Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Wednesday, 8 May 2013

Info : Bagaimana Resipi Rahsia KFC Disimpan? (4 Gambar)


Tahukah anda, dalam dunia ini hanya 2 eskekutif KFC sahaja yang tahu resepi sebenar KFC? Mungkin anda pernah mendengar kenapa KFC tak dapat pengiktirafan ISO bagi jaminan kualiti dan mempunyai panel syariah tersendiri, rupa-rupanya KFC tak mahu rahsia gabungan 11 herba dan rempah ratusnya didedahkan.

Resipi rahsia Kolonel merupakan salah satu daripada rahsia perdagangan Louisville yang paling ketat disimpan, dengan salinan-salinan separa tersimpan di beberapa tempat yang lain sebagai sokongan. Dua pembekal perasa digunakan dan setiap mereka hanya membekalkan sebahagian resipi itu, dan mereka tidak mengetahui satu sama lain.

Presiden syarikat juga tidak tahu akan senarai bahan-bahan, dan beberapa orang yang mengetahuinya diperlukan menandatangani perjanjian kerahsiaan yang ketat. Satu analisis kimia yang diarahkan oleh pengarang William Poundstone mendedahkan sebahagian daripada bahan-bahan utama: garam, lada hitam yang kisar, tepung gandum, dan monosodium glutamat. KFC mendakwa bahawa resipi Kolonel Sander mengandungi sebelas herba dan rempah rahsia.



Pada tahun 2009, resepi ini telah kembali ke tanah lahirnya di Loisville setelah ianya pernah dipindahkan pada september tahun sebelumnya.

Col. Handers pernah berkata bahawa resepi yang dimiliki oleh beliau akan mendapat perhatian dan kawalan yang ketat suatu hari nanti. Ternyata tanggapan sang pencipta resepi ini bukanlah satu dongengan. Presiden KFC, Robert Eaton pernah berkata

    "This recipe has amazing global importance and the reason is that you could maybe put on your hand the number of world, global trade secrets that are housed in a single packet, in a single form,"


Persoalannya macam mana rahsia resepi ini disimpan? Sekiranya anda seorang pencuri paling pro di atas muka bumi ini sekalipun, mungkin mustahil untuk anda mencurinya. Kenapa?

    "We fortified the ceiling and the floor around here with concrete bricks two feet thick," Dietl said. "We put in motion sensors also CCTV that's hooked up to security downstairs. They have 24/7 armed guys downstairs, so in the amount of 30 seconds you'll have somebody up here. Once in here, you have to have two people with two keys and two different PIN numbers, and that's what you have to have. This safe is bolted down and there is no way anybody can get in here unauthorized without us knowing about it."

Bo Dietl, ex-NYC police detective dan pakar ditektif.

Secara ringkas, untuk mencurinya, perlu ada 2 orang dengan 2 kunci serta 2 nombor pin yang berbeza dan barulah boleh melepasi sistem kawalannya. Tetapi sebelum itu anda perlu melepasi terlebih dahulu lantai, dinding dan siling konkrit setebal 2 kaki. CCTV dan sensor beroperasi 24 jam. Tak cukup dengan itu pakar pengawal keselamatan bersenjata juga turut diupah untuk menjaga kawasan itu.


p/s : Kelantan Fried Chicken lagi sodap.... 

Sumber : Here

30 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

ntah pape la...bukan sedap pun ayam original tu...

naim harun said... Best Blogger Tips

Publisity jer lebih... Sekadar nak tunjuk KFC tu kononnya sedap.....:(

tenku butang said... Best Blogger Tips

teman suka KFC.. tp KFC yg korea tu x sedapp.. depa taruk bijan n madu.. uwekk.. pastu pedas giler..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Kadang2 xde rahsia ape2 pun.Saje publish gtau TOP SECRET supaya kita rasa teruja nk makan...

Anonymous said... Best Blogger Tips

RFC takde curi2...siap gitau, ayam organik lagi. takde masalah pun.

Anonymous said... Best Blogger Tips

RFC(radix fried chiken) pernah pgi,tpi x sedap n service kureng..xmo pgi lgi...

jack ham said... Best Blogger Tips

ayam chow kit lg sedap..ahahah

Anonymous said... Best Blogger Tips

setuju ngn jack ham.... hahahah!!!

rayyan said... Best Blogger Tips

biasa ler kite ni sjk kecik di asuh minda per sj barang @ makanan dari barat sume nyer sedap,baguih dn berkualiti..padahal resepi nenek moyang kite x krg hebatnya..masalah nyer tdk dikomersial kn sj..cucur-cucur,kuih-muih dn lauk-pauk hasil tinggalan zaman berzaman kita lg sedap,besih dn halal...

Anonymous said... Best Blogger Tips

jika tak leh cek..kandungan dalam tu halal ke tak sebnarnye? cuma sbahagian je dapat cek..

Anonymous said... Best Blogger Tips

org melayu mana Ada resepi sendiri...semua pun ciplak dari indon,cina,india,thailand..melayu tau makan ulam sajer...melayu kan asal dia slave...Pakaian pun takda...Lps cina india masuk baru dia org ditamadunkan...kalo Lu mau tau tunku bukan melayu,Razak,hussien bkn melayu,mahatir mamak,Anwar Mamak,badawi keturnan badwi...melayu hanya hamba..SAYA CABAR LU ORG CAKAP SATU MAKANAN ORIGINAL LU ORG PUNYA..?

Shin Chan Comel said... Best Blogger Tips

boleh google pun resepi KFC di internet...sedap

New Entry "Banjir di Mekah"

Anonymous said... Best Blogger Tips

sebut pasal rfc, mmg aku nak komplen.. ayam nya tak berapa sedap, maybe sebab organik la kot. tapi takkan nak salahkan organic sokmo. cari la cara utk bagi sedap. ni asyik2 berselindung sebalik organik, halal tapi rasa tak sedap.

karipap makcik dekat sebrang jaya jauh lebih sedap, halal jugak, organik jugak.

pastu servis lembab, setuju sangat. Fast Food Restaurant yg kita kena beratur lama2 utk menunggu ayam masak. Hanya di RFC.

Please improve kalau nak jadi alternatif!

Anonymous said... Best Blogger Tips

Babi kot.eh..eh..silap.babi lu punya makanan maaaaa...

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku melayu dan aku setuju dengan pe yg ko cakap

Anonymous said... Best Blogger Tips

rosalinda ayamoi lg sedap..

Anonymous said... Best Blogger Tips

RESEPI ORG MELAYU : NASI LEMAK ,KEROPOK LEKOR.

Anonymous said... Best Blogger Tips

SY cine kristean,tpi dulu .skarang sy sudah masuk islam sbb sy terpergun dengan ajaran tuan guru nik aziz nik mat.kawan2 serumah sy pun sama .

Anonymous said... Best Blogger Tips

Nasi Lemak org Indon punya dikenali sebagai Nasi uduk,Ada juga sumber mengatakan asal Dari selatan india....lekor is snack tat is originated from Thailand...melayu takda makanan yg asal dia org punya n Adat pun pinjam Dari Indon,cina india ngan arab...even bahasa pun bahasa pinjam Dari india,cina arab Portugis belanda

Anonymous said... Best Blogger Tips

Btll jgk cakap anon atas aku ni.Melayu ni baru jer sebenarnya bertmadun,melayu diislamkan oleh orang2 mamak.kita sebenarnya kena beterima kasih kat org Mamak sbb islamkan kita.Hidup mamak,hidup mahatir,hidup anuar.

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku klor masuk thailand x de plak nengok jual kopok lekor
bongok org indon nasi ayam penyek.
xde istilah indon ke melayu ke thai ke ..yg aku tau nusantara ..melayu ,indon ,thai , tu sume name tanah sebenarnye

Anonymous said... Best Blogger Tips

sume salah !!!! nasi asl dari jepun !!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

pernah dengar nasi tumpang.?

Anonymous said... Best Blogger Tips

Nc kangkang?

Anonymous said... Best Blogger Tips

KFC,,,-khairul fahmi che mat

Anonymous said... Best Blogger Tips

gaduh lagila.. bangang! itu citer psal kfc.. smpai nak gado2.. senang bako je kfc 2.. hidup melayu,cina,india,mamak.. BODO PUNYA KFC!!

Free Facebook Likes said... Best Blogger Tips

Your article helped me to understand the topic well and I would love to share this to my friends. I also love to
Get Facebook Likes
Free Facebook Likes
Get Twitter Followers
Free Twitter Followers
Get YouTube Subscribers
Get Website Traffic
Get Google Plus Votes
Free Facebook Subscribers
Free Google Plus Votes
Thank you for this and all the best.

Anonymous said... Best Blogger Tips

alahai..takde makanan and resepi orang melayu pun nak kecoh ke..yang cina tu, kau baru duduk malaysia, kau bukan duduk kat negara China sana nun..kecoh gelabah habis..menumpang negara org melayu jugak..gelabah

terapipelangi7 said... Best Blogger Tips

bukan sebarang RESIPI LULUR..resipi
perap lama tersohor
...sila lawat link untuk lebih info

Anonymous said... Best Blogger Tips

Orang Indon pun melayu jugak. Dah tentulah sesetengah budaya atau makanan. Tapi Indon bodoh ni mengaku semua budaya n makanan diorang punya. kalo nak sangat ambiklah!!! takde sape heran. Janji aku makan hari2!!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...