Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Sunday, 5 August 2012

Sejarah : Restoran McDonald's Pertama Di Malaysia (Gambar)


Restoran makanan segera yang terkenal di seluruh dunia, McDonald's, telah membuka cawangannya yang pertama di Malaysia pada 1982. Restoran yang beralamat di lot 120-120A, Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur itu diuruskan oleh Golden Arches Restaurants Sdn Bhd.

Sempena hari pembukaan yang bersejarah itu, restoran McDonald's Bukit Bintang telah menghadiahkan pelanggannya yang pertama sekali membeli burger Big Mac di Malaysia dengan memberinya satu Big Mac percuma pada setiap minggu selama setahun!

Selain Big Mac, restoran McDonald's Bukit Bintang yang dibuka setiap hari dari pukul 8 pagi hingga 12 malam itu turut menjual hidangan Fillet-O-Fish, French Fries, Apple Pie, Milkshake dan lain-lain lagi.

Berdasarkan sambutan yang menggalakkan terhadap restoran McDonald's yang pertama itu, menjelang hujung tahun yang sama, restoran McDonald's yang kedua telah dibuka di Plaza Yow Chuan (lot LG 8 & 9), Jalan Pekeliling/Jalan Ampang, Kuala Lumpur. Restoran kedua itu dibuka setiap hari dari pukul 10 pagi hingga 10 malam.

Info tambahan:

Menurut buku Rojak Fakta Malaysia (ZI Publications, 2011) sebuah lagi restoran makanan segera terkenal, Burger King, juga telah membuka cawangannya yang pertama di Malaysia pada 1982, iaitu di Plaza OUG, Kuala Lumpur.

Restoran makanan segera terkenal yang paling awal dibuka di Malaysia ialah A & W di Batu Road, Kuala Lumpur pada 1961 diikuti oleh Kentucky Fried Chicken di Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur pada 1973.


Sumber : Here

4 comments:

Faizul Osman said... Best Blogger Tips

dah lame jugak restoran fast foog ni bertapak kat malaysia...

http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/08/tips-mudah-jaga-kesihatan-01.html

Anonymous said... Best Blogger Tips

cool fact(^^)!

Anonymous said... Best Blogger Tips

dah lama dah israel jahanam ni btapak kat malaysia...

Hsien Yu said... Best Blogger Tips

Jangan makan Mcdonald la. Kesihatan terjejas. Kita rakyat Malaysia suka makan ala Western, sekarang tengok sifat orang kita macam mana? Degil, sombong, biadap sebagainya. "Diri anda adalah apa yang anda makan".
Berhentilah makan restoran fast food. Ada banyak lagi pilihan lain.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...