Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Tuesday, 24 December 2013

Cool : "Prelude", Kapal Terbesar Di Dunia Yang Dibina Oleh Syarikat Samsung (6 Gambar)


Mempunyai badan yang lebih panjang daripada ketinggian bangunan Empire State Building, kapal tangki yang dibina syarikat industri berat Samsung, iaitu "Prelude" telah pun diapungkan daripada dok kering di Geoje, Korea Selatan buat kali pertama. Ia berukuran 488 m (1,601 kaki) panjang dan mempunyai lebar 74 m (243 kaki) .Kapal itu merupakan milik syarikat petroleum terkemuka Shell yang mempunyai kemudahan sebagai fasiliti gas asli cecair terapung (FLNG), yang apabila siap, ia juga akan dijangka menjadi kemudahan fasiliti petroleum terapung terbesar di dunia.

Berikut adalah sedikit maklumat yang diperolehi daripada pihak  Gizmag: " Kapal ini dibina bagi tujuan pengeluaran gas asli, pemprosesan ke dalam gas asli cecair (LNG) dan akhirnya pemindahan secara langsung kepada kapal pengangkut, selama ia di laut, "Prelude" akan mempunyai  berat lebih daripada 600,000 tan metrik (661,400 tan) apabila dimuatkan sepenuhnya dan dijangka mengeluarkan kira-kira 3.6 juta tan metrik (3.9 juta tan) LNG setiap tahun. Ini bermaksud kapasiti simpanannya adalah lebih 430 juta liter (114 juta gelen), atau bersamaan dengan kira-kira 175 kolam renang saiz Olimpik. "


Sumber : Here

10 comments:

Fãūzí Juän said... Best Blogger Tips

first...

Anonymous said... Best Blogger Tips





WTF : 16 GAMBAR SUPER CELAKA KENAPA WANITA MELAYU X SEDAP!













































































































































Anonymous said... Best Blogger Tips

nampak sgt bohong nya!
kapal terbesar dibina oleh kerajaan barisan nasional!
-i love pm

Anonymous said... Best Blogger Tips

Lagi bohong. Kerajaan barisan nasional berjaya bina kapal ni atas bantuan pemimpin terulung kita Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Love DSAI more than u love

Anonymous said... Best Blogger Tips

kapal selam yg second hand punya je pon mampu beli.siap da bunuh2 lagi.

Anonymous said... Best Blogger Tips

babi la anon atas ni tak reti sukur!
tak suka Msia pi berambos Bangladesh lahanat!

-sue

Anonymous said... Best Blogger Tips

kepala hotak ko kapal selam 2nd hand.. cuba kapal selam tu tembak ko rasa2 ko mati x

Anonymous said... Best Blogger Tips

bodoh tongong anon atas ni ingat kapal selam tu pistol main tembak2!
kimak kau la!

-Raja Anon Utara

Anonymous said... Best Blogger Tips

kimak kau Fauzi Juan pondan kote kecik lipat di celah dubor
-ameba

Anonymous said... Best Blogger Tips

lipat celah dubor mak kau?
-Fauzi Juan

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...