Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Monday, 13 February 2012

Info : 32 Rahsia Mengenai Israel Yang Mungkin Anda Tidak Tahu


Jom kita baca fakta mengenai negara Israel.. 
1. Tahukah anda bahawa selain daripada orang Yahudi, dilarang membeli atau menyewa tanah di Israel?

2. Tahukah anda bahwa setiap warga Yahudi yang ada di seluruh negara di seluruh dunia menjadi warganegara Israel secara automatik? Sementara warga Palestin yang lahir di tanah negaranya sendiri sejak puluhan abad yang lalu terus diusir ke luar Palestin?

3. Tahukah anda bahawa penduduk Palestin yang menetap di kawasan Israel harus menggunakan kenderaan dengan cat dan warna khusus untuk membezakan mereka antara warga Yahudi dan bukan Yahudi?

4. Tahukah anda bahwa Jurusalem bahagian timur, Tepi Barat, Gaza dan dataran tinggi Golan dianggap oleh masyarakat antarabangsa khususnya Barat dan Amerika sebagai kawasan yang dijajah Israel dan bukan merupakan bahagian dari Israel?

5. Tahukah anda bahawa Israel menyalurkan 85% air bersih hanya untuk warga Yahudi dan memberikan 15% sisanya untuk seluruh penduduk Palestin yang menetap di kawasan Israel? Secara realiti, Israel menyalurkan 85% air bersih hanya untuk 400 penduduk Yahudi di Hebron, sementara 15% sisanya disalurkan kepada 120 ribu penduduk Palestina di daerah itu?

6. Tahukah anda bahawa Amerika menyumbangkan US$5 Billion dari cukai pajaknya setiap tahun kepada Israel?

7. Tahukah anda bahawa Amerika terus memberikan bantuan ketenteraan kepada Israel sebesar US$1.8 Billion setiap tahunnya? Dan tahukah anda bahawa jumlah sebesar itu sama dengan sumbangan Amerika kepada seluruh negara di benua Afrika?

8. Tahukah anda bahawa Israel juga menunggu bantuan perang tambahan sebesar  US$4 Billion dari Amerika yang terdiri dari pesawat tempur F 16, Apache dan Blackhawk? Dan kerana Amerika merupakan negara penyokong utama bagi Israel, maka ia wajib memberikan semua fasiliti yang diminta Israel untuk menjamin kewujudannya.

9. Tahukah anda bahawa pemerintah Amerika telah menekan Kongres tentang pelanggaran peraturan oleh Israel dalam penggunaan senjata yang mereka sumbangkan? Khususnya pada tahun 1978, 1979 dan tahun 1982 pada perang di Lebanon dan penggunaan senjata nuklear pada tahun 1981.

10. Tahukah anda bahawa Israel adalah satu-satunya negara di Timur Tengah yang menolak menandatangani larangan penyediaan senjata nuklear? Dan menolak pasukan penyiasat PBB untuk memeriksa tempat persembunyian nuklearnya?

11. Tahukah anda bahawa sebelum tertubuhnya negara Israel pada tahun 1948, sudah memiliki kemudahan membuat senjata nuklear?

12. Tahukah anda bahawa Pemerintah Tinggi Israel di Jabatan Perang mengakui secara terang-terangan bahawa tentera Israel membunuh semua tahanan perang Palestin tanpa proses pengadilan?

13. Tahukah anda bahawa Israel meletupkan tempat kediaman Diplomat Amerika dan menyerang kapal perang Amerika, Liberty di perairan antarabangsa pada tahun 1967? Walaupun serangan itu membunuh 33 tentera Amerika dan mencederakan 177 yang lain, tetapi Amerika sama sekali tidak melakukan tindakan apapun terhadap Israel. Hanya dengan alasan bahawa tentera Israel salah sasaran? Bayangkan kalau serangan itu dilakukan oleh negara Islam?

14. Tahukah anda bahawa Israel merupakan negara yang paling banyak mengabaikan resolusi PBB? Jumlah resolusi yang diabaikan oleh Israel mencapai 69 buah. Bayangkan seandainya satu negara Islam mengabaikan 1 resolusi PBB, apa yang akan dilakukan oleh Amerika?

15. Tahukah anda bahawa pemerintah Israel menggunakan sistem politik konservatif terhadap identiti warga Yahudi agar kekal menjadi warganegara itu?

16. Tahukah anda bahawa Mahkamah Agung Israel telah menetapkan Perdana Menteri, Ariel Sharon sebagai 'tidak bersalah' dalam kes pembunuhan Shabra dan Syatilla pada 16 September 1982 di Lebanon yang membunuh lebih dari 1000 orang Palestin yang terdiri daripada kanak-kanak, wanita dan orang tua?

17. Tahukah anda bahawa pada tanggal 20 Mei 1990, seorang tentera Israel menyuruh para buruh Palestin yang sedang menunggu buas di sebuah perhentian bas untuk duduk berbaris di atas tanah, setelah itu ia menembak mereka dari jarah setengah meter? Tahu pulakah anda bahawa pemerintah Israel menyatakan tentera itu tidak bersalah dan bahkan mendapat penghargaan khusus dari pemerintah Israel?

18. Tahukah anda bahawa sampai tahun 1988, semua bangunan dan pejabat di Israel hanya boleh menempelkan keterangan mencari kerja dengan perkataan: "kerja kosong hanya untuk warga Yahudi", "Seorang karyawan dicari, dengan syarat perlu warga Yahudi"?

19. Tahukah anda bahawa Jabatan Luar Negeri Israel membayar 6 perusahaan media Amerika untuk menonjolkan imej positif Israel kepada masyarakat Amerika dan Eropah?

20. Tahukah anda bahawa Sharon mengajak parti radikal Molodeit untuk menjadi pesaing utama dalam kabinetnya? Padahal parti itu berideologi radikal dengan persepsi utama untuk membersihkan Israel dari warga bukan Yahudi dan pengusiran secara paksa seluruh warga Palestin dari Israel?

21. Tahukah anda bahwa Perdana Menteri Israel pertama, David ben Gorion sepakat dengan langkah pengusiran secara paksa seluruh warga Arab dari Israel?

22. Tahukah anda bahawa Rahib besar di Israel, Ofadya Yosef yang juga pengasas Parti Syas (parti terbesar ketiga di Israel) menyokong aksi tentera Israel untuk membunuh warga Palestin? Bahkan dia mengeluarkan fatwa radikal pada hari raya Paskah yang lalu dalam wawancaranya di sebuah jaringan radio terbesar di Israel: "Tuhan akan membalas semua kejahatan warga Arab, Tuhan akan menghancurkan keturunannya, menghabiskannya dan menghancurkan tanahnya dan Tuhan akan membalas mereka dengan siksaan yang pedih. Kerananya dilarang semua warga Yahudi untuk memberikan rasa kasih saying kepada warga Arab, dan wajib bagi setiap Yahudi untuk menembak senjatanya ke arah dada dan kepala setiap warga Arab untuk membunuhnya, kerana mereka itu makhluk yang jahat dan terkutuk"……

23. Tahukah anda bahawa Palestin merupakan penjara terbesar di dunia?

24. Tahukah anda bahawa penduduk Kristian Palestin bersatu dengan penduduk Palestin muslim untuk melawan penjajah yahudi?

25. Tahukah anda, walaupun Mahkamah Agung Israel sudah mengeluarkan keputusan melarang penyeksaan dalam proses pemeriksaan, tetapi Shinbet (Badan Perisikan Israel) tetap terus menyeksa setiap pejuang Palestin dalam proses pemeriksaannya?

26. Tahukah anda bahawa walaupun Israel terus mengganggu proses pembelajaran dan merosakkan seluruh prasarana pendidikan penduduk Palestin, tetapi penduduk Palestin tetap menjadi negara terbesar di dunia yang penduduknya bergelar doktor?

27. Tahukah anda bahawa setiap manusia mempunyai hak yang sama yang dijamin oleh undang-undang antarabangsa yang diterbitkan pada tanggal 10 Disember 1948? Tetapi tahukah anda bahawa undang-undang itu sama sekali tidak berlaku bagi penduduk Palestin kerana terhalang dengan perjanjian yang ditandatangani pakatan OSLO?

28. Tahukah anda bahawa majoriti buku sejarah di dunia mengatakan negara-negara arab yang menyerang Israel terlebih dahulu pada perang tahun 1967? Padahal faktanya, Israel yang menyerang negara-negara arab terlebih dahulu kemudian mereka merebut kota Al Quds dan Tepi Barat. Tetapi mereka mengatakan bahawa serangannya itu adalah serangan untuk menjaga keamanan dan keselamatan diri?

29. Tahukah anda bahawa Israel sebagai negara penjajah sama sekali tidak terikat dengan konvensyen Geneva untuk menjaga hak-hak dan keselamatan warga awam Palestin?

30. Tahukah anda bahawa perintah Perdana Menteri Israel, Ariel Sharon sudah tidak diendahkan lagi oleh tentera Israel? Salah satu contohnya adalah ketika ia melarang askar Israel untuk melakukan genjatan senjata dan dilarang menembak, tetapi askar Israel terus menyerang, menembak orang awam Palestin dan menghancurkan tempat tinggal mereka.

31. Tahukah anda bahawa Israel terus melakukan berbagai usaha untuk menghancurkan Masjid Al Aqsa dan Qubah Shakhrah sejak 50 tahun yang lalu dengan menggali bawah tanah masjid tersebut agar runtuh dengan sendirinya?

32. Tahukah anda bahawa Presiden Afrika Selatan, Nelson Mandela mengatakan bahawa Israel adalah negara rasisme dan apartheid sama seperti keadaan Afrika Selatan?

p/s : Memang jahat giler la Israel ni..

Sumber : Here

36 comments:

lemon.ice said... Best Blogger Tips

Muhasabah diri...

Anonymous said... Best Blogger Tips

perghh x first

Anonymous said... Best Blogger Tips

3rd....gila babi

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Anonymous

apsal ko lambat 1st kan org lain dah kebas. bengap

Anonymous said... Best Blogger Tips

gua lambat sesaat gua ingat..

thehellwiththeworldtoday--1st said... Best Blogger Tips

1st..aki dah tak kesah..cibai lu olang

thehellwiththeworldtoday--1st said... Best Blogger Tips

admin sengaja set time supaya aku lambat...cibai lu jg lah admin..*lepas ni kena ban lah aku* butuh pak hang admin (bermonolog)

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku suspek ice lemon adalah admin..

Anonymous said... Best Blogger Tips

@thehellwiththeworldtoday--1st gilo. apepun good info admin

thehellwiththeworldtoday--1st said... Best Blogger Tips

aku suspect mak ko adalah britney spear

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku suspek mak thehelwiththeworldtoday--1st adalah carmella bing

Anonymous said... Best Blogger Tips

AKU G SMYANG ASAR DULU JE TD... HUHH...

ISRAEL NEGARA BANGSATTTTT.....

lemon.ice said... Best Blogger Tips

PEMBETULAN- aku bukan admin laa.

Anonymous said... Best Blogger Tips

bodoh punya israel kalaw Hitler masi hidup pupus tu yahudi !!

ben xii said... Best Blogger Tips

ish ish

Black Anonymous said... Best Blogger Tips

bro. bahasa melayu hang tlg btul kn. xyah nk sebut pasal israel tu kalau bahasa melayu ko tunggang langgang lg.

Anonymous said... Best Blogger Tips

"aku tinggalkan sedikit umat Yahudi untuk kamu tahu siapa sebenarnya mereka" -Hitler-

Anonymous said... Best Blogger Tips

tak sggup nk troskan bacaan... huhu..

Anonymous said... Best Blogger Tips

@lemon.ice cemano ko tahu ko tu bukan admin & admin tu bukan ko..huhuhuhahaha

Anonymous said... Best Blogger Tips

klo la israel kena bom nuklear kan best. biar terus pupus org2 yahudi yg ada di israal tu.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Hitler tu pulak bangsa apa?? Laknat Yahudi.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Banyak propaganda kat sini... Macam senjata nuklear Israel. Diorang dituduh ada senjata nuklear, tapi sebenarnya takde..

Anonymous said... Best Blogger Tips

hitler tu bangsa aryan..

Anonymous said... Best Blogger Tips

tgok bendera pon aku da rase mcm nak pijak2 bakar admin dgn slambe je letak gambar bendera dorg kat sini mmg wtf la admin nie ko sokong yahudi ke ?

Anonymous said... Best Blogger Tips

Yahudi LAKNATTULLAH.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Tahukah anda bahawa israel sepatutnya tak ada negera??Israel merampas palestin

Anonymous said... Best Blogger Tips

mana ada negara israel. yahudi tiada negara.

Anonymous said... Best Blogger Tips

there is no ISRAEL..there is PALESTIN!

Anonymous said... Best Blogger Tips

klaw aku punye kuasa besar,akn ku hapuskan israel!! tp ape kan daya...
Allah Maha Berkuasa...israel akan trima balasannya di akhirat nnt...

Anonymous said... Best Blogger Tips

GO ISRAEL GO ! :)

balkis_88 said... Best Blogger Tips

apa yg ada pd 1st? gile lah diorg.. apa2 pun, best info...

Anonymous said... Best Blogger Tips

lek luuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!

Miss Cruelzz said... Best Blogger Tips

mlas nk bhaskan psal yahudi coz sy pn x sure sapa sbenarnya yahudi tu...erm, yahudi tu org kristian or non- kristian???

Miss Cruelzz said... Best Blogger Tips
This comment has been removed by the author.
Anonymous said... Best Blogger Tips

Chayooo Israel!! Don't care wat the world say about u...Keep moving k,..

Anonymous said... Best Blogger Tips

anjing miss cruelzz...................

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...