Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Friday, 5 April 2013

Superb : Pedang Damascus, Pedang Paling Tajam Di Dunia (7 Gambar)


Pedang yang diakui paling tajam di dunia oleh pakar pembuatan pedang barat. Ketajamannya mampu menembus baju besi crusader, memotong dua pedang lawan, membelah perisai dan batu tanpa mengalami kerosakan pada matanya.

Kehebatan pedang buatan Damsyik dan terkenal dengan panggilan Pedang Persia ini telah mengatasi kehebatan pedang Katana dari Jepun dan pedang Excalibur milik King Arthur.


Pedang ini diperbuat besi baja "damascus" dengan teknik rahsia yang disaluti CNT (Carbon Nano Tubes) yang menjadikan ianya AMAT TAJAM dan LENTUR. Seni pembuatan pedang yang terahsia ini amat dikagumi oleh puak Barat. Kajian metalurgi moden setakat hari ini juga, masih tidak berkeupayaan untuk menghasilkan pedang berteknologi tinggi (teknologi NANO) dari peradaban Islam pada kurun ke-12 ini.

Setelah sekian lama pedang ini menjadi rahsia akan kehebatannya, akhirnya pengkaji barat telah berjaya membongkar rahsia pedang ini.

Prof Dr. Peter Paufler dari Jerman mengakui kehebatan pedang ini
Rod "Damascus" bersaiz Nano didalam pedang Salahuddin Al-Ayyubi
Rupa-rupanya didalam pedang ini terdapat sebatang tiub rod "Damascus" yang bersaiz nano yang mudah lentur,tidak mudah patah dan sentiasa tajam sehinggakan mampu membelah apa saja.

Rod "Damascus" berupa rantaian atom karbon yang sangat hebat
CNT merupakan suatu rantaian atom karbon yang terikat di antara satu sama lain secara heksagonal berbentuk silinder yang mempunyai diameter sekecil 1-2 nanometer. Silinder CNT ini boleh mencapai panjang sehingga berpuluh-puluh mikron dan tertutup di bahagian hujung seolah-olah sebatang paip yang ditutup dikedua-dua hujungnya.

Pencirian yang dilakukan terhadap bahan ini juga menjelaskan bahawa CNT mempunyai kekuatan paling tinggi berbanding bahan lain. Ia juga mempunyai sifat kekonduksian elektrik melebihi kuprum dan logam. Keunikan tiub karbon nano yang lain ialah mempunyai ketahanan terhadap suhu tinggi serta mempunyai jisim yang lebih ringan dari aluminium.

Kehebatan Pedang Salahuddin Al-Ayyubi telah dibongkar oleh Prof Dr. Peter Paufler dari Jerman. Prof tersebut menjumpai CNT di dalam pedang tersebut bersama senjata2 yang digunakan oleh tentera-tentera Islam pada ketika itu sewaktu perang Salib. CNT ini yang menjadikan pedang tentera Islam ini sangat tajam tetapi mudah lentur.

Salahuddin Al-Ayyubi
Teknologi NANO ini menggunakan besi baja "damascus" yang juga dipanggil wootz. Bijih besi ini mengandungi sejumlah peratusan unsur Karbon. Selain besi dan karbon, unsur-unsur seperti Kromium, Mangan, Kobalt juga ditambah bagi menambahkan lagi kekuatan, ketajaman dan kelenturannya.

Teknik pembuatan pedang ini begitu rahsia sehinggakan hanya beberapa keluarga tukang besi di Damsyik saja yang menguasainya. Akhirnya pada kurun ke-18, teknologi pembuatan pedang ini telah pupus. Apa yang tinggal hanyalah pedang-pedang, tombak dan Pisau yang kini tersebar di pelbagai Museum di seluruh dunia. Sekadar mengingatkan kita bahawa Teknologi Hebat Peradaban Islam ini telah hilang di telan zaman.

Teks kajian barat tentang Pedang "Damascus"
p/s : Sungguh hebat... 

Sumber : Here

15 comments:

P.Preity Petry said... Best Blogger Tips
This comment has been removed by the author.
P.Preity Petry said... Best Blogger Tips
This comment has been removed by the author.
P.Preity Petry said... Best Blogger Tips

First yo... :)

Anonymous said... Best Blogger Tips

ha ha padan muka kaw P.Pretty Fucked up Ass..
go fuck yourself

Anonymous said... Best Blogger Tips

wah 1st time aku tgk kt blog ni ada post kena remove. apsal ek.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Jom maen rogol2

Anonymous said... Best Blogger Tips

Anon kat atas aku ni sewel

Anonymous said... Best Blogger Tips

komen mengarut patut remove je

Anonymous said... Best Blogger Tips

komen mengarut,komen cibai,komen politik, komen menganjing org lain patut remove.. klau lawak bodoh,pengalaman sendiri..blh dipertimbangkan..

Anonymous said... Best Blogger Tips

die post ape smpai kne remove?

Huda Diaz said... Best Blogger Tips

dia delete komen sendiri. bukan admin yang buang. T_T

Nuar Neo said... Best Blogger Tips

kalo kena asid,apa jadi ?

Anonymous said... Best Blogger Tips

fbfb

jack ham said... Best Blogger Tips

kalau penggal kepala yahudi zionis mmg kaw...

Riki Rukmana said... Best Blogger Tips

sayang sekali klo cara pembuatannya hilang ya... padahal keren banger tuh...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...