi semayang subuh jemaah..baik xyah kalut2 sgt.
sia2 mak ko lahirkan kat dunia ni duk kalut2 cam sial.

Anonymous said... Best Blogger Tips

alhamdulillah..

Anonymous said... Best Blogger Tips

alhamdulilah...tepi jalan jer..m'sia ni masjid jer byk..Jemaah kurang..masjid punyer la mahal..ada tu masjid Kristal perghh giler mahal tp wat pameran jer bukan leh sholat pon..Tanya lah org BN sna?

mieya mie said... Best Blogger Tips

Alhamdullilah...

Anonymous said... Best Blogger Tips

di malaysia ini, banyak sahaja jumlah masjid, hampir satu kilometer terdapat satu. tapi masih ada yg bersolat atas tanah tepi sungai tepi tangga tengah jalan sambil dilimpahi lensa kamera..
-ameba

Anonymous said... Best Blogger Tips

ala.. byak2 pn cnvert ... bangsa malayu nie jga yg byak buat jenayah... islam je lebih tp masjid x pg pon... politik2 bangsa nie jga yg byak,,, -parame kedah-

Anonymous said... Best Blogger Tips

drpd korang2 nk mngutuk mcm ni,lebih baik korang mendoakan untuk umat islam kat malaysia ni...supaya ramai2 g solat bjemaah kat masjid..bukan solat jumaat je, tp kalau boleh..solat subuh sekali...
Rasullah saw bsabda : “Barang siapa yang solat Isyak berjemaah maka seolah-olah dia telah solat setengah malam, barang siapa solat Subuh berjemaah, maka seolah-olah dia telah melaksanakan solat malam satu malam penuh." (Hadis riwayat Muslim).
Namun, sebagaimana yang diungkapkan oleh Golda Meir, Perdana Menteri Negara haram Israil (1969-1974):

“kami tidak takut kepada orang-orang Islam sehinggalah mereka solat subuh di masjid sebagaimana mereka solat Jumuat”.

Anonymous said... Best Blogger Tips

RASIS NYA ADMIN...blog ni bukan semua pembaca tu muslim...tolong la jaga hatiorng yng bukan muslim admin,

Anonymous said... Best Blogger Tips

palak kote ko admin!!!! gambar fake xpyah nk tipu la. tui!!!!! babi islam!!!!!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Anonymousislam memang perampas bumi orang lain pun..tengok kat malaysia, tanah orang asli abih di balun..pastu wat rumah kat tanah orang,then bina masjid..pastu jadi ekstremis.. bala2.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...