Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Thursday, 31 March 2011

Otak Preserved Berumur 2500 Tahun Dijumpai!!


Hah! macam tak percaya.. Otak yang perfectly preserve ni dijumpai dalam tengkorak kat University of York, Britain dan dipercayai dimiliki oleh seorang lelaki yang hidup pada zaman Iron Age kt Britain..

First skali, para saintis ni memang tgh buat keja kat excavation site kt University of York ni.. Tengah2 korek tu diorang pon terjumpa satu tengkorak.. diorang ni ingatkan tengkorak biase je.. tp bile salah seorang dari mereka check betol2, die terkejut sebab terjumpa soft tissue dalam cranium tuh!! selepas dikaji, soft tissue tu ialah otak yang still preserved walaupon telah berumur 2500tahun!!!! Memang Stress Rare!!



Fracture dan tanda kt tengkorak tu menunjukkan yang tengkorak tu merupakan milik seorang lelaki berumur diantara 26-45 tahun yang most probably mati kerana digantung. kepala mamat tu kemudian dipotong dan ditanam kat satu tempat. Yang saintis2 ni pelik, ntah mcmane otak mamat ni tak hancur and preserved on its own!! Otak manusia biasenya tahan beberapa tahun jer..tapi yang ni tahan sampai 2500 tahun.. Memang rare beb..

Sumber - www.museumoftheweird.com

3 comments:

FXpert said... Best Blogger Tips

ini otak tak berkarat ...hehehe

Authors Yang Stress said... Best Blogger Tips

haha..btol2..

hazirah kasimon said... Best Blogger Tips

otak saintis zmn eis @@

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...