Kongsikan Entri Kami

Wednesday, 25 December 2013

OMG : Berlian Termahal Di Dunia Ditemui Di Antartika (3 Gambar)


CANBERRA - Saintis diketuai penyelidik Universiti Kebangsaan Australia mendakwa bahawa mereka telah menemui batu kimberlit dipercayai mengandungi berlian di kawasan Gunung Meredith di Antartika Timur.

Bagaimanapun, ketua penyelidik, Greg Yaxley memberitahu mereka belum menemui batu berharga tersebut yang dipercayai mungkin kelihatan seperti berlian kristal di Afrika Selatan.

"Penemuan batu kimberlit itu diharap tidak akan menyebabkan kawasan itu menjadi tumpuan ramai untuk menjalankan aktiviti perlombongan.

"Aktiviti melombong di kawasan Antartika adalah dilarang dan ia turut dilindungi di bawah perjanjian kajian saintifik untuk hidupan liar seperti penguin dan singa laut," katanya dipetik DailyMail

Difahamkan, kandungan Perjanjian Alam Sekitar 1991 melarang kegiatan perlombongan di benua tersebut bagi tempoh sekurang-kurangnya 50 tahun.

Selain batu berharga itu, kumpulan penyelidik sebelum ini pernah menemui emas, platinum, besi dan arang batu di Antartika.

Kegiatan melombong berlian di kawasan beriklim sejuk seperti utara Kanada dan Siberia juga telah dilakukan sejak beberapa tahun lalu.Sumber : Here

5 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips
TERBARU : 13 GAMBAR PALING CELAKA PELAJAR SMKA LUMUT TUNJUK BRA!


Anonymous said... Best Blogger Tips

kimak babi anon atas ni

-sue

Anonymous said... Best Blogger Tips

Aku ingin pantat kau sue, marilah hisap kote abg.. nanti abg jilat lubang dubor kau!
-Fauzi Juan

monte dantes said... Best Blogger Tips

mahal? tp nape anom x tulis brapa harga nye plak..

Anonymous said... Best Blogger Tips

google sendiri la harga dia babi!
semua anom nak sedia utk kau ke cibai!

-anom

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...