Utama

Utama 2

Geng Stress

TAWARAN HANGAT!!

BANNER UTAMA (728X90) = RM200/ sebulan



BANNER+IKLAN TEKS +ENTRY- RM250/ SEBULAN


REVIEW / ADVERTORIAL - RM50


APA TUNGGU LAGI?? SILA EMAIL


akustress3@gmail.com


Kongsikan Entri Kami

Friday, 6 January 2012

Cool : Denda RM500 Jika Tidak Menutup Aurat Di Kelantan


KOTA BHARU – Seramai 15 peniaga dan pekerja wanita beragama Islam di Pasar Borong Wakaf Che Yeh di sini dikenakan kompaun RM500 oleh Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) pada operasi tutup aurat di sini malam kelmarin.

Penolong Pengarah Jabatan Pembangunan Islam MPKB-BRI, Wan Sharafi Wan Mustafa berkata, mereka dikenakan tindakan tersebut kerana berpakaian tidak menutup aurat dengan sempurna.

Menurutnya, tindakan tersebut diambil mengikut Undang-undang Kecil Trade Perniagaan MPKB-BRI 1986 (pindaan 2002).

ANGGOTA penguat kuasa MPKB-BRI memeriksa peniaga dan pembantu kedai yang tidak menutup aurat di Pasar Borong Wakaf Che Yeh, Kota Bharu.

Jelas beliau, penguatkuasaan larangan mendedah aurat itu dikenakan kepada golongan peniaga yang menjalankan aktiviti perniagaan mereka di bandar ini tanpa mengira waktu.

“Operasi itu diadakan selepas mendapati ramai peniaga dan pekerja wanita beragama Islam tidak menutup aurat walaupun pekeliling bertajuk Arahan Mematuhi Etika Berpakaian telah dikeluarkan sebelum ini,” katanya.

Mereka yang dikenakan tindakan itu didapati tidak memakai tudung kepala, memakai kemeja-T berlengan pendek dan ketat serta berseluar panjang ketat.

p/s : Memang bagus la kerajaan Kelantan buat macam ni. Apa pendapat korang?

Sumber : Here


26 comments:

Wan said... Best Blogger Tips

Like

AZMAN JOHOR said... Best Blogger Tips

AKU SOKONG SESANGAT..BILA LA NEGERI LAIN NK MENCONTOHI NEGERI KELANTAN..WALAUPUN BERLAINAN IDEOLOGI POLITIK..,TP TK SALAHKAN KITA MENCONTOHI PERKARA YANG BAIK...

minoari89 said... Best Blogger Tips

aku pun suka gak...politik pun pkai x betul mcm mana nak bimbing rakyat..

Anonymous said... Best Blogger Tips

@AZMAN JOHOR

sokong sesgt ngn pendapat lu...tp mslh skrg ni, benda keagamaan n yg baek dicerca, benda yg menyimpang dipuja...nauzubillah...

Anonymous said... Best Blogger Tips

sepatutnya semua negeri kene wt cmni.

hazirah kasimon said... Best Blogger Tips

mmg bgus...gerentiii bagusss

Anonymous said... Best Blogger Tips

=)

Anonymous said... Best Blogger Tips

kak mah kena start dulu... ada berani ke nk suruh kak mah pakai tudung???

kambing busuk said... Best Blogger Tips

kn suruh kak mah pakai tudung xde psl2 kena bom c4

Anonymous said... Best Blogger Tips

no gudddd..mcm la ank2 dorang pakai bagus sanagt..fuck

Anonymous said... Best Blogger Tips

buat kat sini kan bagus , tapi isteri pm uh kne mule dulu sbb rambut die dh mcm sarang tebuan jer aku tengok.. hahahahaha....

AwekSeliparJepun said... Best Blogger Tips

bagus buat mcm ni..sepatutnya org yg berkuasa kena la tegur..kalau tak nanti kena la tanggung dosa

insan biasa said... Best Blogger Tips

bgus laa kalau berterusan..buangkn sikap..,,'eleh,org brtudung pn bknnya baik sgt'...mnyampah bila ad yg ckp mcm ni...at least dosa tutup aurat dh lepas kn....truskn buat mcm ni,,hope smua ngri buat...1 Msia buat..lg bgus kn...

udin ke said... Best Blogger Tips

menunggu reaksi ngo2 pembela wanita dgn ngo hak asasi manusia

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku pun setuju mcm ni..bagus sgt..
tapi nanti mesti ada yg komplen dan jadi pembela hak wanita konon, hak untuk pakai ikut suke dorang..huh

Anonymous said... Best Blogger Tips

ape kes pasai hudud? takkan buat cenggini saja kot?

Anonymous said... Best Blogger Tips

sgt bgs....alhamdulillah

lockhart said... Best Blogger Tips

pendapat aku?? kmpm ada perempuan kat luar sana yg ckp, like i care!hehee..bg aku, aku nak berjinak2 free hair tp ntah sampai skrg segan nak buat gitu di public...

Kuro-San said... Best Blogger Tips

tutuplah aurat... bukan sajer islam buat menuntut muslimah tutup aurat.. ada sebab dan hikmahnya... akal Allah dah bagi.. so fikirlah... lg bnyak baik dari negatif...

Anonymous said... Best Blogger Tips

laaa....peniaga kena..!! bistu si lakhnat yang nyanyi lagu dangdut(ala-ala hindustan) tu x kena lakk??? lagi la pakaian separuh bogel...

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Wan
bagus dorang buat macamtu,, tapi lagi bagus kalau pkai tudung dengan rela n iklas nak menjalankan tggjwb sebagai muslim,, kalau pakai tudung labuh tapi buat dosa disebalik tudung tu watpe kan? kalau pkai tudung tapi buat dosa yang sama dengan balasan pembunuh pn wat pe kn? tu mesti tak iklas dalam jlnkan tanggungjawab sebagai orang islam yang tau hukum kan? bukan sekadar tudung jadi ukuran. amalan2 lain pun dikira jugak,,pucuk pangkalnye dari hati insyaallah mampu nampak cantik disisi allah,,. sekadar bagi pendapat,, =)

Anonymous said... Best Blogger Tips

ni bukan bab ikhlas tp tanggungjwb sebuah kerajaan utk mjaga maruah wanita2.. pakai tudung ni wajib....kalau nak tggu ikhlas..bilanya nak ikhlas?? nk tunggu hidayah? kalo xdapat hidayah camna? sama mcm solat,xkan nak tggu ikhlas baru solat? hal2 wajib ni kdg2 rasa berat, sambil buat tu, berdoa moga Allah lembutkan hati utk taat pdNya..itu yg terbaik..

Anonymous said... Best Blogger Tips

actually...kerajaan kelantan nak bantu kaum lelaki kurgkan dosa dorg..kalo tak dibentung perbuatan buka aurat,org akan jd terbiasa n akhirnya xambil berat pasal aurat..well,manusia kan mudah lupa,lupa tuntutan dlm agama.siapa lg nak tegur,kdg2 ibubapa sndiri pn xtegur.Lgpun, menegur dan berpesan kan mmg digalakkan dlm Islam..Kalo kerajaan x tegur,nanti akn disoal diakhirat kelak..biarlah ramai org tak setuju dgn cara ni pn,janji krajaan dah tunai tgunggjwb.

Anonymous said... Best Blogger Tips

patutnya agung dan PM kita di malaysia harus ikut tindakan kelantan ni.. hukum allah kan.. kne laksana ...

^_^

eez said... Best Blogger Tips

tk yah tgu rosmah pun, kubur kan masing2.... takkan ms malaikat tya.. nape tk tutup aurat? ko nk jawab ker " tya rosmah dulu.."... betul tak?

Anonymous said... Best Blogger Tips

Pakai pn brtutup tp attitue terok,sapa yg malu?burok juga nama islam tu kena diaorg...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...