Utama

Utama 2

Geng Stress

Kongsikan Entri Kami

Sunday, 1 May 2011

Hard Disk Pertama Di Dunia!!

Hard disk pertama di dunia telah dikeluarkan oleh IBM pada September 1956 dengan nama 305 RAMAC. 


Pada 4 September 1956, IBM memperkenalkan hard disk pertama di dunia yang berharga  $250.000!!!  Yang membuatkan aku stress, kapasiti hard disk ni cuma 5 MB, atau hanya cukup untuk menyimpan satu lagu dalam format MP3!!! Kalo sekarang ni hard disk 1TB pon xsampai rm500 n lebar beberape cm jer... LAgi satu, berat hard disk ni memcecah 1 TAN!! Gila..



Spesifikasi:
IBM 305 RAMAC (Random Access Method of Accounting and Control) 1956
. Kapasiti: 4,8 MB
. kecepatan rotasi: 1.200 rpm
. Pengguna bisnes pertama: Chrysler’s MOPAR Division (1957)
. Jumlah unit yang pernah dikeluarkan : Lebih dari 1000 unit hingga tahun 1961


Aku takleh imagine camner rupe hard disk 50 tahun akan datang.. maybe sebesar tahi hidung kot... 

4 comments:

e-saving solution said... Best Blogger Tips

luar biasa gile hard disk nih..

Anonymous said... Best Blogger Tips

haha skrg dah 10x kecil dah

Anonymous said... Best Blogger Tips

gilerr besa btol hardisk nihh..trpikir lak apsal la beso gilo menatang nih dorg buat..n ntah button utk apa la yang banyak2 kat pic yang last tuhh..herannn...

Anonymous said... Best Blogger Tips

tak boleh lagi besar ke sayang?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...