Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Friday, 5 April 2013

Sejarah : Protons CARES Limited Edition Tahun 1992 (Gambar)



Proton CARES ialah jenama kereta Malaysia yang amat istimewa kerana ia hanya dikeluarkan sebanyak 200 unit sahaja pada 1992! Nama CARES ialah akronim untuk Clean Air Regulated Emission System (Sistem Penapis Udara Berkawal) iaitu ciri khas yang diperkenalkan pada kereta tersebut. Secara ringkasnya CARES bermaksud kereta tersebut mengandungi "sistem suntikan bahan api pelbagai punca" yang berfungsi untuk "menambahkan kelancaran dan mendatangkan prestasi yang lebih baik"

Proton CARES yang dikeluarkan dalam 2 model, Salon SE & Aeroback GL, secara fizikalnya adalah berdasarkan rekabentuk Proton Saga Iswara yang telah dikeluarkan lebih awal. Model Salon SE berharga RM42,500 manakala model Aeroback GL berharga RM43,000 termasuk insurans, cukai jalan & aksesori. Identiti khas Proton CARES ialah pada rupa luarannya di mana ia hanya dikeluarkan dalam 1 warna sahaja iaitu hijau metalik sebagai simbol "keprihatinan terhadap alam sekitar"

p/s : Mahal kot 43k time tu.. 

Sumbeer : Here

8 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

Cukai mahal, kereta cikai

jack ham said... Best Blogger Tips

Love u DSAI mmuaaahh!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

43,000 memanglah mahal, proton knight juga best sebab ada "turbo boost"

Anonymous said... Best Blogger Tips

pakcik aku ada 1 yg salon SE 2..smpai ari ni dk mcm 2gk la..stndart org tua la ktakn..hehehee..

Anonymous said... Best Blogger Tips

..i luv the color..but so sad most of them always put our product down to earth...

Anonymous said... Best Blogger Tips

dulu ms kerja kat proton, smpt buat keta ni.. skrg dah berenti,kj kat vendor..wat preve la plak..

jack ham said... Best Blogger Tips

turun kan harga kereta

Anonymous said... Best Blogger Tips

skrang jual rm5 ribu pon org xnak.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...