Camel Turducken merupakan makanan tradisional yang terdiri daripada daging unta yang di panggang dan diisi dengan daging kambing, ayam, ikan, dan kadang-kadang disertakan dengan telur serta nasi.
Suku Badui di Arab Saudi dikatakan gemar memasak makanan tradisional ini dan menghidangkannya dalam acara perkahwinan. Namun, resepi asli masakan ini masih lagi menjadi misteri. Sebuah buku berjudul "The Fearless Dinner" yang ditulis oleh Richard Sterling memuatkan sebuah kisah tentang bagaimana makanan ini dimasak.
Richard menulis tentang masakan itu ketika dia bertemu dengan seorang tukang masak di Bangkok, Thailand, bernama Sven Krause. Dalam kesempatan itu, Sven bercerita tentang pengalamannya memanggang daging unta yang diisi dengan pelbagai jenis daging ketika bekerja di Arab Saudi.
Sven juga mengaku pernah diminta memasak Camel Turducken untuk hidangan pesta pernikahan seorang keluarga bergelar Syeikh. Sven memasak daging unta berisi daging kambing yang sebelumnya juga sudah diisi dengan daging ayam berisi ikan selama 24 jam.
Pada 2007, Christian Falco, seorang tukang masak yang berasal dari Perancis, mendapat latihan praktikal dalam memasak hidangan tradisional ini ketika sedang berkunjung ke Safi, Morocco.
Falco memasaknya selama 15 jam. Makanan tersebut cukup untuk hidangan seramai 500 orang.
Suku Badui di Arab Saudi dikatakan gemar memasak makanan tradisional ini dan menghidangkannya dalam acara perkahwinan. Namun, resepi asli masakan ini masih lagi menjadi misteri. Sebuah buku berjudul "The Fearless Dinner" yang ditulis oleh Richard Sterling memuatkan sebuah kisah tentang bagaimana makanan ini dimasak.
Richard menulis tentang masakan itu ketika dia bertemu dengan seorang tukang masak di Bangkok, Thailand, bernama Sven Krause. Dalam kesempatan itu, Sven bercerita tentang pengalamannya memanggang daging unta yang diisi dengan pelbagai jenis daging ketika bekerja di Arab Saudi.
Sven juga mengaku pernah diminta memasak Camel Turducken untuk hidangan pesta pernikahan seorang keluarga bergelar Syeikh. Sven memasak daging unta berisi daging kambing yang sebelumnya juga sudah diisi dengan daging ayam berisi ikan selama 24 jam.
Pada 2007, Christian Falco, seorang tukang masak yang berasal dari Perancis, mendapat latihan praktikal dalam memasak hidangan tradisional ini ketika sedang berkunjung ke Safi, Morocco.
Falco memasaknya selama 15 jam. Makanan tersebut cukup untuk hidangan seramai 500 orang.
Sumber : Here
11 comments:
1st yeaaahhhaaaaa......eeeyeeekkkk...naper gmbar last tu cam ada yg xkena jerrrr.........
Bsrnye.. Larat ke bg abis tu.. HeheheBs
bpe r bangang sangat betina aka sundal bobby aka xde maruah nie.... klu ramai habis lA bodo...
anon changlun
rilek anon changlun...jgn la mrah dia....
kalau slah tlong ajarkan.......
cooooll brooo
Wah komen yg baik. Moga dilipat gandakan pahala dpd Allah dibulan Ramadhan yg mulia ini. Anon 3.43
rarenya unta ni..
gambar last macam ...berfungus?
anon changlun terase sebb die pun x cerdik....
Dikala ku duka
setiap tangisan dan juga ketawa
Kau ada dikala ku perlu
setia menemaniku
Pegang erat tanganku bila aku jatuh
awak dengar tak dah seminggu kita bersama yeaaaahhhhhh
lama tu, mesti dah sempat buat dot dot dot.
sedap nih.....admin buat hal la bulan puasa ni
Post a Comment