Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Tuesday, 5 February 2013

Info : Fungsi Sebenar Poket Kecil Pada Seluar Jeans (2 Gambar)


Pernah tidak terlintas difikiran? kenapa seluar jeans selalu ada saku kecil di bahagian sebelah kanannya? Sekali pandang saku kecil ini tak ada fungsinya selain hanya tampalan untuk menambah aksentuasi gaya pemakainya, atau mungkin ciri khas seluar jeans. Namun, dari saku comel inilah sebenarnya boleh dibaca sejarah seluar yang dipopularkan oleh Levi Strauss tahun 1880 ini, lapan tahun selepas jeans masuk ke Amerika Syarikat (AS) tahun 1872.

Sebagai jenis tekstil, jeans pertama kali dibuat di Genoa, Itali tahun 1560-an. Kain seluar ini biasa dipakai oleh angkatan laut. Orang Perancis menyebut seluar ini dengan sebutan "bleu de Genes", yang bererti biru Genoa. Meski tekstil ini pertama kali dihasilkan dan digunakan di Eropah, tetapi sebagai fashion, jeans dipopularkan di AS oleh Levi Strauss, seorang pemuda berusia dua puluh tahunan yang mengadu nasibnya ke San Francisco sebagai peniaga pakaian. Ketika itu, AS sedang dilanda demam emas.

Akan tetapi, sampai di California semua barangnya habis terjual, kecuali sebuah khemah yang terbuat dari kain kanvas. Kain kanvas ini dipotongnya dan dibuatnya menjadi beberapa seluar yang dijual pada para pekerja lombong emas. Dan ternyata para pekerja menyukainya kerana seluar buatan Strauss tahan lama dan tak mudah koyak. Merasa mendapat peluang, Strauss menyempurnakan "penemuannya" dengan memesan bahan dari Genoa yang disebut "Genes", yang oleh Strauss diubah menjadi "Blue Jeans".



Di sinilah para pelombong tambah menyukai seluar buatan Strauss dan "menobatkan" seluar itu sebagai seluar rasmi para pelombong. Para pelombong emas itu menyebut seluar Strauss dengan "those pants of Levi` s "atau" Celana Si Levi ". Sebutan inilah yang memulakan tanda dagang pertama seluar jeans pertama di dunia.

Naluri perniagaan Strauss yang tajam membuatnya mengajak pengusaha sukses Jakob Davis untuk bekerja sama, dan pada tahun 1880 kerja sama itu melahirkan kilang seluar jeans pertama. Dan produk reka bentuk mereka yang pertama adalah "Levi` s 501 ".

Produk reka bentuk pertama memang dikhaskan bagi para pelombong emas. Seluar ini mempunyai 5 saku, 2 di belakang dan 2 di depan, dan 1 saku kecil dalam saku depan sebelah kanan. Kerana diperuntukkan bagi para pelombong, saku ini tentu bukan untuk bergaya-ria. Tetapi saku atau poket comel kecik molek ini dirancang untuk menyimpan butiran-butiran emas yang berukuran kecil.


p/s : Hope dapat bagi pencerahan kepada korang... 

Sumber : Here

25 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

power!! BN POWER 1st

Anonymous said... Best Blogger Tips

sapa 1st dia pencacai umno dan bN

Anonymous said... Best Blogger Tips

Skg aku slalu letak duit syiling atau kunci je kt poket kecik tu.. Senang nk capai..

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Anonymous
bodoh betul asik cakap tukaq kerajaan.... sial la lu mat

Anonymous said... Best Blogger Tips

Anak pelacur dgn gayboy suda mai...tukaq jantina

Anonymous said... Best Blogger Tips

google teranseeelaitttt...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Ni suma salah BN..tukaq kerajaan! tukaq jantina! LGBT approved..!! We love PKR yeah..

(tu yg ko nak kan?) ngeh..ngeh..ngeh..

Anonymous said... Best Blogger Tips

ckit je info dia..tapi cerita sikit punya pnjang..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Bese letak duit syillingla..

Anonymous said... Best Blogger Tips

xabs2 tukaq krajaan.. bodoh nk mampos.. ko pon skolah KEBANGSAAN lg mau cite ke?? sedih la budak ni.. kesian dye..

Anonymous said... Best Blogger Tips

ini semua salah bn...
tukaq kerajaan..

Anonymous said... Best Blogger Tips

babi la korang nie...org nk komen pon payah..ada ja xkena ngn politikk.FUCK ORG YANG GILA POLITIK...komen yg xda kena mngena ngn tajuk...bodo

Anonymous said... Best Blogger Tips

ini semua salah bn..
tukaq kerajaan..

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku buat letak zippo... mmg ngam ar

Anonymous said... Best Blogger Tips

ehh..sial la, dr tukar kerajaan baik tukar otak korg..haha

Anonymous said... Best Blogger Tips

tukaq kerajaan

mazeer mohamad said... Best Blogger Tips

heh.. masuk pilitik la pulak.

18SX:KISAH MALAM PERTAMA PENGANTIN BARU!
WOW:PENGALAMAN PERTAMA MAIN DENGAN AWEK!
PANAS:AWEK GERSANG CARI JODOH DI LAMAN SOSIAL!

Anonymous said... Best Blogger Tips

poket kecik tu bukan utk letak enset, design pertama levi takde poket kecik. lepas dia design utk buruh binaan baru diorg design ..
info atas ni xde pon kata utk apa guna poket kecik tu

Anonymous said... Best Blogger Tips

Info ni xde terang pun apa kegunaan pkwt kecil tu tapi sebaliknya menerangkan asal usul Levis.. =.='

Anonymous said... Best Blogger Tips

bosan dh komen x kne dgn cte

Anonymous said... Best Blogger Tips

laa..bab poket tu dekat ayat last jer? baik tukar tajuk lain..

Anonymous said... Best Blogger Tips

kalau nak jeans best, gi toko tiga di bandung.. berbaloi... :):):)

Anonymous said... Best Blogger Tips

korang ni..asyik gadoh pasal politik...
same la ngan sume parti politik saling tunding jari..tapi masalah negara tak selesai jugak

Anonymous said... Best Blogger Tips

tukar kerajaan

Dwi Sulistiyani said... Best Blogger Tips

Thanks for sharing.. Tertarik untuk mempelajari cara membuat pola kemeja beserta cara menjahitnya?.. Anda bisa memesan paket CD belajar menjahit di Fitinline..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...