Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Sunday, 27 March 2011

OMG!! Cara Pengebumian Yang Super Stress di Tibet

Time tgh2 cari idea untuk new post kat blog ni, aku tertaip kat Google pasal weird and horrible tradition.. Then tgh2 pilih website mane nk click, aku pon terjumpe satu article psl Sky Burial kt tibet.. korang penah dgr?? Kalo tak penah, bacela serba sedikit info tentang sky burial nih.. Enjoy!! Opps.. before aku terlupa, gambr2 kt dlm ni agak stress yer.. jadi kalo yang lemah jantung tu, cepat2 la skip.. hehe


Tibet ni merupakan satu region kat central asia dan terletak di utara Himalaya.. Orang2 Tibet ni dikenali sebagai Tibetans. Terletak di altitude yang super tinggi iaitu 4900 meter, ianya merupakan negara yang tertinggi di dunia. Kat tempat ni takde soft ground dan Tibetans ni terpksa membina rumah mereka kat atas permukaan yang keras seperti batu batuan, salji keras dan water stone.

Majority of Tibetans ni adhere to Buddhism yang mempercayai tentang kelahiran semula. Jadi, bagi mereka, mayat-mayat tak perlu ditanam sebab it is now an empty vessel. Oleh itu, mereka membiarkan nature yang decompose mayat2 si mati. Biasanya diorang ni bagi burung yang makan mayat2 nih. Pelik2 la kepercayaan diorang ni.. Jadi, fungsi utama Sky Burial ni is simply the disposal of the remains. Tapi, ada orang mengatakan yang Sky burial ni bukannya tradisi utk cremation but more practical sebab kat Tibet ni, susah nak gali lubang nk tanam mayat..dahtu, bahan api dan kayu susah nak dapat!! Tapi kite kne respek kepercayaan agama lain.. nk wat cane..dah mcm tu ajaran diorang.. Now korang tgkla gambar2 yang aku jumpe kat internet pasal Sky Burial nih.. Enjoy!!!


Sky burial site, Yerpa Valley

Proses awal untuk sky burial...
A body being prepared for Sky burial in Tibet

Tinggal tulang je beb... 


Makcik ni tgh hancurkan tulang2 mayat.. selamber jer.. 

Kaki pon sodap!! 

tengah siat2 mayat.. adeh..

Check dulu before potong kecik2.. hehe

Macam lapah daging lembu daa...

tinggal separuh dah..

hah..ketuk jgn tak ketuk..

Goreng pon sodap nih.. 

Tinggal kepale je..


So amacam?? STRESS tak? hehe.. Brought to you by MaxJinx.. 

Sumber Asal - admin , omg , Tsem Tulku Rinpoche

11 comments:

Abuya Hayat said... Best Blogger Tips

konsep blog yang sgt laen.... walaopown aku ta minat langsung ngan idea n konsep yang korg nak ketengahkan, tap mmg kreatip la....
trio 3 blogger nie ker Dato' T yg tengah hangit diperkatakan? kuikui...

Abuya Hayat said... Best Blogger Tips

p/s: maksud aku ta minat psl aq ta minat strress.. wat pe nak stress... stress... ilek, ilek udah....

AdminStressGiler said... Best Blogger Tips

hehe.. thanks 4 da comment bro.. tp bukan kami yg dato' T perkatakan tu.. hehe

AdminStressGiler said... Best Blogger Tips

oic.. hehe.. saje je gune konsep stress..marketing strategy je.. sape yg nk stress kn? haha..

amanda said... Best Blogger Tips

dislike!uwek!hahaha

AdminStressGiler said... Best Blogger Tips

hehe.. viewer discretion is advised..sory amanda.. hehe

Linda Rahim said... Best Blogger Tips

sy pun stress sama...

vierra yahya said... Best Blogger Tips

ilang stresss bace bnde yg pelik2~

Anonymous said... Best Blogger Tips

TkOt rr cmtu.. Haha..

nurulawatif said... Best Blogger Tips

syukur la aku lahir di malaysia ni...

Anonymous said... Best Blogger Tips

kak, syukur lahir sbgai org Islam kak..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...