Utama

Utama 2

Geng Stress

TAWARAN HANGAT!!

BANNER UTAMA (728X90) = RM200/ sebulan



BANNER+IKLAN TEKS +ENTRY- RM250/ SEBULAN


REVIEW / ADVERTORIAL - RM50


APA TUNGGU LAGI?? SILA EMAIL


akustress3@gmail.com


Kongsikan Entri Kami

Tuesday, 28 February 2012

Sejarah : Kota Bharu, Kelantan - Dulu & Kini (30 Gambar)

Mulai sekarang, kami akan buat koleksi gambar bertemakan Dulu & Kini.. Kita mulakan dengan Kelantan yer.

Kota Bharu, walaupun sejarahnya tidak sehebat Kota Melaka, kerajaannya tidak sehebat Champa, kemajuannya tidak setanding Srivijaya & Majapahit, namun setiap sudut dan ruangnya turut tersimpan kisah dan terpalit sejarah sistem Kerajaan Islam yang masyhur di zaman Kesultanan Melayu Kelantan di era pemerintahan Sultan Muhammad II yang kini telah diwarisi oleh Sultan Muhammad V. Ia menyimpan seribu satu kisah, dari Kerajaan Melayu Islam sehingga monarki itu dikikis sekular British meninggalkan adat Melayu dan agama Islam yang diberi bicara. Dari originaliti kepahlawan as-Syahid Tok Janggut hinggalah kepada kesegakkan Pak Menteri Besar yang pertama Kelantan Moden, Nik Mahmood Nik Ismail. Dari pendaratan momentus Kuala Pak Amat hingga Pearl Harbour ketinggaan 95 minit dibelakangnya. Dari zaman kegemilangan keilmuan Islam al-Fathoni & Wali Allah Tok Kenali hinggalah tertubuhnya Kerajaan Islam Kelantan Moden iaitu satu-satunya Republik Islam di Malaysia. Bumi Tadahan Wahyu & Berkat Ulama’ Terdahlulu. Kota Bharu Kelantan Menggamit Memori.

Jalan Temenggong | Pintu Masuk Bandar Kota Bharu.
Jalan Temenggong | 1927


      Jalan Temenggong | 1927



      Jalan Temenggong | 2011



   Jalan Temenggong | 1980-an


       Jalan Temenggong | 2011

Jalan Hilir Pasar.


       Jalan Hilir Pasar | 1940-an


       Jalan Hilir Pasar | 2011

Istana Balai Besar.


   Istana Balai Besar | 1907


       Istana Balai Besar | 2011

Masjid Muhammadi.


       Masjid Muhammadi | 1907


       Masjid Muhammadi | 2011


       Masjid Muhammadi | 1940-an



       Masjid Muhammadi | 2011



    Masjid Muhammadi | 1980-an


       Masjid Muhammadi | 2011

Kota Bharu dari Sungai Kelantan.

       Pemandangan Kota Bharu | 1907


       Pemandangan Kota Bharu | 2011

Permakaman Di Raja Langgar.


       Pemakaman Di Raja Langgar | 1907


       Pemakaman Di Raja Langgar | 2011

Sebatang Jalan di Kota Bharu.


     Sebatang Jalan di Kota Bharu | 1907


       Sebatang Jalan di Kota Bharu | 2011

Tugu ‘Obelisk’ British.
Tugu 'obelisk' British | 1980-an


   Tugu 'obelisk' British | 1980-an


       Tugu 'obelisk' British | 2011

Padang Bank | Padang Merdeka.
                   Padang Bank | 1907



       Padang Bank | 2011

Bot di Sungai Kelantan.
                    Bot di Sungai Kelantan | 1907


       Bot di Sungai Kelantan | 2011

Jalan Padang Garong


    Jalan Padang Garong | 1980-an


       Jalan Padang Garong | 2011

Pasar Siti Khadijah


       Pasar Siti Khadijah | 1990-an


       Pasar Siti Khadijah | 2011

p/s : “rakyat Kelantan amat bertuah kerana diperintah oleh golongan ulama’ dan mempunyai seorang Sultan yang alim, negeri lain dok rok chettong” -Ustaz Azhar Idrus al-Terengganu di Masjid Ibrahimi, Pasir Puteh.

 Kami akan update negeri-negeri lain pula nanti.. Sabo yer..

Sumber : Here


68 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

suka kelantan....

Anonymous said... Best Blogger Tips

Kg ambo...^^

Anonymous said... Best Blogger Tips

nak g pasar la rasenye...nmpk menarik~~

Anonymous said... Best Blogger Tips

kahwin dgn 0rg klntan alhmdulilah dpt mrtua yg sp0rting..

Anonymous said... Best Blogger Tips

love kelantan

thehellwiththeworldtoday-_-1st said... Best Blogger Tips

sifu ben xii..apakah agenda kita seterusnya..nampaknya legacy kita telah berpecah..mungkinkah ini bermaksud...

Anonymous said... Best Blogger Tips

ada jr bangunan moden...nape ada yg ckap..kelantan mundur...x dr bngunan moden.....miskin melarat..merempat...

Anonymous said... Best Blogger Tips

klate terbaek~

Anonymous said... Best Blogger Tips

Aku suka sangat gi kelatan. Baru ada rasa dlm negeri org melayu. Ekonominya Melayu conquer.. bila lagi negeri lain???

Anonymous said... Best Blogger Tips

org kelantan mcm pukimak

ben xii said... Best Blogger Tips

the hell : bermaksud kau harus berundur . biar aku menerajui perjuangan . btw, nice mini cooper in kelantan yeahh

thehellwiththeworldtoday-_-1st said... Best Blogger Tips

titah diterima..sifu..

Anonymous said... Best Blogger Tips

anon 22:44..pukimak ko yg bebau..bodoh rasis

Anonymous said... Best Blogger Tips

sape yg ckp pukimak tu die sbnrnya die yg pukimak...

Anonymous said... Best Blogger Tips

bgus lh ko punya stement org lain bergaduh,,,mcm israel lh ko ni,,

Anonymous said... Best Blogger Tips

Negeri nih sampai bila-bila takkan maju kalau asyik dengan pimpinan Islam je. Banyak orang Kelantan yang aku jumpa semuanya tak educated langsung, semangat assabiyah tahap melampau, pastu tak reti nak cakap Bahasa Melayu baku... Apa dia ingat Bahasa Kelantan tuh bagus sangat. FUCK KELANTAN!

Anonymous said... Best Blogger Tips

kesian org ats aku nie,kau dah pandai ke? meh la ajar aku.hahaha.

Silentpuppets said... Best Blogger Tips

pasal kelantan mesti ade yg nk gaduh,,apasal ler org jeles sngt ngn kelantan...ckp xrety bahasa baku plk,,kitaorg syg bahasa ibunda lar...

Anonymous said... Best Blogger Tips

yg psti dorg jnis ske berpuak, tak ske bercmpur.
knp ye?
knp 'bodo kepa' sgt?

Anonymous said... Best Blogger Tips

X semua macam tu...

Anonymous said... Best Blogger Tips

sape ckp org klantan x eductd?cuba ko pegi u,ko bilang sume bdk klntan,mmg bdk klntan lbh rmai dr ngri laen..deki kabo deki(pnjam ayt ganu)hehe..ko dok ckp mcm 2,ntah2 datuk moyang ko dlu pn asal klntan,mknenye fuck all your famili n ktrnan ko..bdoh pnye statement anon kt ats 2..

Nick Casper said... Best Blogger Tips

Aku bangga jadi Anak Kelantan, even la ni merantau kat tempat orang...sebak aku kenangkan gambar 80 & 90 an dulu...terutama gambar masjid muhammadi..Allah :') tempat beribadat,jumpa kenalan.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Eww, Kelantan... Jijik. Hahahahaa!

Anonymous said... Best Blogger Tips

Knp prlu smpai mnidakkn kpmpinan islam plak anon 7.44 am..tk prlu tlalu maju..yg pntg kite pnye hale tuju..dunie ni kn smntare..kmajuan yg ade skang ni tk mnjamen ape2 utk kite d akhirat kelak..majukn dlu dri kite,insyaALLAH semue pn akn ikot maju..renong2kn..

Anonymous said... Best Blogger Tips

yang alim kelantan yang paling jahat pun kelantan

khairul fahmy che mek molek said... Best Blogger Tips

aku ngaku aku org kelantan n aku ngaku ktorg mmg asobiyah n kalo nmpk ghu ghu ktorg mmg kawan kt sblh ktorg tinggal, lg satu even org yg lahir kat kl ke negeri2 lain ke tp ade darah kelantan mmg akan ngaku asal kelantan, ape klas negeri2 lain. n kalo ktorg beli kete even plat singapore pon akan ktorg tampal lambang negeri kelantan kat kete tu. begitu bannganya aku jadi org kelantan

Anonymous said... Best Blogger Tips

anon ats ni kalo bngga sgt xyah jd org Malaysia la wei!!..dgn org pon xnak cmpur..brpuak-puak..

Anonymous said... Best Blogger Tips

maju jgak kelantan even pas pgg... aku pik x maju... btw nice

Anonymous said... Best Blogger Tips

fuck kelantan, pengotor dan x pandai hormat dan respect orang.. meludah dan melakukan perkara yagn menjengkelkan. kelak aku yang malu kerna aku melayu terkena tempias dari kau..
sama seperti indon jgak, FUCK INDON, pengotor!

sy said... Best Blogger Tips

tenang dan damai..xhectic dan berebut2 cm kt kl..

Anonymous said... Best Blogger Tips

kelantan babi.

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku agak sokong kau anon 10:58 tp ko terlalu fucking open..! lek2 leww!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

berpuak2 k

Anonymous said... Best Blogger Tips

x hormat org, berpuak, x de displin yg cukup bek, bahasa agak kasar, cakap besar..itu r mereka!!

Anonymous said... Best Blogger Tips

negeri apa yg elok bgi korang ntah la..

BRICKFIELDS ASIA COLLEGE-MENAWARKAN KURSUS UNDANG2

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku orang kelantan...dn aku rase klau aku dlahirkan di negeri lain, maybe aku akn jelez dgn negeri kelantan tp aku xthu sbb ape...

Anonymous said... Best Blogger Tips

sesuka hati penulis jer sejarah kelantan x sehebak melaka,sri wijaya dll...
nmpk sgt x wat homework.
ingat kelantan tu baru jadi semalam ke..

kelantan sblm jd kelantan adelah empayar Islam yg terkuat di utara semenanjung...kelantan lagi luas berbanding sekarang.

kalau x silap sila cari berkenaan puteri hijau, puteri kuning yg penah perintah kelantan...tgk apa jd...

pattani,sokhla & beberapa negeri selatan thai sekarang asalnya empayar Islam..sampaila siam ambil dgn cara yg sgt bijak & menindas org Islam sampaila skrang...

sbb itu utk menghapuskan ras/budaya melayu yg korang x bangga jd tu sb MB mu ckp gitu...kerajaan thai buh la disko, pusat pelacoran,penempatan semula org siam, yg akhirnya mcm skrang...(x ke pelik knp misti selatan thai kan???)
now u know why..& u olso go there..

malah kerajaan thai penah letakkan org cina thai sebagai sultan utk org melayu kat situ & mesti disembah mcm sultan melayu..(spy lama-kelamaan org melayu sendiri tolak kesultanan sedikit demi sedikit...)

maka terpisahla kelantan skrang dgn dulu & jd thailand spt dlm sejarah...

p/s: aku bkn org kelate..tp facts is..ramai org kelate kat k.l dan kaki pau di central market dll lain2 hal...so..think b4 u speak...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Aku bangga jadi anak Kelantan..Sape kata kelantan xde yg educated??Ramai jer yg dapt p u..dapt further stdy smpai 0versea..org yg ckp bukan2 sal kelantan 2 sbnrnya jeles..hehehee...nasib jugak lau bpuak,xderlah bcmpur gan org2 yg xtentu hala..merosakkn sesama kita..HIDUP ANAK KELANTAN!!!
=)

Anonymous said... Best Blogger Tips

apsal ramai dengki ni....dengki tak lahir di kelantan ker ni,nanti cukup nak masuk 9 bulan bulan jalan lah kat kelate ni klu rasa nak branak kat kelate ni.....aku anak kelate semestinya bbangga dgn negeri ku......

Anonymous said... Best Blogger Tips

fuck kelantan sial...

Anonymous said... Best Blogger Tips

ske brpuak2 ok pe,ad msalh,snang nk mtk tlg..klu org k.l,nk mtk tlg ngn sape?ngn pelacur2 kt tpi jln?bpak ngn ibu ayam?

Anonymous said... Best Blogger Tips

hohohoho...

Anonymous said... Best Blogger Tips

yg pastinya,ulama tetap ulama.............

zaifulasmi said... Best Blogger Tips

aku org trg... kelantan sek aku gok.. mane hok dok puas hati dgn kelantan, mari gojoh dgn aku...

Anonymous said... Best Blogger Tips

zaifulasmi, aku org phg..kter geng pantai timur..sapa kutuk kltn mari la jumpa aku..jgn hina kltn..negeri lain maju tapi ekonomi bkn melayu yg pegang..setahu aku kt KL pown yg pegang jawatan besar2 org kltn..

Anonymous said... Best Blogger Tips

setuju mham anon 0941..aku org selangor tapi kagum ngan kltn

Anonymous said... Best Blogger Tips

i from singapore....tapi seluruh negeri aku lawati di malaysian tak sama dengan negeri kelatan.....very unic,insyaallah tahun ni akan melawat kelatan lagi....aku sememangnya berbangga ada negeri di malaysia seperti kelatan....

Anonymous said... Best Blogger Tips

anymous2 yang bdoh2 ni jgn di layan sgt doe..mak bapak dieorng buat skill terbalik..x ikut sunat,sontot ikut bontot.no wonder la kuar anak bebal cam ank babi

Anonymous said... Best Blogger Tips

Anon atas aku nih nampak sangat macam orang Kelantan tak educated... Orang suruh pergi sekolah, tak nak. :)

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku sayang kelantan...semoga Allah merahmati

[NSR] said... Best Blogger Tips
This comment has been removed by the author.
Anonymous said... Best Blogger Tips

aku benci ngan org klntan sbb prngai x educated...

Anonymous said... Best Blogger Tips

ADMIN Oiiii....tolong la deletekan komen komen yang membawa kepada perbalahan nie...

sep kto jge pcoh said... Best Blogger Tips

org kelantan x merempat di negeri senderi.. kte org x gada maruah n jual kat bangsa lain..

Anonymous said... Best Blogger Tips

rindu klate..
lama dh x kelik..
i'm prOud tO be kelantanese..

Anonymous said... Best Blogger Tips

[otak sempit. bodoh sombong. pesimis]
korg,yg ktuk2 kltn tu,ade mslh ngn SETIAP org kltn ke?korg jmpe stiap org d'kltn n b'mslh ngn stiap org tu?ko gado ngn sorg due,ko sumpah seranah 1ngri.gile power.ko,org ngri len xpnh wt slh eh?maksum eh?ke korg kturunan nabi t'akhir? aq knl org dr kl,kdah,slngor n len2.ad je yg b'lgak gle bbi,sumpahsranah org ssdap ati.ke bg korg tu 1 sft t'puji?ok,spe xeducated skrg?org kl yg duk 1 aptment,ade yg xpnh knl jiran sblh,tu cth org yg xb'puak eh?anon 10:58,ko xpnh meludah ke?sian.anon 23:44,ko bkn Islam eh?sorry.dgn pmpinan Islam,ko ckp xkn maju?EDUCATEDnya kau dr ngri bkn kltn.:)*thniahhhh

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Anonymous

xmati pn bgge ngn ngri sndri. ko pn bole nk bgge dgn ngri ko. gtau ape yg ngri ko ade, ngri len xde. bole?btw, ko knl ye sume org kt tmpt ko? b'gaul ngn sume org,b'cmpur dgn stiap org yg ade kt ngri ko.lo kltn b'puak sgt,ko xkn pnh jmpe org kltn lua dr kltn. kate kt kl b'sepah kn. ade yg stdy.ade yg kje.ade yg kwen dr ngri len.knp org2 tu xde mslh pulak???

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Anonymous

jijik ktne hadeq??? kt tmpt ko xde tmpt or org yg kotor/jijik eh? sian ko... mcm xpnh kua tgk dunia je...

Anonymous said... Best Blogger Tips

@Anonymous

lau die x educated, die xmmpu nk msuk sni, taip komen or even m'bce pon. ko pon, lo educated sgt, tnjuk cre org educated...biar phm maksud educated tu dlu bru pkai.btw, org educated xlyk mrh,sdih or defend ngri klhiran dia yer?sian gk jd org educated mcm kau...

Anonymous said... Best Blogger Tips

sori nak menyampuk sikit...

memang kelantan maju,, tapi itu semua bantuan kerajaan pusat,,, kerajaan negeri mane ade duit nak buat sume nie... menumpang je reti.. ade duit pom dok bayar penceramah2 politik.. yg diorang tau bukan membangunkan kelantan,,, tapi sibuk memanjang ngan ceramah politik... anyways aku anak kelantan... tapi aku sedih negeri aku dpermain2kan puak2 pembangkang... please la sape yg sokong pembangkang nie.. bukak la mata tu sikit~~ jangan sebab agama kite nie nak menurut cam lembu kene cucuk hidung

Anonymous said... Best Blogger Tips

ISH-ISH...MACAM2 LAH KAMU2 NI SEMUA...APELAH...

Anonymous said... Best Blogger Tips

to ano 15.38
sebenarnya bg aku, ko tu yang menbuta tuli. ko ni xpaham bahasa, pusat ibarat ayah, kelantan ni ibarat anak, so mmg patut la syah tolong anak.aper bebal ko ni, xkan kelantan lak nak tolong pusat. kalo betul pusat tu adil, bg jer royalti kat kelantan, yang sememangnya kelantan berhak menrimanya.keranya minyak tu mmg di perairan kelantan..so ni org yg educated, tp bodoh sombong..oh lupa, mugkin ko dapat 500 pastu dah jadi kelabu mata..xsedar diri...ko nak ker negeri maju, tp hal agama tolak tepi.sekurang2 aku bangga dengan aper yang kelantan ada, sbb dengan pemerintahan islam juga, negeri aku maju. ko pikir2kanlah, kalo ko sokong parti pun agak2 la. kena pilih yang memperjuangkan islam, bukan memperjuangkan kocek masing.rasuah merata2.kaki betina..ko akan terima gak saham yang nak bawak ke akhirat tu..allah akan tanya, aper yang ko buat masa memilih pemimpin..setiap umat tu adalah pemimpin, so pimpinlah diri mu dulu sebelum ko nak ceramah org lain..jgn nanti jd bahan bakar api neraka..aku pun xbaik, cuma xsalah menjadi lebih baik dr ko yang lagi xbaik

Anonymous said... Best Blogger Tips

LOL..FUCK INDON ye anon..ko tu sedar x yg jurai keturunan ko jgk dr INDON..org Kelantan yg aku jumpa masing2 sayang dan cintakan negara ni sama macam org2 negeri lain gak..apahal plak ko suruh org kelatan kluar Malaysia? KO tau x org kelantan adalah org melayu paling asli kat semenanjung ni in fact drg adalah original inhabitant kat tanah ni sama cam org asli gak..so pe cite beb..kalo ko xsuka sgt dgn kelantan aku suggest ko kluar je la dr Malaysia pi balik tanah asal tok nenek moyang pendatang ko="INDONESIA"! LOL! xsedar diri punya org tok nenek pendatang tanpa izin, pi jalan la. Kalo org2 negeri lain nak kutuk2 sgt org kelantan atau Indonesia, ingat2 la asal usul korang tu dr mana ye. xyah nak tunjuk paler sgt. kang aku antar korang balik Indon krang baru hang tau, kami dah bgi tanah kat hangpa dok kat Malaysia ni bersyukur la skit.

yuyun said... Best Blogger Tips

tengs pix inf0 psl klantan sgt m'bntu tox siap an assignment budax vokay:)

Anonymous said... Best Blogger Tips

knpa la duk ckp bkn2 sal klate.......aku bgga jdk ank klate k.bhasa jiwa bngsa k.xperlu nk kaitkn bnda2 yg mengarut sampai mencarut xtntu psl.bertaubat la sblm anda ditaubatkan.apa la slh ore klate kt korang smpai korang bnci sngt kt org klate.igt la kte 1 malaysia.klu kte sling membenci maka musnah lah negara kite.

Anonymous said... Best Blogger Tips

harap2 jgn terlampau taksub bnci negeri klate n ore klate....klu xcye dtg la klate,negeri smkin maju n membangun.

bpk wijaya said... Best Blogger Tips

JIKA ANDA BUTUH ANGKA GHOIB/JITU 2D.3D.4D YG DI JAMIN TEMBUS 100% DI PUTARANG SGP/HKG SILAHKAN SAJA ANDA TLP KY JAYA DI NOMOR 085-342-064-735 TRIMAH KASIH

bpk wijaya said... Best Blogger Tips

JIKA ANDA BUTUH ANGKA RITUAL 2D 3D 4D DI JAMIN 100% JEBOL 7X PUTARAN BERTURUT TURUT BILA BERMINAT HUB KI JAYA DI NMR (_085-342-064-735) JIKA INGIN MENGUBAH NASIB THA,SK ROO,MX SOBAT ATAU [⌣»̶•̵̭̌✽̤̈•̵̭̌☀̤̈>>KLIK*DISINI<<☀̤̣̈̇•̵̭̌✽̤̈•̵̭̌«̶⌣]

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...