Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Wednesday, 7 August 2013

Info : Kenapa Lampu Isyarat Berwarna Hijau, Kuning & Merah? (3 Gambar)


Selama ini ketika kita berhenti di lampu isyarat, pernahkah anda terfikir kenapa warna lampu isyarat di seluruh negara ialah merah, kuning dan hijau?

Pada permulaannya, lampu isyarat digunakan untuk keretapi dengan warna merah sebagai berhenti, hijau sebagai berhati-hati dan putih ialah bergerak. Namun, ia memberikan masalah apabila bekas warna lampu isyarat tertanggal yang menyebabkan pemandu keretapi mengangap isyarat sebagai putih iaitu bergerak. Keadaan di waktu malam juga berbahaya kerana ada yang tersilap melihat bulan penuh sebagai lampu putih dan sukar dilihat pada siang hari.


Akhirnya lampu isyarat di jalan raya diperkenalkan dengan warna merah dan hijau sahaja di London pada 1868 dengan menggunakan lampu gas. Ia diperkenalkan oleh J.P. Knight dan dibina oleh syarikat jurutera keretapi Saxby & Farmer. Namun, lampu ini mudah meletup dan mengakibatkan polis yang mengawal lampu isyarat cedera. Oleh itu, lampu isyarat tidak digunakan sehinggalah lampu isyarat beroperasi menggunakan mentol elektrik.


Lampu isyarat elektrik dibina pada 1912 oleh Lester Wire, seorang anggota polis di Amerika Syarikat dengan menggunakan warna merah dan hijau. Akhirnya warna kuning ditambah bagi memberi maksud berhati-hati serta mengatasi masalah lampu putih yang mudah mengelirukan pemandu. Pada 1923, Garrett Morgan mempatenkan versi lampu isyaratnya yang akhirnya dibeli oleh syarikat General Electric dengan harga USD 40 000.

Pada masa ini, lampu isyarat telah dipertingkatkan dengan menggunakan lampu LED yang lebih jelas dilihat dan lebih tahan berbanding lampu mentol dengan skrin berwarna yang akan luntur warnanya. Lampu isyarat berwarna merah juga ditambah sedikit warna oren dan hijau ditambah sedikit warna biru bagi membantu pemandu yang buta warna.

Sumber : Here

15 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

aku first...korang semua siaallllll

Anonymous said... Best Blogger Tips

Kau ANJING.. jadi jangan mau menganjing di sini...

Anonymous said... Best Blogger Tips

fuck anon babi atas dua ekor setan yg baru lepas raya pertama....fuck bapak korang shiiaalll...

anon changlun gay

Anonymous said... Best Blogger Tips

Bwu lps poce nk gadow2. ny ye mf2 lby bek. Ry bek bln ni mf2 lr... jd org bkn jd ntgh. jan wt ag. t jmpa bek2 sllu.. Mf lr ni bhs nmk bkn bm. hahaha hewheww..

e class,

-Anon hewhewhew-

Anonymous said... Best Blogger Tips

Bodoh anon 4 ekok atas ni raye pun gaya macam taik babi!

Anonymous said... Best Blogger Tips

Assalammualaikum, adik2 lima org atas nie...
Apa laa korang nie...
Hisshhhh....
Please grown up laa,like a real man...
Apa laa korang komen..
Babi laa,sial laa,Taik laa...
Mempersendakan Abah @ Bapak orang...
It's too childish...
Common laa...
Be a grown up gentlemen...
Sekian.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Peace yuppie!!!!

Marou Apple Hijau said... Best Blogger Tips

baru ku tahu..

My recent post : Kasih Ibu Pada Bento

Anonymous said... Best Blogger Tips

abah kau baru tau! kecik2 taknak sekolah! nak mampos agaknya!

Anonymous said... Best Blogger Tips

KLU LETAK LAMPU WARNA BIRU APA JADI?...JAWAPANNYA DUIT HABIS KENA KOKAK

Anonymous said... Best Blogger Tips

bek xpayah lampu2 ni,,babi anjing org kat atas,,,sial,,,,korang sial,,,sial,,,,arghhh stresss

Anonymous said... Best Blogger Tips

zaman skrg dh brubah.tgok lampu kuning bkanya nk plahan tpi pcut lg adalah..bila merah ada yg jalan.hijau plak jln terhegeh2 tmbh2 bas or lori.anda stuju..?

jack ham said... Best Blogger Tips

ini semua poyooo

kautahu said... Best Blogger Tips

pelik kan artikel kite serupa
http://kautahutak.blogspot.com/2013/06/kenapa-lampu-isyarat-berwarna.html

Anonymous said... Best Blogger Tips

Sudahkah anda berselawat ke atas Dubor Nabi?
Sudahkah anda berselawat ke atas Dubor Nabi?
Sudahkah anda berselawat ke atas Dubor Nabi?
Sudahkah anda berselawat ke atas Dubor Nabi?
Sudahkah anda berselawat ke atas Dubor Nabi?
Sudahkah anda berselawat ke atas Dubor Nabi?
Sudahkah anda berselawat ke atas Dubor Nabi?
Sudahkah anda berselawat ke atas Dubor Nabi?
Sudahkah anda berselawat ke atas Dubor Nabi?
Sudahkah anda berselawat ke atas Dubor Nabi?
Sudahkah anda berselawat ke atas Dubor Nabi?
Sudahkah anda berselawat ke atas Dubor Nabi?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...